Gondolatok a támogatásról, a munkáról és a takarékoskodásról
2020. szeptember 23. írta: Nightfallivy

Gondolatok a támogatásról, a munkáról és a takarékoskodásról

Igazából nem tudtam, hogy most milyen bejegyzést hozzak nektek. Zenei ajánlót? Esetleg írjak arról, hogy jelenleg mit ajánlanék egy kezdő sminkkészletbe? Esetleg arról, hogy mi a különbség az antiszociális és az aszociális közt? Írjak ismét a koronavírusról és a maszkról? Aztán megszületett a megoldás. 

Nemrég olvastam, hogy bizony az Index-et otthagyó emberek hamarosan elindítják a Telex-et.  Ha megnézem az oldalukat, akkor bizony egyből a "támogatás" jön be. Ezzel semmi probléma nincs. Egyértelmű, hogy számukra is szükséges a pénz... és most vonatkoztassunk el tőlük.

Már korábban, több nappal (esetleg héttel) ezelőtt megfogalmazódott bennem egy gondolat. Adott egy cég/terv/ötlet, azonban azt támogatni kell, mert anélkül nem lehet elindítani, fent tartani az adott ügyet. Azonban másik oldalt ott van az, hogy nem biztos, hogy az ember ki tud adni ilyen célra pénzt. Talán, ha mindenki adna ilyen-olyan dolog miatt mondjuk egy ezrest, könnyedén az üres pénztárcáját nézegethetné, akár már hónap közepén is. 

Lehet, hogy az ilyesfajta támogatások nem a kispénzű egyéneknek szólnak, hanem azoknak, akiknek nem okoz gondot az, hogy mondjuk öt ezer forintot áldozzanak az adott alapítványnak vagy bármi másnak. Most talán kijelented rögvest: elég kevesebb cigit szívni és megspórolható az összeg.

Viszont úgy gondolom, vannak, akik bizony nem dohányoznak, nem isznak alkoholt, de kocsijuk sincs. Ha számukra szükséges a spórolás, az előbb említett dolgokból nem tudnak elvenni - hiszen az ő életükben nem léteznek. Hiába közlik velük, hogy ne vegyenek egy doboz cigit egy nap, ha számukra ismeretlen az összes dohánybolt belső tere.

Az autó luxus- kijelentheti ezt bárki, akár te is, olvasó. Részben igaz, de részben nem. Léteznek települések, ahol eléggé gyér a tömegközlekedés. Most jut eszembe, bizony az egyik, korábbi bejegyzésemben pont arról írtam, miért is érdemes letenni a jogsit és autót vezetni (akár sajátot, akár a családét, akár kölcsönzött autót). Persze, ha nem megoldható se a jogsi, se a vezetés (meglévő jogsi esetén), akkor megoldásként kínálkozik fel, hogy gyalogoljon az illető vagy vegyen egy biciklit. 

Ha kevés a kasszába befolyó összeg, amiből lehet gazdálkodni, akkor véleményem szerint, már az egészséges étkezés is elérhetetlen magasságokba kerülhet. Hiszen olcsóbb egy kiló kenyeret, egy kiló csirkefarhátat megvenni, mint  a mandulatejet és mellé a lazacot. 

Költözz el, ha kell, de legyen jobban fizető munkád!- ezt is tanácsolhatod akár annak a valakinek, aki pont neked számol be arról, hogy milyen anyagi körülménye van. Persze ebben van igazság, de mondani könnyű, mint megtenni.
Mindez mellett a pénz nem minden. Hiába fizet mondjuk ötvenezer forinttal többet az adott munkahely, ha a dolgozó számára az ott található munka, körülmény és a közösség nem jó.
Ha olyan világban élnénk, akkor mindenkinek olyan munkája lenne, amit szeret. Ehhez képest mi a valóság? Az, hogy fizetni kell a számlákat, amellett, hogy a napi betevőt is meg kell vásárolni. Ehhez viszont, ha tisztességes állampolgárok akarunk lenni, pénz szükséges. A pénz honnan jön? Nyilván, lehet tőzsdézni, befektetni, állampapírt venni, de a többség számára, talán az egyetlen opció: a munka.
Ha kis településen él az illető, még kevésbé válogathat a lehetőségek közül, mintha Debrecenben vagy Győrben élne. Amiért a pénz kell, esélyes, hogy az ember elvállal olyan munkát is, amit teljes szívből gyűlöl. 
Ha valóban lelki megterhelésekből alakulnak ki a fizikai tünetek, majd a betegségek, akkor bizony az, aki utálattal jár be a munkahelyére, valamennyi idő után ellátogathat kórházba, mint beteg, hiszen kialakul nála ez, meg az, ami kezelést igényel.

Megéri?- mindannyiszor kérdezhetnéd, amikor konkrét esetről szerzel tudomást, amiben valaki a munkájának köszönhetően vált beteggé vagy esetleg már a temetését kell elintézni. Pedig nap, mint nap emberek milliói kelnek fel úgy, hogy csak a pénz miatt viselik el a testileg-lelkileg lehúzó körülményeket a munkahelyen.

Ti mit gondoltok? Mi a fontosabb: jó fizetés vagy jó munkahely legyen? Szoktatok-e pénzt áldozni különféle támogatások jegyében? Írjátok le kommentben, ha van véleményetek!

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövessétek Facebook oldalamat, hogy megtudjátok, milyen új tartalmak kerültek ki.  

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr3216211972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.09.26. 01:22:54

A támogatásról. Ahogy az ország áll, nem biztos, hogy internetes lapokat, hírportálokat, egyebeket kéne támogatni az embereknek. Keressenek az ízlésüknek megfelelő szponzort, nyomják a reklámjukat. Az a hétköznapi ember meg, akinek nem okoz gondot havi tízezer forint plusz kiadás, az keressen egy családot, akin ez segít, akár családsegítő központon keresztül is, ha nincs rászoruló személyes ismerőse, ismerje meg, és, ha úgy látja, annak a családnak utaljon havi tízezret.
„Mi a fontosabb: jó fizetés vagy jó munkahely legyen?”. Hülye kérdés. Jó fizetés kellene jó munkahellyel, de, ha ez nem jön össze, akkor a lét dönti el a kérdést. Nem tudom elképzelni azt a szülőt, aki azt választja, hogy ugyan nem jön ki a fizetéséből a rezsi, kajára sem jut elég a gyerekeknek sem, de elvan a munkahelyén, mert jól érzi magát. Ha meg a jó munkahelyen is keres annyit, amiből megélnek, akkor nem kérdés a kérdésed, mert csak akkor megy jobban fizető állásba, ha az is jó munkahely. Lehet, hogy jobb lett volna, ha a kezdő sminkkészletről írsz.

Nightfallivy 2020.09.27. 20:24:02

Köszi, hogy elolvastad a bejegyzést és írtál véleményt. Nyilván az a kérdés nem ilyen egyszerű.
Azonban a bejegyzésben inkább arra a dilemmára kell gondolni, hogy az illető vállaljon-e még több robottal járó munkát, ha az addigi életszínvonalába beletartozik a kifizetett számlák és a megterített asztal.
Bizonyos helyzetekben valóban már nem is kérdés, hogy az adott munka mennyire jó, mert közel az az egyetlen egy lehetőség. Tehát vagy elvállalja (akkor is, ha azzal szenved lelkileg-testileg) vagy marad a bizonytalanságban.
süti beállítások módosítása