Két kérdés a bloggal és a bejegyzésekkel kapcsolatban
2020. november 09. írta: Nightfallivy

Két kérdés a bloggal és a bejegyzésekkel kapcsolatban

Már a címből sejthető, hogy milyen témát hoztam el nektek ezen a napon, pedig eredetileg* nem erről írtam volna, de időközben meggondoltam magam. Akkor hát, jó olvasást mindenkinek!

Mit adott nekem a blog eddig?

Talán kezdjük is a sort ezzel a kérdéssel, amit nagy eséllyel minden egyes blogger valamikor feltesz magának.
Jelenleg heti (átlag) kétszer érkezem bejegyzéssel, rendszerint szerdán és vasárnap. Persze előfordul, amikor az egyik alkalom kimarad vagy elcsúszik. A témák változatosak és előre rendszerint nem tudom, hogy mégis, most mi kerül terítékre?

Mindez mellett megtapasztalhattam, milyen az, amikor kiemelésre kerül egy-egy bejegyzésem. Akkor ezek szerint, mégse írhatok olyan silány minőségben... hiszen, legalábbis úgy gondolom, egy bizonyos mércét el kell érnie annak a bejegyzésnek, ami nagyobb közösség elé kikerül (blog.hu címlapja és az index blog-része). 
Azzal, hogy eljut az irományom más emberekhez, azoknak a személyeknek segítséget, hasznos információkat, kikapcsolódást nyújthat. Én is szívesen olvasok más bloggerek tollából megszületett írást, persze engem érdeklő témakörben. 

Nyilván azzal, hogy virtuálisan lejegyzem a gondolataimat, nem feltétlen okozok mindenkinek örömöt, vidámságot. Viszont számomra jólesik, amikor kész vagyok egy szöveggel és a "vázlat" helyett az "éles" opciót választom. Utána nem egyszer felvetődik bennem, hogy szerdán/vasárnap ismét ideje lesz ennek a tevékenységnek és az  a nap már mindjárt itt van.

Mindez mellett nem mehetek el a sikerélmények mellett. Nyilván, ha csak a kudarc és a kommentelők nem építő, negatív("ez *zar!" például) kommentjei fogadnának, nagy eséllyel arról elmélkednék, hogy érdemes-e ezt csinálnom vagy jobb elővenni egy képzeletbeli dobozt és mindent, ami a blogoláshoz tartozik, szépen belepakolni és a legfelső polcra, a sarokba feltenni.
Ha nem lenne? Ha kihagynék mondjuk egy hónapot? Hiányozna az írás és utána nehéz lenne visszazökkenni a régi kerékvágásba. 

Mennyire könnyű egy bejegyzést nyilvánosság elé tárni?

Könnyűnek tűnhet az, hogy az ember leül a gép elé és elkezd valamiről írni. Külső szemlélőként nyilván csak az eredmény látszik. Azonban, az egész ott kezdődik, hogy az embernek ki kell találnia, hogy aznap abban a bejegyzésben mi legyen a téma. Utána következik az, hogy a gondolatait mondatokba foglalja. Még ez a legkönnyebb része a dolognak, meg persze a képkeresés.

A nagyobb falat az újraolvasás. Hiszen mindig lehetnek elírt szavak és mindig előfordulhat olyan mondat, amit jobbnak látok átfogalmazni... de nem egyszer az is előfordul, amikor egy adott szót fogok, törlök és egy másikkal helyettesítem. 
Van, amikor az "ellenőrzés" fázis rövid ideig tart, de létezik, amikor elég sokszor kell átfutni a bekezdéseket, hogy mindennel kapcsolatban azt érezzem, a helyén van.
Emellett egy blogbejegyzés megszületését az is lassíthatja, hogy ha adatokat kell összegyűjteni a választott témával kapcsolatban. 

Most ez a bejegyzés ennyi lett volna, remélem, tetszett számotokra, a rövidsége ellenére. 
Így, a vége felé szeretném megköszönni nektek, hogy jöttök, olvastok és ha úgy van, like-oljátok az írásomat. 

Ha ti gondolkodtok azon, hogy elkezdjétek a blogolást, mi tart vissza? Láttok-e valamilyen negatív tulajdonságot a bloggerséggel kapcsolatban? Ha már ti is vezettek blogot, mit ad számotokra? 

* Eredetileg arról írtam volna, hogy ez a hónap elhozta nekem az életemben a változást, ami a munka világát illeti. Én is belépek azon emberek közé, akik munkanélküliek csoportjába tartoznak és reggelente nincs hova menni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr1416278342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása