Túrós tészta másként
2022. március 21. írta: Nightfallivy

Túrós tészta másként

Egyik kedvenc ételem a túrós tészta. Könnyen megvan, de mégis finom. Most viszont, ezzel az alkalommal (jó néhány nappal ezelőtt), kissé másként csináltam meg. Ha érdekel, akkor olvasd el ezt a bejegyzést és ha tetszik, akkor próbáld ki!

turostesztamaskent_2022.png

Ami kell ehhez a kajához

  • Szalonna (én császárszalonnát használtam);
  • Túró (zsírszegény túró, 250 gramm);
  • Tejföl;
  • Só (ízlés szerint);
  • Tészta.

Ahogyan én csináltam

Már nem tudom, hogy először a tésztafőzés volt, vagy azt hagytam utoljára.
Igazából mindegy, hogy első lépésként, vagy utolsó lépésként főzöd meg a tésztát. 
A szalonnát felkockáztam és utána ment is az edénybe. Se zsírt, se olajat nem tettem hozzá, ugyanis azzal számoltam, hogy majd kiengedi a zsírját. Próbáltam pirítani a szalonnát és miután úgy láttam, hogy ennél jobban már nem fog se pirulni, se összébb menni (maximum megégni), akkor tettem hozzá kevés tejfölt. 
Tejfölt együtt kevertem egy ideig a szalonnával, néhány perc elteltével ehhez adtam a túrót
Miután a túrót hozzáadtam, összekavartam az edényben levő szalonnával és tejföllel, hogy azért ne egy darabban legyen a túró. Néhány perc együttsütés-főzés után elzártam a gázt.
A tésztát nem kevertem össze ezzel a túrós-tejfölös dologgal, mert úgy gondoltam, ehhez a mennyiséghez kevés lenne a tészta. 
(Igazából azt szerettem volna, hogy ha jó pár napig kitart a tejfölös-szalonnás túró és mondjuk csak tésztát kell főzni hozzá.)

Lehetne másként is

A túrós tésztát kenyérszalonnával szeretem leginkább, csak hát a boltban hirtelen nem láttam kenyérszalonnát, emellett nem is nagyon akartam keresgetni, szóval ezért lett másfajta szalonna választva. 
Hallottam olyanról, aki cukrosan eszi a túrós tésztát. Van, aki csuszatésztával készíti el, más fodros tésztával (vagy mondjuk széles metélttel...meg lehetne sorolni).
Van, aki fokhagymát tesz az egészhez, mondjuk itt egy példa, ebben a videóban:

Youtube-n való keresgélés közben ráakadtam egy 22 perces videóra, amiben arról van szó, hogy harcsapaprikáshoz túrós csuszát mellékelnek (nálunk ilyen nem volt és most kissé meglepődtem, hogy ilyen párosítás van): 

Akármelyik verziót is készíted el, jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr2317785430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karolac 2022.03.22. 21:09:50

Ez így siralmas :( mitől másként ez? Hiába no, az újszülöttnek minden új. Egyébként egészségedre! Én is szeretem mindenféleképen...

élhetetlen 2022.03.22. 22:52:07

„Van, aki csuszatésztával készíti el”. Az a túrós csusza. Más a csuszatészta állaga, mint a többi tésztáé. Más a túrós csusza, és más a túrós tészta, akkor is, ha a tésztára ugyanaz az alapanyag kerül. A recepted nem sokat mond, de még leírhatod a krumplis tészta receptjét, vagy a tejbegríz receptjét is. Sokat adsz a gasztro kultúrához, és címlapra is kerülhetsz. Sok sikert.

Nightfallivy 2022.03.25. 12:10:31

@Karolac: Számomra mondjuk más volt, ebben igazad van. Meg új is volt. Tudom, nem nagy durranás, viszont hátha valakinek ez is újdonság. (Mert biztos vannak ilyenek.)
És köszönöm.

@élhetetlen: igazából, ha beírom a keresőbe, akkor a csuszatésztára is ad ki találatot. Mondjuk a nosalty-nál is így szerepel:
www.nosalty.hu/alapanyag/csuszateszta
A recept meg tényleg nem nagy durranás. Igazából nem is azoknak szól, akik 30-40-50 éve főznek-sütnek, meg nem is azoknak, akik esetleg szakács végzettségűek. Azok inkább meneküljenek innen. :D

Mindkettőtöknek köszönöm a hozzászólást.

élhetetlen 2022.03.26. 01:08:55

@Nightfallivy: Félre ne érts, nem bántani akartalak, csak azt akartam mondani, hogy a túró tészta, és a túrós csusza pont a tésztában különbözik. „Van, aki csuszatésztával készíti el, más fodros tésztával (vagy mondjuk széles metélttel...meg lehetne sorolni).”. A csusza tésztával készült, az a túrós csusza, az összes többi a túrós tészta. Egyébként a túrós csuszát is, a tésztát is szalonnával, sósan készítem, de ezt az öcsém megcukrozta, úgy ette. A káposztás tésztát is sósan, borsozva csinálom, azt is megcukrozta. Van ilyen.
süti beállítások módosítása