Találkozásom a rút kiskacsával
2023. október 18. írta: Nightfallivy

Találkozásom a rút kiskacsával

Ebben a bejegyzésben egy meséről lesz szó, aminek címe: A rút kiskacsa

Az írott formája

Általános iskolába jártam, amikor ezt a mesét megismertem és a kedvencemmé is vált.

gogosgunar.jpg

Forrás: Líra.hu

Gőgös Gúnár Gedeon volt az a mesekönyv, amit az iskolában sokszor elő kellett venni és ebben szerepelt a kiskacsás mese. Nyilván mást is meg lehetett találni ebben a zöld könyvben, további verseket, meséket egyaránt.
Rémlik, hogy volt valami Bodri (vagy bármilyen más kutya), valami medve, talán ide-oda rohangáló kakas is. A kedvenc viszont a kiskacsa maradt. 
Számomra ez a történet a kiközösítésről szól. A kiskacsa szeretne tartozni valahova, de nem tűrik meg a mássága miatt és ennek köszönhetően értéktelen kacatnak érezheti magát.
Amiért viszont ez egy mese, boldog befejezést kapott a történet. 

A mese filmváltozatai

Készültek különféle rajzfilm feldolgozások is, amik ezt a történetet viszik vászonra. 

Andersen, a mesemondó

Az Andersen, a mesemondó egy tv-s sorozat és a címből kitalálható, hogy Andersen meséit jeleníti meg a képernyőn. Wikipédia szerint harmincegy epizód készült el és a kiskacsás mese az ötödik epizód. 

Igazából a kiskacsás mese pár mondatban elmondható, megfilmesíthető, viszont ez a verzió közel 25 perces, így egyértelmű, hogy kicsit jobban megmutatkozhatnak a szereplők is. 
A főszereplő kacsa megismerkedik a Farmudvar lakóival, de nem fogadják szeretettel. A nem túl kellemes kaland után pedig meghallja, hogy az anyja mit mond a testvéreinek, így inkább elszökik. Találkozik vadon élő szárnyasokkal és életében először hallja és látja, mi is az a puska. Innen is továbbáll. A következő hely, ahol kis időt eltölt, egy kunyhó. Amiért a gazdasszony nem látja hasznát (csak ételként), így itt sincs maradása. Utolsó állomása egy tó. Itt éri el a tél, amit elég nehezen visel el. Majd elérkezik a tavasz és ezzel együtt a boldog befejezés. Emellett meglátogatja az őt kikeltő kacsaanyukát is, meg a testvéreit. 

Kerekmese verzióban

A grafika másabb, mint a közel fél órás, mesemondós változaté. Emellett rövidebb is, így elég tíz perc is a megnézéséhez. A történet másabb, de végül itt is kiderül, hogy a főszereplő amúgy hattyú. 

HeyKids verzióban

Heykids-nél is néhány dolgot kihagytak, de a lényeg megmaradt. A befejezés itt is boldog, a kiskacsa megtalálta az igazi helyét a világban.

Walt Disney sorozata

Ez a verzió az egyébként, ami velem szembejött Facebook-on. (Még ha meg is vágták, mert az elején látható néhány képkocka bizony hiányzott-hiányzik a Facebook-os videóból.)
...és ez az, amin elsírtam magam, hisz magamat láttam a kiskacsa képében. Én is egy nehezen beilleszkedő típus voltam az iskolában, mert különböztem a többiektől.
Ez a mese Szellemes szimfóniák hetvenötödik epizódja egyébként. 

A szereplők nem beszélnek, legalábbis érthető emberi nyelven nem. Itt négy sárga kiskacsa van, tehát, a rút kiskacsának nem három testvére van, hanem eggyel több. Emellett, az apa is előkerül, már az első képkockáknál jelen van. A főszereplő már nem szürke (nem is fekete), hanem hófehér. Mindez mellett a kacsamama kevésbé kedves színben tűnik fel. 
A történet is több helyen eltér, a befejezésben nem három felnőtt hattyú jelenik meg, hanem egy hattyúanya a négy kicsinyével. Viszont mivel ez szintén mese, így a végkifejlet itt is vidám. 

Befejezés és néhány gondolat

A kiskacsás mese talán azért vált kedvencemmé, mert valamilyen szinten az én életemről szól(t). Mint fentebb már írtam, nehezen illeszkedtem be és valamennyire ki is közösítettek. Részem volt abban nem egyszer, milyen is, amikor tesi órán egyik csapatba se kellek.

Visszatérve a bejegyzés témájához, nektek ezen feldolgozások közül melyik verzió tetszett a legjobban? Számomra a hosszú verzió viszi a pálmát, de mindegyik nézhető és a lényeg nem lett más egyiknél se. Mindegyiknél a kiskacsa megtalálta a helyét és élete pozitív irányt vett. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr3618234935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása