Holnap indul az új tanév
2023. augusztus 31. írta: Nightfallivy

Holnap indul az új tanév

Most még augusztus van, ezzel együtt tart még a nyár... de holnap eljön az ősz, vele az iskola, akármilyen klisésen is hangzik ez. Lehetne mondani, hogy jó tanévkezdést, viszont most már talán ezt el is lehet felejteni.

iskolaracs_20210813_1.png

Annó, amikor megjelentek nyáron az iskolai dolgok a boltokban, valahogy tetszett a látvány. Nem utáltam iskolába járni és magát az iskolát sem utáltam, az osztállyal, jobban mondva az emberekkel, annál nagyobb gond volt. 
Annó, amikor nyáron megkaptam az iskolai tankönyveket, szívesen belenéztem a könyvekbe, a kedvencem az irodalom volt... akkor még Mozaik-os könyvek is léteztek a piacon. (Mozaik-os volt a kémia, a matek, ha jól emlékszem és nagy eséllyel több is volt, mint ez a kettő.)
Most mit fog hozni az új tanév? Tanárhiányt. Ezzel együtt tudáshoz való hozzáférésnek hiányát. Aki kémikus akarna lenni (vagy hasonló, kevésbé népszerű szakma felé kacsintgat), annak nehéz dolga lehet ebben a tanévben is. Ugyanis nem biztos, hogy ő megkapja azt a megfelelő minőségű (és mennyiségű?) oktatást, ami kellene a továbbtanuláshoz. 

Több videó, cikk szól arról, hogy az oktatás mennyire rogyazódik. A hozzám hasonló emberek, akik már nem tanulnak és iskolás korú gyerekük sincs, ezekből szerezhet tudomást, hogy amúgy baj van. 

Tanárhiány

Sokan elmentek tanári pályáról. Az ok nemcsak a pénz. Van ott más gond is, de erről leginkább egy olyan tudna beszélni-írni, aki valóban, belelát a tanári hétköznapokba. Akik meg nem érintettek, azoknak maradnak a cikkek, a videók. 

 Gyömrőn, biztosan nem indul szeptember 1-jén az oktatás 60 diák számára, tanteremhiány miatt

Ez a mondat szerepel a portfolio cikkében

Iskolaőr, takarítónő vigyáz a gyerekekre

Ez a mondat pedig a pénzcentrum cikkében kap helyet.

Mennyi betöltetlen állás van, ha az ember tanárnak, tanítónak akar állni? A pénzcentrum oldalán erre a kérdésre kaphatunk választ. 

Miért mondanak fel a tanárok? 

Néhány videóban képet kaphat az ember arról, miért is dönt valaki amellett, hogy más munka után néz és ezáltal a tanári létet otthagyja.

Szeptember, ami eljön, akár akarjuk, akár nem 

Akármennyi tanár is hagyja el a pályát, a szeptember így is, úgy is eljön. Ezzel együtt elkezdődik a következő tanév. Lehet találgatni, hogy a kormánynak (vagy bármi másnak) miért jó, hogy ha a tanuló nem kap normális oktatást. 
Státusztörvény miatt többen mondanak fel, például a vasalódeszkás tanár is így tett. (Mennyien fognak még emiatt? Csak várni kell egy kicsit és megtudjuk a választ.)
Hogyan tovább? Jó kérdés. Annyi  biztos, hogy gyárak épülnek és már több gyár üzemel Magyarország területén.
A gyártósorra mindig kell az új ember. 
Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr8318204785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása