Mi várhat rád, ha munkásszállóra mész? (második rész)
2023. november 18. írta: Nightfallivy

Mi várhat rád, ha munkásszállóra mész? (második rész)

Napokkal ezelőtt kikerült az oldalra az első rész. Akkor még nem fogalmazódott meg bennem konkrétan, hogy lesz egy második rész. Viszont, vannak még dolgok-helyzetek, amik egy munkásszállón érhetik az embert, szóval itt a folytatás.

kutyak_20210216.png

Kutya? Macska? 

Felejtsd el, nagy eséllyel. Lehet, hogy vannak olyan szállók, ahol megengedett a háziállat, de jobb, hogy ha azzal számolsz, hogy a szállóra semmilyen állat nem vihető. A házirendben ez esetben beleteszik ezt a kitételt. 
Ha olyan helyre kerülsz, ahol van kertrész is, akkor van esély arra, hogy a házi kedvenc veled maradhat, de ez nem garantált. 

Kevés hely a dolgoknak 

Azokon a helyeken, ahol eddig megfordultam, a szobák nem arról voltak híresek, hogy mennyi szekrény van bennük. Jobb esetben van egy kétajtós szekrény egy főre, de van, ahol még ezt az egyet is el kell osztani kétfelé. 
Egy helyen hárman voltunk egy szobában, mindenkinél volt egy kis, éjjeliszekrény (tudjátok, az a nagyon alacsony) és volt egy háromajtós szekrény, aminek pakolós részét nem lehetett elosztani rendesen három részre, ugyanis a duplaajtó mögött nem voltak polcsorok, csak fogasoknak akadt hely. Jó, meg legfelül volt polcsor, de csak egyetlen egy. Oszd el három részre. A harmadik ajtó mögött volt vagy 5 polcsor és jó éjszakát.
(Rövid ottlétem alatt találkoztam olyan személlyel, akinek se az nem tetszett, hogy kis szobába három ágyat tuszkoltak be, se a pakolásra szánt hely mennyisége nem tetszett. Érthető.)
Szóval, ha munkásszállóra mész, jobb, ha csak két bőrönddel mész és nem az egész életedet viszed magaddal... persze, vannak olyan személyek, akiknek kötelező vinniük magukkal az egész életüket, mert nincs máshol lakhatási lehetőségük. Nekik nagy eséllyel szívás lesz a dolgaik megfelelő tárolása úgy, hogy a másik 1-2-3 szobatárs is elférjen a szobában.
Ui: és a munkásszállók szobáiban, ahol eddig megfordultam, egyetlen egy hűtő volt. Ahányan vannak a szobában, annyi főnek kell osztozkodnia a hűtőn.

brain-625386_1280.jpg

Éjszaka aludnál? Ugyanmár!

Alapvetően, akinek a műszakrendje úgy alakul, hogy éjszaka kell fentlennie, annak számolnia kell azzal, hogy nem biztos, hogy hagyják a szomszédok aludni, mikor nappal van. 
A munkásszállón is hasonló a helyzet. Például amikor a villanyszerelők, a vízszerelők érkeznek a szállóra, akkor ők nappal fognak dolgozni. A rovarírtók szintén. 
...és senkit se fog érdekelni, hogy neked nappal aludni KELL, mert éjszaka dolgozol az alvás helyett. Ha akarod, ha nem, a szobádba bemennek, hogy ha be kell menniük. 

Ingyen dolgok

Megfordultam olyan szállón, ahol a folyosóra tették ki azokat a tárgyakat (rendszerint ruhákat, cipőket) amik már nem kellenek. Amikor az ember kiköltözik, akkor nem biztos, hogy a megunt/már nem használt ruháit, dolgait magával vinné, felesleges súlyként. Így adódik a lehetőség, hogy a szállón, például a folyosón levő bútorra ezeket rátegye, aztán viszi az, aki vinni akarja. 
Legalább ez egy pozitívként felírható a munkásszállós lét javára. Viszont jobb meggyőződni arról, hogy a folyosóra tényleg ilyen szándékkal kerültek-e a dolgok, nem pedig más miatt. Elég megkérdezni egy jó ideje munkásszállón lakót, vagy egy portást, hogy mi a szokás az adott helyen.
A szállókon előfordulhat az is, hogy egymást kínálják meg az emberek az éppen elkészített ételből vagy esetleg meg is kérdezik az embert, hogy egy-egy dolog nem jönne jól nekik.

Elromló mosógép

Kevésbé jó dolog az, ha elromlik a mosógép. A munkásszállón gyakrabban van használva a mosógép, mint egy normál háztartásban. Ez pedig magával hozhatja azt, hogy bizony elromlik, vagy ami rosszabb, valaki direkt tönkreteszi. Így nemcsak azzal kell számolni a szállón lakva, hogy lehet, pont nincs szabad mosógép, amikor az ember mosna, hanem azzal is, hogy lehet, a mosógép elromlott. Nyilván, ha több mosógép (mondjuk 5) van a szállón, kicsit másabb a helyzet, mintha csak 2 vagy 1 lenne. 

Nem zárható szekrények

Fontos megjegyezni, hogy a szekrények, amik a szobákban vannak, rendszerint nem zárhatóak kulccsal. Így a szobatárs is hozzáférhet a másik személy dolgaihoz. 

Rezsi, albérleti díj

A szálló előnye kétség kívűl az. hogy se rezsi, se albérleti díj nincs... persze, ha olyan cégnél dolgozol, amelyik állja a szállásod.  Ha elveszted a munkádat, vagy felmondasz, akkor bizony neked kell állni a szállásod, ami nem biztos, hogy mindenhol lehetséges. 
(Voltam olyan szállón, ahol csak addig lehetett a napidíjat fizetni, ameddig nem kellett az ágy újabb munkás számára. Akkor viszont hiába fizetett volna az ember, mennie kellett. Szóval erre érdemes felkészülni.)

Ingyen net

Szerencsére a munkásszállókon szokott lenni net, wifi formájában leginkább. Lehet, nem a leggyorsabb, de legalább nem kell fizetni érte. (Legalábbis ahol eddig megfordultam, nem kellett fizetni ezért.)

Végszóként

Nem a legjobb munkásszállón lakni, mint ahogy ez olvasható ebben a részben, meg az előző részben is. Vannak előnyei, meg hátrányai is, az meg talán a legtöbb embernél igaz, hogy nem egy munkásszállón élve szeretne megöregedni. 
Ha nem laktál munkásszállón, akkor laknál-e ilyen helyen, a munka miatt? Írd le kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr3218256711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása