Januárt ebben az évben sztrájkkal búcsúztatják
2022. január 31. írta: Nightfallivy

Januárt ebben az évben sztrájkkal búcsúztatják

Nem vagyok tanár és már diák sem. Tanár maximum szerettem volna lenni, de meglátásom szerint az számomra nem lett volna túl jó megoldás. Így is, úgy is az ember szinte biztos, hogy csúszik. Aztán, ha csúszik valaki a tantárgyak miatt, előbb-utóbb elfogynak a támogatott félévek, utána meg lehet fizetni. Ez pedig nem kellett. 
Szóval, nem mentem tanárnak. Lehet, fel se vettek volna, mert alkalmassági vizsga van, ha jól tudom. Viszont ez mindegy is. 

Lehet mondani, hogy a tanárok *zart se csinálnak. Mit lát az átlag ember? Azt, hogy nyáron szinte nincs is kit tanítani, meg hogy csak tanítanak.
Noha, nem lettem tanár, mégis tudom, hogy a dolgozatjavítás nem a legegyszerűbb dolog mindig. A sok, különféle kézírást el kell tudni olvasni, mert hát eléggé lényeg, hogy mi akart a költ..., mármint a tanuló. Emellett ugye készülni kell az órákra, mert felkészületlenül nem túl jó elkezdeni egy órát. Emellett, nem is szabad arra gondolni, hogy egy nap csak egyetlen egy órából áll egy tanár számára. 
Aztán hallottam arról, nyáron sincs hú, de nagy szünet, mert ugyanúgy be kell járni az iskolába a dolgozónak. Hogy miért? Erre egy pedagógus tudna választ adni. 

iskolaracs_20210813.pngFigyelmeztetés. Sztrájk. 

Nem csak egyszerűen sztrájkról lesz szó január végén, hanem figyelmeztető sztrájkról. Ezzel kapcsolatban megnézhető egy rövidke, egy perces videó:

Éneket tanítasz, de bioszra be kell ugrani?

A kis rövidke filmben a főszereplő magyar-ének szakos... de azért a bioszra ő fog bemenni másnap, mint oktató. Amikor annó, én iskolás voltam, akkor is volt olyanra példa, még ha nem is gyakran, hogy más személy jött be helyettesíteni... de hát régen volt, mindegy is. 
A kis rövid filmben megjelenik valami felragasztható lapon az a kijelentés, miszerint 20 év alatt 16 ezerrel csökkent a pedagógusok száma. Ezen mondat mellett repülőgép rajza látható. Csak nem utalás a külföldön való munkavégzésre?

Mindenki pénzből él

Az egy perces videó szerint egy tanár kezdő fizetése mindössze nettó 153 ezer forint. A főszereplő szerint ez még egy kis albérletre se elég. 
Nem lakom Budapesten, azért az a kijelentés nem feltétlen igaz, hogy 150 ezer forint felett kezdődnek az albérletek. A videóban elhangzó mondatból számomra az következik, hogy 153 ezer forint felett van az összes albérlet.
Más nézőpont szerint viszont nem az albérleti díjból kell kiindulni. Először le kell vonni a rezsit, a várható költségeket (élelmiszer, wc-papír, ilyesmik), az esetleges biztosításokat, aztán meg kell nézni, mennyi is marad? Így, valóban, marad mondjuk 80 ezer forint, ami Budapesten szinte kizárt, hogy elég legyen egy saját, kicsike albérletre. 
Harmadik nézőpont szerint lehet ezt a kijelentést úgy venni, hogy a 153 ezer forintból először is, le kell vonni az albérleti díjat, ami mondjuk legyen 100 ezer forint. Marad 53 ezer forint ebben az esetben. Közel 50 ezerből kellene állni a rezsit, a kaját, meg félre is tenni. Ha igazságosan akarja az ember elosztani ezt az összeget, akkor erre a felsorolt három részre, részenként még 20 ezer forint se jut. 
Lehet, bennem az van, hogy 60 ezer forint nagyon sok élelmiszerre havonta egy személyre, de még számomra is a 20 ezer forint *urva kevés evésre. (Én egyébként ebbe a 20 ezer forintba számolnám pl. az összes Aldi-s, Lidl-s, Penny-s, Spar-os vásárlást, tehát az összes olyan vásárlást, ami "kajaboltban" történt, függetlenül attól, hogy a kosárba más, nem ehető dolog is került, pl. fogkrém, papírtörlő.)

Mindegy. 153 ezer forint *urva kevés, ha az embernek albérletet kell fent tartania ÉS félre akar tenni havonta ÉS enni akar ÉS Budapesten lakik. 153 ezer forinttal esetleg vidéki városokban jöhet ki a matek. (Most meg nem is volt szó arról, hogy mondjuk a kezdő tanárnak van gyereke, állata, esetleg speciális étkezést kell tartania, esetleg gyógyszerek kötelezően megjelennek a havi kiadásban.)

Mindez mellett ott vannak más dolgok is, amik a tanári életet nehézzé teszik: adminisztrációs dolgok, helyettesítések. (Erről egy érintett személyt kellene megkérdezni, hogy mit is kell tennie a tanítás mellett egy nap?)

Bővebben az egészről, amit a sztrájkot illeti

Ebben a videóban kiderül, hogy: 

  • január 31.-én 2 órás sztrájk lesz;
  • március 16.-n valódi sztrájk lesz;
  • sztrájk alatt se fizetés, se Tb-fizetés;
  • muszáj, hogy oktatásban résztvevőknek bérét emeljék;
  • csökkenteni kell az óraszámot;
  • oktatásban 55 éves az átlagéletkor;
  • más szakos tanár helyettesít egy órán;
  • következő 5 évben 22 ezer ember megy nyugdíjba (gondolom tanárokra gondol a beszélő)

Azok a bizonyos követelések

Pedagogusok.hu oldalon elérhető, hogy miket is akarnak a tanárok elérni. A dokumentum erre a linkre kattintva tekinthető meg.
Maradjon meg az utókornak, szóval ezek a követelések miatt lesz figyelmeztető sztrájk:

A PDSZ és a PSZ által létrehozott sztrájkbizottság követeli a kötelező oltásról szóló 599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet módosítását, valamint a megállapodásig, de legalább egy hónapig a kötelező oltásról szóló rendelet végrehajtásának felfüggesztését! A munkavégzés ne legyen pusztán a koronavírus elleni védőoltás felvételéhez kötött! (...)

A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1- jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!  

A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak kötelező óraszáma a 2022/2023-as tanévben heti 24 óra, az osztályfőnökök kötelező óraszáma heti 22 óra legyen. Az ezt követő tanévtől a kötelező óraszám csökkenjen a korábbi, közoktatási törvény szerinti kötelező óraszám mértékére! 

A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre!  

Jövő és végszó

Január utolsó hétfője itt van a hátunkban. Kiderül, mennyien lesznek, mennyien fogják támogatni az ügyet és az is kiderül a későbbiekben, hogy megérte-e az egész? 
Lehet, hogy egy tanár nem a szalag mellett áll, de azért csak ő tanítja a gyereket, akiből néhány év múlva szakember válhat. Hivatástudattal meg valóban, nem lehet fizetni a boltban. Pénz a fizetőeszköz, nem pedig a hivatástudat és a tanítás szeretete. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr616888804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakács Tanuló 2022.01.31. 12:51:59

A magam részéről egyetértek a leírtakkal, támogatom a tanárokat tiltakozásukban, és remélem, hogy sikerrel járnak.

Ezt előrebocsátva, egy pillanatra nézzünk rá arra is, hogy mi van a másik oldalon. Akinek ma a gyereke az 1-12 osztály között van bárhol az országban, az többnyire egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a mai magyar oktatás minősége csapnivaló. Szinte bármilyen órán esélytelen felkészülni az emelt szintű érettségire, ahhoz még jó képességű gyerek esetén is különtanár kell. Jónéhány tantárgy szinte nem is létezik (informatika óra helyett számítógépen játszanak, nyelvórán filmet néznek, testnevelés órán fociznak, stb.). Az átlagos mai magyar tanár egyszerűen rossz tanár. Nem készül fel, nem tud magyarázni, nem tud rendet tartani - és nem is akar. Természetesen mély tisztelet a kivételeknek.

Meggyőződésem, hogy a tanári fizetések alacsony volta a mai tanárok állásának a legfőbb megőrzője: mert nem akarja tőlük senki elvenni. Esetleges 10-20% emelés ezen mitsem változtat. De ha a tanári fizetések valóban rendeződnének, és a versenyszféra környékére emelkednének, akkor a tanárok 80%-a nagy bajban lenne. Mert a pályán megjelennének mérnökök, közgazdászok, ma szabadúszóként tanító bölcsészek, akár külföldi tapasztalattal, valós nyelvtudással, előadókészséggel, hiteles ipari gyakorlattal. És egy ilyen társaságban egy mai átlagos tanár labdába sem rúghatna.

Csak, hogy nem a levegőbe beszélek: 3 évig, a doktorátusom megszerzése alatt dolgoztam egyetemi tanárként. Élveztem. Mind a mai napig tanítok hébe-hóba, a főállásom mellett. Amikor legutóbb egy pályaorientációs napon hatvan fő kilencedikes diáknak beszéltem, egész órán egy pisszenés sem volt, minden szem, szinte lélegzet-visszafolytva rám szegeződött. Láttam, hogy amikor az egyik gyerek elővett egy tollat, direkt lassan tette le a padra, hogy még a kis koppanással se zavarja a többieket és engem. Igen, lehet úgy órát tartani, lehet úgy beszélni a kamasz korosztályhoz is, hogy az érdekelje őket, átmenjen az üzenet, hiteles legyen. És ha a mai fizetésemet kínálnák középiskolai tanárként, gondolkodás nélkül mennék. És aki most van ott tanárként, az is mehetne - valahova máshova.

Mankel 2022.01.31. 13:38:11

@Szakács Tanuló: ezzel nem lenne semmi baj. Azt nem értik sokan ha banánnal fizetsz majmok jönnek hozzád dolgozni.
Van pár szent őrült, pár nő akinek a pasija olyan jól keres, hogy mind1 mennyi az ő fizetése illetve meg aki sehova máshova nem vettek fel.
Valahogy ez az a terület amire oldaltól függetlenül senki nem akar költeni...

ulpius66 2022.01.31. 13:50:30

Ma Magyarországon ki lesz tanár?

Aki diplomát akar (vagy a szülei ezt akarják...) DE TOTÁL HÜLYE MINDENHEZ!

NEM ALKALMAS ORVOSNAK, MÉRNÖKNEK, KÖZGAZDÁSZNAK, INFORMATIKUSNAK, SEMMILYEN TUDOMÁNYHOZ SEM ÉRT........

NA, AKKOR LEGYEN BELŐLE TANÁR!!!!!!!!!!
(aki még tanárnak is hülye.... ABBÓL LESZNEK A BÖLCSÉSZEK.....)

Mankel 2022.01.31. 14:49:20

@ulpius66: és miért van ez? 1 mert nem elég jó seggnyalónak sem 2. Olyan szar a fizu hogy a szemét marad. Ha a tanár kezdő bér netto 300 lenne és a vége fele pedig netto 6-700 körül mindjárt nem a selejt töltené a sorokat.

kvadrillio 2022.01.31. 16:22:10

@Szakács Tanuló: TALÁN........... meg kéne vizsgálni, kik is oktatják ezeket a tanárokat, amikor tanárnak tanulnak ????

ursus artos 2022.01.31. 17:59:30

Szakács tanuló kristálytisztán leírta: +1.
Fizetésemelés csak akkor, ha majd letesznek a tanárok valamit az asztalra. Pl: PISA eredmények javulása...

Mankel 2022.01.31. 19:36:37

@ursus artos: persze persze. Tök életszerű. Odamész a főnöködhöz asszondod
-főni, nem emeltél évek óta adj fizetés emelést.
-persze Macikám (az amúgy ursus arCtos) igaz, hogy minden percedet kiosztottam, hogy pontosan mivel és hogyan kell töltened, DE!
Ha következő 5 évben folyamatosan jobban teljesítesz akkor visszatérhetünk rá...
Erre te
-de alig jut méz az asztalra csak 4 napos döghúst tudok venni a bocsoknak!
-előbb tegyél le valami az asztalra!
Igen tök életszerű
Amúgy ha magasabb a bér több a jelentkező akkor verseny van akkor a szemét kihullik és javulnak az eredmények.
süti beállítások módosítása