Még, még, húzzad azt a nadrágszíjat! Még, még, ennyi nem elég!
2022. július 19. írta: Nightfallivy

Még, még, húzzad azt a nadrágszíjat! Még, még, ennyi nem elég!

KATA, rezsicsökkentés

Elmaradoztam a blogolással mostanság. Igazából volt egy bejegyzés, amit elkezdtem írni, a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. Talán még kész is van szinte, de mikor azt írtam, jöttek másfajta hírek, amik fényében a vasárnapi boltzárás csak egy légypiszok. Szóval, a boltzárásos téma elhanyagolhatóvá vált.

pizza1_20210501_1.png

KATA, ég veled!

Napok óta tart a tüntetés, ami a Kata-adózás módosítása miatt jött létre főleg. 
Persze, lehet megindokolni a döntést, miszerint igen, már időszerű volt a KATA megváltoztatása... Viszont hiába, rengeteg embernek ez jelentett egy biztos pontot az életében és mondjuk futár esetében valamiféle szabadságot. Rengeteg embernek ez volt az a megoldás, amivel tudott élni és ami megérte neki. 

Nem vagyok gazdasági szakértő, de látható, hogy ez nem jó módosítás, sokak számára. Hát hogy lenne jó megoldás, amikor valakinek így a megélhetése kerül veszélybe? 
Ott van mondjuk a futár. Elmegy hat napig biciklizni, rendeléseket felvenni (megkapni), rendeléseket kiszállítani. Hajtja magát reggeltől estig, mondjuk vasárnap megpihen, merthogy a családjával akar lenni. Nyilván őt egy futárcég alkalmazza (a panda, és/vagy a kék), tehát KATA esetében egyértelmű, nem magányszemélynek fogja nyújtani a számlát. 
Nyilván, nem csak futárokat érinti ez a történet. Tanárokat, fotósokat, meg sok más szakmabelit is. Erről lehet olvasni több oldalon is, mondjuk: 

Mit is jelent a KATA módosítása? Hát, ezt: 

Az egyik legfontosabb változás, hogy a kisadózók mostantól cégtől nem, kizárólag magánszemélytől fogadhat be számlát - kivéve, ha taxizik, ugyanis itt a törvény szövege szerint ez megvalósíthatatlan, mert lakossági szolgáltatást nyújt. Mint ismert, az Országgyűlés rekordgyorsasággal vitatta meg, majd fogadta el a kisadózókról szóló törvény módosításait: egy hete, július 11-én adták be a javaslatot, majd rendkívüli gyorsaságú vita után már másnap elfogadta azt a parlament.

(forrás: Penzcentrum cikke)

Persze, vannak olyan katások, biztos, akik bújtatott foglalkozás miatt vannak ebben az adórendszerben, de igazából az a lényeg, hogy az ilyesfajta adózást választók megélhetése veszélybe került és szeptember elsejével már az új szabályok szerint kell létezni. Tehát, addig találhatják ki az érintettek, hogy hogyan tovább. Ha más nem, akkor ott az összeszerelő üzem, szinte bármelyik városban, nem?
(Elnézést, hogy ha nem pontosak a fentebbi állítások, nem vagyok KATÁS, se futárcégnél dolgozó.)

gaz_20220719.png

Rezsi vagy rizsa? 

Rezsicsökkentés, gúnynevén rizsacsökkentés se maradhatott érintetlenül. Külföldről jöttek a hírek, hogy külföldön  baj van a rezsivel, így, meg úgy. Magyarországon viszont ott volt a rezsicsökkentés.
A rezsicsökkentést többen "parasztvakításnak" gondolják, és úgy tartják, hogy a különbözetet másban fizeti meg az állampolgár. 
Most már viszont, aki átlag feletti fogyasztónak számít, az már piaci árat fog kipengetni minden egyes köbméterért, kilowattóráért, ami az átlagfogyasztáson túlmegy. 
Egy ideig lehetett játszani a gondolattal, miszerint az ember akkor innentől kezdve próbál spórolni. De ez lehetetlen. Időgépet kellene előszednie és visszaugrania 2021 januárjára, mert hát onnantól számolják ezt a rezsicsökkentéses dolgot. Tehát, ha tavaly már valaki átlag felett fogyasztott, az idegesen kijelentheti, hogy érintett a témában. Készítheti a pénztárcáját, már most augusztustól.

rezsi622e8a64-6c0f-402e-967e-ecc14e61a29d.jpg

(Neten keringő kép.)

Ha abban gondolkodsz, hogy jó, akkor te lemondasz a gázos fűtésről (vagy a villanyos fűtésről) és előveszed a jó öreg cserépkályhás/kandallós fűtést, már talán el is késtél. A portfolio erről ír egyik cikkében, hogy a kereslet megnőtt a napelemek, cserépkályhák, tűzifák terén. (Igaz, eredetileg ez az RTL egyik híradójából derül ki.)
Enyhítő körülmény az, hogy aki távhővel fűt, az még kimarad ebből az egész rezsicsökkentés csökkentéséből... MÉG. 
Lehet azzal nyugtatni magát az embernek, hogy igen, valóban fenntarthatatlan az egész rezsicsökkentéses dolog. Viszont az már kellemetlen, hogy ha a villany/fűtésszámla eddig került x forintba, most már sokkal többe fog kerülni. 

Szavazás előtt és után

Előtt...

Szavazás előtt viszont kissé másabb volt a helyzet. Rettegésre is építettek választások miatt, lásd egy újságot, amiben egy oldalt kapott a politikai hirdetés:

gyurcsanyimg_20220719_170035.jpg

(Saját kép, mert hozzánk/hozzám is került ilyen újság.)

Néhány kép, (ami azon a bizonyos Facebook oldalon készült) ami ígéretekről és megvalósításokról szól a választások előtt

negystop_valasztaselott.png

oroszgaz_valasztaelott.png

Után...

Néhány kép, ami választások után készültek azon a bizonyos Facebook oldalon:

 energiahelyzet_2022.png

 ideologiavalasztasutan.png

 munkavalasztasutan.png

magyarnaklenni.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr8617886655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása