Köret-variációk: hagyma vagy kurkuma dobja fel az ételt?
2022. február 10. írta: Nightfallivy

Köret-variációk: hagyma vagy kurkuma dobja fel az ételt?

Ebben a bejegyzésben két receptet hozok nektek. Krumpliról és rizsről lesz szó.

Krumpli és hagyma

img_20220208_192930.jpg

Ezt az ételt nagyon könnyen el lehet készíteni. 
Első lépésként krumplit kell megpucolni, majd felvágni kockára, végül megfőzni. 
Második lépésként jön a hagyma. Itt is pucolással kell kezdeni a történetet, de a folytatásban nem kockára, hanem félkörre kell vágni a hagymát. (Nyilván, ez nem kőbe vésett szabály.)
Miután ez megvan, elő az olajjal, mert a hagymát puhára kell varázsolni. Addig kavargattam kevés olajon a hagymát, ameddig a feszességét el nem vesztette. (Lehet, ezt nevezik "üveges" állapotnak.)
Végül a hagymát a krumplihoz tettem, amit már korábban kiszedtem, leszűrtem. 
Ez a hagymás krumpli megállja a helyét még magában is, de lehet tenni mellé pl húst, rántott karfiolt. 

Kurkumás, fokhagyma granulátumos rizs

Keresgéltem a neten található receptek közt. Így találtam egy olyant, amiben sárga rizsről van szó. Viszont nem úgy készítettem el, mint ahogy a recept írja.
Sokkal több minden kellene bele, mint amit én a rizshez hozzáadtam. Emellett, nálam nincs se jázmin, se basmati rizs, hanem csak az egyszerű fajta, ami legolcsóbbak közé tartozik és szokás "A" és "B" minőségűnek hívni. 
Első lépésként kimértem két pohárnyi rizst, hozzáadtam egy kis olajat és ment a gázra, pirításra és kavarásra.
Második lépésként, miután úgy gondoltam, hogy már jó lesz (kezdett barnulni), dupla mennyiségű vízzel felöntöttem. Itt se hagytam ki a kevergetést, legalábbis az elején.
A vízzel való felöntés után jött a fűszerezés: őrölt kurkuma, meg fokhagyma granulátum.
Néhány keverés és néhány perc elteltével, mikor a víz már szinte elfőtt, akkor zártam el a gázt.

A megszokott köreteket kissé feldobja ez a kettő variáció. Szóval, ha van kedvetek, próbáljátok ki, a megszokott variáció helyett! Ja és jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr2417356090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2022.02.10. 23:57:42

A hagymával nem vagyok túl jó viszonyban, az öt liter töltött káposztát is megfőzöm fél fej hagymával, fokhagyma meg több, mint negyven éve nem volt a konyhámban.
A krumpli, felszeletelve, pici víz, olaj, só, fél marék szárított petrezselyem zöldje (mert az van itthon), és ezt dinsztelem együtt. Egészen más íze lesz, mintha a vízben főtt krumplit ízesíteném utólag (akár hagymával is).
Nem szeretem a sima rizs köretet, de a kurkumásat igen. Ugyanúgy, ahogy te, csak a fokhagyma por nélkül. Na, ebből csak akkor lesz köret, ha vendéget várok, akkor sütök egy szelet halat mellé, egyébként úgy a tűzhelyről, jövök, megyek, bekapok egy kanállal, elfogy magában, imádom. A kurkuma elvarázsolja a rizst.

Nightfallivy 2022.02.13. 13:37:04

@élhetetlen: Lehet egyszer kipróbálom az ilyesfajta krumpli készítést. :)

Nightfallivy 2022.02.24. 20:39:15

@élhetetlen: kipróbáltam. Lehet, nem pont ugyanúgy csináltam, ahogy te, de így is finom lett. :) Köszi a tippet.
süti beállítások módosítása