Holnap választás
2022. április 02. írta: Nightfallivy

Holnap választás

/holnap munkanap

Mielőtt belekezdenél ezen bejegyzés olvasásába: nem picsogás, nem hisztizés volt a cél, nem is a panaszok sorolása.
Ebben a bejegyzésben a holnapi nap két fajta szemszögből kerül megvilágításra. Érdemes elolvasni. Szóval, jó olvasást!
ikszkor.png

Holnap egy vasárnap lesz. A választás napja. Talán esni fog, de lehet, hogy tiszta marad az ég, az eső pedig távolmarad. Szavazni reggel 6 órától egészen este 7 óráig szavazhat az ember.

Felállok és bepakolom holnapra a munkavédelmi bakkancsot. Kissé széjjel van, kissé elnyűtt, a cipőfűzője is cserélendő, de hát ezt kell felvenni. Ebben kell lenni, akár kényelmes a lábnak, akár nem.

Azt mondják, hogy négy évente van lehetőség arra, hogy az ember éljen a legfőbb jogával, ami nem más, mint a szavazás. Azt mondják, hogy a politikába az ilyesfajta ikszeléssel szólhat bele az ember, utána meg csendben kell maradnia kb, mert hát döntenek helyette a megválasztott személyek.

Nemcsak a cipőt kell bepakolni. A munkáspólót is táskába kell dobni, lehetőleg hajtogatva. Ha nem így tesz az ember, fegyelmi jár. Igen, nálunk már fegyelmi jár azért, ha valaki nem viseli a munkáslétnek megfelelő kellékeket: a munkás nadrágot, az acélbetétes bakkancsot és a cégre jellemző színben, feliratban pompázó felsőt, ami lehet póló, meg pulover. Ja, félreértések elkerülése végett, a munkás nadrág alapján is eldönthető, melyik cégnél is dolgozik az ember.

Most nagy a tét. 12 éve van hatalmon a jelenlegi kormány és nem biztos, hogy további 4 év szerencsés lenne. Két táborra szakadt az ország. Az egyik a jelenlegi kormányt élteti, a másik pedig leváltaná. Vannak, akik a jelenlegi kormány miatt már kivándoroltak. Némely hangok szerint szerencsét próbálni mentek ki, közben meg a kivándorlók csak megnézték, mennyi jut hó végén a számlák kifizetésén kivűl másra?
Tényleg az a jó, hogy valaki kimegy külföldre és ott gyűjti össze a házra/lakásra valót? Tényleg ez a követendő példa? Miért nem maradhat Magyarországon, hogy összegyűjtse a pénzt? Miért tolják a külföldi lét felé? Miért nem kaphat itt is ugyanannyit, mint külföldön?

A ruha megvan. A holnapra való készülés nem merül ki ennyiben. Élelmet kell csomagolni és az se árt, ha van mit inni. Persze itt egyszerű dologra kell gondolni: csapvízre. Irány a konyha, mert hajnalban nincs idő fél órás időtartamú ételkészítésre. Mire megy el ennyi idő? Hát a kaja felvágására, felkockázására, edényekbe történő kiporciozgatására. Kenyeret kell csomagolni, hideg élelemről kell gondoskodni. A szalámi+zsemle kombó nem laktat. Enni bármikor nem lehet. Csak szünetekben. Azok pedig 2 óránként vannak. Vagy még ritkábban.

csirkeszarny_20220129.png

Felmerül a kérdés, hogy tanárok mellett kiállni miért jelent egyből ellenzéki irányultságot? Miért jelent egyből ellenzékpárthoz való "tartozást", aki nem ítéli el a nem-hetero embereket?
480 forint literje a benzinnek. Az euro mennyi forintot ér? Mi a helyzet a csirkeszárnyvéggel? Azóta se láttam boltokban se kilós kiszerelésben, se darab kiszerelésben. Sőt, az újságokban nem egyszer kétízületes kiszerelésben szerepel a csirkeszárny, mint éppen akciós termék. Hol marad a csirkeszárnyvég? Az a hatóságiáras, nem a csirkeszárny. Hova kerül? Miért nem csinálhatok belőle pörköltöt, tokányt, bármit? Hiszen hatósági áras, akkor az alapélelmiszer, azzal kell jóllakni.

Táskába mindennek bele kell férnie. A munkáslétet kifejező öltözetnek, a 12 órán át kitartó élelmiszer mennyiségnek helyet kell találni. Ja, wc papírról is gondoskodni kell, meg nőként a női létet hirdető egészségügyi termékekről is. Az utóbbiakat amúgy szokás a tv-ben kék folyadékkal megöntözni, hogy a nedvszívást szemléltessék a tv-nézőnek.
Mindenki pakol. Mindenki így csinálja. Gondoskodik arról, ami kell neki egész műszak alatt.

Kérdés: lentebb két kép található, mindkettő kórházi kosztot mutat be. Melyiket fényképezték Magyarországon?

korhazkosztmagyaorszag_20220402.png

korhazikoszt2_20220402.png

Képekről magyarázat: Hvg.hu-n találtam mindkettő képet. Egyik elvileg Honvéd kórház egyik ebédjét testesíti meg, a másik kép (a rántott húsos kép) bécsi sebészet egyik napi ebédét jeleníti meg. 

Azt mondják, a kórházak romokban. Azt mondják, hogy hatalmas várólisták vannak a különféle műtétekre. Covid ideje alatt halasztgatták a nem életmentő műtéteket, aztán meg is lett az eredménye. 
Láttam én is, hogy a kórházi wc hagy némi kívánnivalót maga után. A vakolat hullott. Az, hogy van-e wcpapír ott, az már huszadrangú dolog.
Azt mondják, a kórházban az étkezés, az nem hizlalda. Más országokban pedig olyan menüt osztogatnak ebéd címszóval, hogy az ember fel se ismerné, hogy az egy kórházi koszt. 
...és a többi étkezés? Kenyér, becsomagolt felvágott, egy kis kockasajt. Oszd be magadnak, ez nem hizlalda. 

120597532_3679594695386902_161096510296204853_n.jpg

Korán kell feküdni. Holnap vasárnap kelni kell. Reggel 6 órakor már ott kell lenni a munkahelyen és a 12 órán át egyetlen egy fontos dolog fog számítani. Ez nem más, mint a darabszám. Mindent ez alá kell rendelni, ennél már lassan a szükségletek kielégítése se fontosabb. Inkább szorítgatja az ember a kiswc-t, míg ki nem durran a húgyhólyag, mert hát haladni kell, a normát tartani kell. Enni is minek? Azt nem kell. A darabszám a lényeg.

Iskolai menza. Ismerős? Már nem idegen a fél banán, fél alma. Az én koromban még legalább az a gyümölcs egész volt. Nem felezték, nem harmadolták, nem negyedelték. Most már viszont ez a bevált módszer. Így több gyerekre jut. 
Kiosztogatják porcelántányérokban az ebédet a konyhások, aztán a tanulók érintetlenül viszik el a mosogatórészre. 
Ja, majdnem elfelejtettem. Amióta én kikerültem az iskolapadból, azóta már megreformálták az iskolai menzát. Egészségesebb ételeket kell a lurkók elé tenni. Akik vagy megeszik, vagy nem. 

69549674_10206613120482827_8058638234017595392_n.jpg

A nap végét kell várni a holnapi nap. Akárhány emberrel beszélnék, úgyis egytől egyig várnák a nap végét. Aztán az nem számít, hogy így megy el egy élet. Aztán mikor a várva várt napszak eljön és végre fáradt teste az embernek hazaér, egyetlen egy dologra vágyik: az alvásra. Nem kell se kaja, se semmi egyéb. Csak a jó, puha ágy, ahol vízszintesen megpihenhet. Aztán másnap kezdődik minden elölről. A folyamatos műszak ezzel jár. Mondjuk 2 nap munkával, 2 nap pihenővel. Aztán fordul a kocka, pacsirtát levedli az ember és huhogva bagollyá változik. Aztán ismét a madarakkal kell kelni, mert ismét reggel 6 órakor kezdődik a munka. Cirkadián ritmus? Az mégis mi? 

Összeszerelőüzem. Sokan ennek nevezik Magyarországot. Talán nem véletlenül. Itt is gyár, ott is gyár. Agyelszívás nem ismeretlen fogalom. Itt meg, Magyarisztánban a szalag mellett állás az etalon és a hasonló munkák. Talán ezért ilyen az oktatás, amilyen. Elég bólogatni, utána meg van összeszerelőüzem, aztán lehet hálát adni, hogy lehet túlórázni agyba-főbe, hogy a jelenlegi kormány áment mondott a rabszolgatörvényre. 

A túlóratörvény, hivatalos nevén 2018. évi CXVI. törvény, a Munka Törvénykönyvének 2019. január 1-től hatályos módosítása, amelyet 2018. december 12-én fogadott el az Országgyűlés. Szatmáry Kristóf (Fidesz) és Kósa Lajos (Fidesz) 2018. november 20-án egyéni képviselői indítványként nyújtotta be az Országgyűlésnek A munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról című törvényjavaslatát. A törvény többek között 250-ről 400-ra emelte az egy évben kiadható maximális túlórák számát, valamint 12-ről 36 hónapra emelte a munkaidőkeret és elszámolási időszak (kollektív szerződés mellett megengedett) maximális hosszát, ami heves tiltakozást váltott ki az ellenzék és a szakszervezetek részéről. A módosítás az ellenzők elnevezése nyomán a köztudatban rabszolgatörvény néven vált ismertté. Az osztrák sajtó BMW-Sklavengesetz-nek (BMW-rabszolgatörvény) nevezi.

 Forrás: Wikipédia - Túlóratörvény c. cikke

Már csak néhány óra van hátra ebből a napból. Holnap meg kelni kell. 5 óra előtt már tömegközlekedésben kell részt venni.  A munkaidő felöleli az egész napot: reggel 6 órától egészen este 6 óráig. A céges busz az üzemtől este 6 után indul valamikor. Utána jön a tömegközlekedés használata, újabb percek mennek el. Hazaér az ember este 7 órára. Jó esetben. Hazaérve már csak az ágy érdekli. Aztán kezdődik minden elölről. 

(Kis felsorolás, így a vége felé...)
Közmunka. Tanárhiány. Sofőrhiány. PISA felmérésen szégyenteljes szereplés. Infláció. Sztrájkhoz való jog. Békemenet. Fekete ruhás nővér. Röghöz kötés. Leszakadás. Egy zsák krumpli. Pályaelhagyás. Kiöregedés. Hálapénz. Kockás ing jelképként. Rabszolgatörvény. Csirkefarhát és csirkeszárnyvég. Siralmas idegennyelv tudás. Munkanélküliség. Rezsicsökkentés. Magánnyugdíj államosítása. Szülőtartás. Korrupció. Nemzeti konzultáció. Fudan egyetem. CSOK. 27 %-os áfakulcs. Női önmegvalósítás = szülés. Államháztartási hiány.

Holnap vasárnap lesz. Szavazás napja. Fontos kérdésről szavazhat az ember: maradjon-e a jelenlegi kormány, vagy menjen és adjon esélyt a másik félnek is. Ezen döntés megtételéhez a lehetőség reggel 6 órától egészen este 7 óráig adott.

Holnap vasárnap lesz. Egy munkanap. Darabszámot hozni kell. Egészen este 6 óráig. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr717795849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása