Visszatér(t) a maszkozás, közeledik a tél
2021. november 13. írta: Nightfallivy

Visszatér(t) a maszkozás, közeledik a tél

Előző bejegyzésben arról írtam, hogy hamarosan jövök egy olyan poszttal, ami a véleményemet tartalmazza a maszkozással (és társaival) kapcsolatban. Nos, eljött ez az alkalom. (Igazából már így is tolódott néhány nappal.)*

maszkkaracsony1_20210704.png

Mit érzékeltem október 31.-éig a járványból?

Talán lehet ez az első kérdés és ez a kérdés, amivel érdemes kezdeni a bejegyzést, ha időrendben szeretnék haladni. Nos, nekem eddig még szerencsém volt, nem kellett kórházba mennem kezelésre. Emellett nem utaztam külföldi országba, nem is vettem jegyet koncertre, se színházba. Én rendszerint csak boltokba jártam és a munkahelyre, meg a piacra. 
Néhány embert láttam elvétve, aki maszkot viselt.
Azért azt se szabad elfelejteni, hogy oké, hogy fizikailag nem sok mindent tapasztaltam a járvány létezéséből, de szóbeszédben annál inkább témaként keringett, még ha nem is állandó jelleggel. 
...Szóval, röviden, nekem úgy teltek a heteim mostanság, mintha nem is lenne semmiféle gond koronavírus terén.  Aztán eljött az október 28.-a.

Mit érzékeltem október 31.-e után a járványból?

Ameddig elseje nem lett, egyszerűen annyiról volt szó, hogy tömegközlekedési eszközön a szájat és az orrot "szégyellni kell" november elsejétől.
Másodikával nekem is megérkezett a hét első munkanapja. Nem kellett sokat várnom arra, hogy a munkahelyen is "szégyellni" kelljen a szájat és az orrot. Ugyanis már másodikán megkaptuk a hírt arról, hogy a maszkhordás a munkaterületen kötelező. Az, hogy csak oltott dolgozókat akarnak a cég berkein belül tudni, még lóg a levegőben. Még oltatlan dolgozhat, nem kerül kiadásra számára a fizetetlen szabadság, hogy elgondolkodjon, megéri-e neki éhezni a nem oltottsága miatt?
Viszont, van egy mondás: ami késik, nem múlik. Lehet, egy idő után elérkezik az a hétköznap is, amikor eldöntik, hogy csak oltottként lehet a munkát elkezdeni.

És október végével talán egy új korszak érkezett el

Gyanútlanul keltem fel október huszonnyolcadikán. Rendben van, hogy már korábban láthattam videót, ami azt pedzegette, hogy "mégis, miért nincsenek még szigorítások?", viszont nem férkőzött be az életembe ismételten, a koronavírustól való védekezés.
Viszont október 28.-án a kormány intézkedéseket hozott:

  • dolgozóként kötelezhetnek az oltásra;
  • se orrot, se szájat nem lehet mutatni a tömegközlekedésben novembertől kezdve;
  • látogatási tilalom az eü intézményekben.

Ezen három pont közül engem az első kettő érint. Ugyanis én már dolgozok és fejem felett ott van egy munkáltató, aki előírhatja, hogy "vagy oltás, vagy munkanélküliség"
Mióta megjelent ez a rendelet már a Magyar Közlönyben is (a 197. számban), megjelentek videók, cikkek arról, hogy nem lesz jó buli, ha egy adott szektorban kötelezővé válik az oltás. 
Lehet, hogy ezzel az egésszel már új korszak veszi kezdetét. Már meg se lepődök azon, hogy a maszkozás visszatér és már lassan a védőoltást ráerőltetik a dolgozókra. Talán most már ez lesz az új normalitás, a rendszeres oltás (még nincs szó erről), meg az ősszel együtt eljövő maszkozás. Nem fogok meglepődni, ha következő ősszel ismét el kell takarni az arcot.

maszkoltas_20211113.png

Videók, hírek az oltással, a maszkkal kapcsolatban

Nem a maszkviselésének elvárása verte ki sokaknál a biztosítékot, hanem az, hogy esélyes, az oltás felvétele kötelezővé fog válni.
Igaz, kissé csodálkozom azon, hogy azzal számolnak a cikkírók, hogy sokan otthagyják az adott munkahelyet, ahelyett, hogy a munka (és a fizetés) megtartása miatt elzarándokoljanak oltópontra. Úgy gondolom, ha egy helyen kötelezővé válik oltottként lenni, akkor azt a munkahelyet úgymond követni fogják mások is. Ha ez így lesz, akkor előbb-utóbb elfogynak azok a munkahelyek, ahol még oltás nélkül lehet dolgozni. Ez esetben, aki továbbra is kitart az elve mellett, akkor hogy fog pénzhez jutni, ha sehova se kell, mert nem az oltottak táborát erősíti?

ATV videója, az alkotmánymódosítás lehetőségéről

Jelenleg az ATV Kötelező oltás: Alkotmánymódosítás is jöhet? címet viselő videója fele-fele arányt tartja a like-dislike kérdésében. A megosztó videó erre a linkre kattintva tekinthető meg. 
Ebből megtudhatjuk például: 

  • aki állami szervnél dolgozik, számára nincs igen-nem az oltás terén;
  • védettségi kártya megléte nélkül a közeljövőben talán el lehet felejteni néhány helyre való belépést.

Asbóth Márton kapja a kérdéseket ez ügyben, ebben a videóban. Ő pontosít, hogy mégis, kiket kell érteni állami szektorban dolgozók alatt. Például a tanárokra, kulturális intézményben dolgozókra vonatkozik ez a megnevezés. Akinek a munkáltatója az önkormányzat, az ő sorsáról a polgármester dönt. 

ATV videója, a kötelezővé tehető oltásról

Döntött a kormány: kötelezővé tehető a koronavírus elleni oltás címet viselő felvételnél már a dislike-ok száma a nagyobb. Ez a videó is még októberinek mondható, ugyanis 30.-án jelent meg a Youtube-n.
Ezt a tíz percet számadatokkal kezdjük, hogy mennyien haltak meg, mennyien lettek az új fertőzöttek. (Nagy eséllyel sokan erre a hírre már szinte immunisak, nem is érdekli őket. Már megszokottá vált, hogy napi szinten jönnek az adatok arról, hogy hányan haltak meg koronavírus következtében. Az ember már lassan fel se kapja a fejét erre. Számára vélhetőleg ugyanúgy megy tovább az élet.)
Nemcsak Gulyás bejelentését láthatjuk az intézkedésekről, hanem Karácsony egy posztját is, amiben véleménye olvasható. 
(Ha esetleg nem szeretnél korlátozásokat, se kötelező oltást és emiatt az ellenzékre szavaznál jövőre, most itt a bizonyíték, hogy Karácsony szerint az oltás az egyik(!) legfontosabb védekezési eszköz. Ha ez az "egyik", akkor van ott "másik" is.)
Karácsony Gergely úgy tartaná jónak, ha beltéren is takargatni kellene az arc egy részét.
Komáromi Zoltán szavai hallhatóak ebben a videóban. Ő egyébként háziorvos és szerinte, ha az emberek nem jönnek rá arra maguktól, hogy a maszkhasználat az ő érdeküket szolgálja, akkor el kell rendelni.

ATV videója, KASZ és védőoltás kapcsolatáról

A videó november elejével került feltöltésre Youtube-ra. Érdemes ezt a videót megnézni, én például új szemlélettel ismerkedhettem meg. Ugyanis úgy tartom, ha egy munkahely elkezdi a védőoltás felvételének kötelezőségét, akkor követi a többi.
KASZ elnöke szerint viszont versenyelőnybe kerülhet az a cég, ahol nem kell kötelezően oltani. Ezt az előnyt pedig annak lehet köszönni, hogy ha valahol kötelezővé válik az oltottság megléte, onnan a dolgozók átvándorolnak oda, ahol nem kell oltottnak lenni. 

Leállhat ez is, az is, ha kötelezően oltani kell?

A napokban a hírportálokon megjelentek különféle cikkek, amik azt taglalják, hogy egy esetleges kötelezővé tételnek milyen következményei lehetnek. Röviden az, hogy az adott szolgáltatás nem tudna megfelelően működni. 
(Itt megjegyezném, hogy ezen posztot ennél a pontnál hagytam abba, így néhány nap elteltével innen folytatom.)

Portfolio.hu-n jelent meg egy cikk, a témával kapcsolatban. Ezt a hírt olvasva a következő állítással szembesülünk: ha kötelező az oltás, akkor vasúti közlekedés leáll. 
Hvg.hu-n frissebb hír olvasható, ami ugyanerről az ügyről szól. 

 (Megint meg kell jegyeznem, hogy néhány napot ismét kihagytam, ami ezen poszt írását illeti.)

November 12.-ét irtunk. Újabb hír jelent meg ezen a napon arról, hogy kiknek kell beoltatniuk magukat. Szóval, véleményem szerint, teljesen mindegy már, hogy ki mit mond, melyik szektor, ágazat állhat le az oltás-kötelezettség miatt. 
Szerintem előbb-utóbb majdnem mindenkit utolér az a sors, ami arról szól, hogy "oltás vagy éhség". Először csak ennek kell védettnek lennie, majd annak is, majd a harmadik ágazatban dolgozónak is. Aztán végül elfogynak az ágazatok és elmondható: mindenki oltottnak számít. 

osz_20211112.png

Újabb hírek november második péntekjén

Hétfőn a tömegközlekedéshez csatlakozik a kormányablak is

Most már, ha buszról leszállsz és egy kormányablak felé veszed az irányt, akkor ne tedd túl mélyre a zsebedben a maszkot. Ugyanis kormányhivatali ügyfélszolgálaton és kormányablakban kötelező lesz hétfőtől takargatni a fél arcot. Akkor is, ha te nem ott dolgozol és csak ügyfélként mész be az épületen belülre. 
A hír egyébként elolvasható például a 24.hu oldalán, hvg.hu oldalán is. 

Tanárként csak oltott dolgozhat december közepétől

Ha valaki tanárként dolgozik, akkor december 15.-éig van lehetősége az első adag vakcinát beadatnia magának. Utána jön gondolkodási időként a fizetés nélküli szabadság és ha továbbra se változtat az illető a hozzáállásán, akkor egy fővel gyarapodik a munkanélküliek tábora.
A hír hvg-n olvasható. 24.hu-n viszont az is említésre kerül, hogy állami fenntartású intézményekről van szó.

Azért valahogy beszivárog az életembe is...

Néha elfog az érzés, amikor belépek egy boltba, hogy valamit elfelejtettem. Aztán a következő másodpercben eszembe jut, hogy nem kötelező eltakarni az orrot és a szájat az üzletekben. Hiába nem elvárt viselkedés az arc takargatása a boltokban, egyre több embernél figyelhető meg ez a tett. 
A buszon csak elvétve látok olyan személyt (ez a szám szinte a nullával egyenlő), aki fedetlen arccal száll fel. 
Ismerősi körben már megjelent az a jelenség, hogy valaki karanténba kerül, mert hát találkozott egy olyan személlyel, aki elkapta (vagy elkaphatta) a kórt. Nekem ilyenben még nem volt részem, de nem is gond, hogy ha kimaradok ebből a helyzetből, 

Oltott, oltatlan, melyik a jobb? 

Az ember azt láthatja, hogy akárhogy is kimaradna a koronavírusos dologból, az életéből nem tudja kihagyni. Ha nem is néz tv-t, nem is olvas-hallgat híreket, a maszkot fel kell tennie, ha tömegközlekedésben vesz részt. 
Ha szerencsés valaki, akkor se ő, se az ismeretségi körében nem betegszik meg senki se, emellett nem is kerül kórházba, főleg nem lélegeztetőgépre. 
Más viszont testközelből tapasztalja meg, hogy milyen a kórházi állapot, mert mondjuk ott dolgozik ápolóként. Ő látja az életért való küzdést az érintett betegnél. Egy harmadik személy igaz, nem dolgozik se ápolóként, se orvosként, de közeli ismerősei közt látott érintettet. 
Tőlük is meg lehetne kérdezni, hogy oltani jobb, vagy kihagyni?
Mindenkitől meg lehetne kérdezni, mit gondol. Lennének, akik teljesen elleneznék az oltás felvételét; mások ráhagynák a döntést mindenkire; a harmadik csoportba tartozók viszont azt is beoltatnák akik ellenkeznek. Mindegyik személy a saját elvét tartaná igaznak. 
Úgy néz ki, legalábbis számomra, hogy már az elfogadott álláspont az, hogy valaki oltottként létezik, nem pedig oltatlanként. Aki pedig még védőoltástól mentes, az könnyedén megkaphatja a "laposföldhívő" jelzőt. Ez azonban sokszor nem állja meg a helyét. Aki elutasítja az eféle védekezési módot, több okból gondolhatja ezt a helyes döntésnek. Mikre is gondolok? Hát, például ezekre:

  • Nagyon nyomatják, le akarják tolni az ember torkán. Miért erőltetik ennyire?;
  • 10 hónap alatt fejlesztették ki. Más védőoltást miért tart évekig elkészíteni?;
  • Ennek is, annak is akkor lett baja, miután beadatta az oltást, vagy meg is halt.

A fentebb felsorolt indokokban nem található se a "chipet akarnak mindenkibe beletenni", se a "meddőséget okoz" feltételezés. 
A másik oldalon helyezkednek el azok a személyek is, akik könnyedén megkaphatják a "covidrettegő" címkét. Ők azok, akik félnek és emiatt az emberektől próbálnak egy méter távolságot tartani, a boltokban pedig maszk mellett gumikesztyűt vesznek fel.
Lehetne kérdezni, hogy én melyik tábort erősítem? Talán középen vagyok, én a "távolmaradnék" jelzőt kaphatnám meg. Ha azt mondják, hogy oltani kell, különben arra megyek, amerre megyek, akkor nem lesz tovább halogatnivaló az "oltakozás". Nem rettegek attól, hogy engem elkap-e ez, vagy sem. Nyilván, ha elkapnám, akkor nem örülnék annak, ha súlyos lefolyású lenne a betegség. Emellett a védőoltásban nem keresném a chipet, mert nem gondolom, hogy ezt adnák be az embernek. Nem járkálok jelenleg koncertekre, se színházba, se moziba. Sokszor csak az ételt-italt is áruló boltokba teszem be a lábam, meg nyilván a munkahelyre. A környezetemben jelenleg talán többen vannak, akik oltatlanként akarnak élni. Van, aki azt hangoztatja, hogy ha kötelező lesz számára az oltás, akkor ő felmond. Sejtem, hogy ha kötelezik majd az oltásra, akkor mégis beadja az illető a derekát. 
Ha egy munkahely elkezdi, akkor folytathatja a többi is. Ha valaki nem akar szurit és emiatt felmond és keres másik munkahelyet, akkor meddig tud majd keresni? 
Aki ellenkezik, vajon meddig megy el az elve miatt? A moziba, színházba, koncertre, strandra járást könnyebben oda lehet "adni", mint a kenyér megvételének lehetőségét. Előbbinél rátud az ellenálló és megrántja vállát és nyugtázza, hogy azokat a helyeket akkor kerüli. Viszont, mit tesz az ellenkező, ha nem léphet be már kenyérért se a boltba, mert hát legyen oltott? Akkor inkább elgondolkodik azon, mennyire érdemes az elvénél kitartani... és eljut odáig, hogy két választása van: oltás vagy éhenhalás. Nyilván nem szeretne éhenveszni, így elzarándokol oltópontra. 

maszk_20210704_2.png

Mire számítok?

Szinte várom, hogy mikor jelentik be, hogy az üzletekben is maszkot kell viselni. Ha ezt bevezetik, utána azt fogom várni, hogy utcán is ezt a szokást kelljen követni. 
Az oltás? Meg se lepődöm, hogy ha jönnek a hírek arról, hogy ebben az ágazatban dolgozóknak, meg azoknak is kötelező. Azon se lepődnék meg, ha mindenkit, aki dolgozik, elérne a "kötelező oltás" fogalma.
Akik hangot adnak annak, hogy mennyire nem jó az erőltetés, meg nem is akarják felvenni a szóban forgó oltást, talán ők lesznek azok, akik mindenféle ellenkezés nélkül beállnak az oltottak közé, hiszen a pénz az életben maradáshoz kell. 
Ami más országban intézkedésként megjelenik, hasonlót lehet várni szerintem Magyarországon is. 
Egy évvel ezelőtt nem is nagyon gondolta volna az ember, hogy idáig fog jutni az egész történet. Félő, hogy lesz folytatása ennek. Korábban "negyedik hullám" is rémisztgetésnek hatott, most meg már lassan ötödik is érkezik. (Meg talán lesz tizedik, huszadik is?)

Végszóként

A világ megy tovább, rezsit, ételt mindenkinek fizetnie kell, hogy ha már felnőtt és nincs helyette más, aki fizesse. Inflációt a hétköznapi ember láthatja a boltok polcain, hiszen ami eddig 169 ft volt, most már simán 199 ft-ba kerülhet. A fizetés pedig nem biztos, hogy növekedett. Lehet, pár hónapon belül eljut az is a "parizeres zsemle" szintre, akinek eddig hónap végén még maradt a fizetéséből 10-30 ezer forint. 

* És igazából, amikor ezt a bejegyzést elkezdtem írni, azóta ismét eltelt jó pár nap, bejegyzés megírása és megjelenése az oldalon ismét tolódott.

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr1416741374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása