Benzin után jön az olaj, meg még öt dolog
2022. január 13. írta: Nightfallivy

Benzin után jön az olaj, meg még öt dolog

(Megjegyzés: magát a bejegyzést még tegnap írtam, viszont a mai nap frissítés címszóval hozzá kell toldani egy-két dolgot.)

bevasarlokocsi_20220109hajnal.png

Akkor azzal kellene kezdeni az egészet, hogy mégis, miről van szó? Arról, hogy élelmiszerárstop lett bejelentve, ami február elsejétől lép érvénybe. 
Mik lesznek az érintett termékek? Ezek: 

  • csirkemell
  • 2,8 %os tehéntej
  • búza finomliszt
  • kristálycukor
  • étolaj (napraforgó)
  • sertéscomb.

Ezeknek az élelmiszereknek annyiba kell kerülniük, mint amennyibe kerültek tavaly október 15-én.
Portfolio-n is olvasható, mire is lehet számítani, milyen árakra? Ezekre: 

Kristálycukor, kg: 261 Ft

Liszt, finomliszt, kg: 203 Ft

Napraforgó-étolaj, liter: 713 Ft

Sertéshús, comb (csont és csülök nélkül), kg: 1420 Ft

Csirkemellfilé (csont és bőr nélkül), kg: 1600 Ft

Pasztőrözött ESL tej, 2,8%, liter: 273 Ft 

Hát legyen több ilyen intézkedés, őrá szavazok... ja, nem

Igazából elsőre még jól is hangozhat, hogy valami kevesebbe kerül. Aki nem gondol bele mélyebben, az könnyedén azt láthatja, hogy hát ez egy nagyon is jó intézkedés, mennyire jó, olcsóbb lesz, a magyar családok meglesznek védve, meg hát Magyarország előre megy, nem pedig hátraarccal hátra.
Csak eléggé gyanús tud lenni, hogy ha a kedvezőnek beállított intézkedéseket április harmadika előtt ejtenek meg. Azonban vannak, akiknek így el lehet nyerni a szimpátiáját és a tavaszi vasárnapon azt az x-et az újabb négy évre. 
Amikor megnéztem a videót, akkor kíváncsi voltam, hogy milyen termékekre gondol? Emellett tudtam már akkor is, hogy oké, lehet egyet fogok érteni az intézkedéssel, de akkor sem kapja meg emiatt a szavazatomat tavasszal.
Aztán elkezdte sorolni az érintett élelmiszereket.
Ez se érint, az se nagyon, amaz se, meg az se nagyon. Viszont, ha a felvágottak, kenyerek, hagymafajták árát tette volna a stop-címke alá, akkor se kapná meg a szavazatomat. Szóval, nem ezen múlik egyébként, hogy kire szavazok vagy kire nem. 
Aztán a végére odatűzött egy mondatocskát, ami az egész árcsökkentős dolgot beletette a politika világba. Tehát, ez az egész nagy eséllyel csak egy politikai fogás, szavazatszerzési lépés.
...és miért csak a családokat kell megvédeni? Csak családok léteznek Magyarországon? Egyáltalán, mi számít családnak? Gondolom a szülő(k)-gyerek(ek)-(esetleg keresztszülő, nagyszülő, meg "ilyenek") felállás. A többi kuka? 

csirkemellfile_20210501.png

Ezek szerint ezek lennének a kelendő élelmiszerek?

Akkor nézzük meg, milyen termékekről is van szó! 
Oké, hogy ezek közül szinte mindegyik megtalálható egy magyar háztartásban. Viszont azt is nézni kell szerintem, hogy ezek a dolgok mennyi idő alatt fogynak el. Ritkábban kell olajat venni, mint mondjuk tejet, már ha az ember iszik tejet, felhasználja a tejet főzéshez-sütéshez. 

Cukor? Liszt? Ezt a két terméket is felhasználva, otthon megsütve az adott pékárut, az ember olcsóbban jöhet ki. Igazából én is gondolkodom azon, hogy ahelyett, hogy darabáron megvenném a sajtos pogácsát, inkább vagy helyettesítem mással, vagy megsütöm otthon. Miért? Hát azért, mert olcsóbb. Jobb lehet, hogy nem lesz. Lehet, nem lesz finomabb, mint a pékségben kapható sajtos pogácsa, de hát ugye olcsóbb és a spórolás terén ez számít. 
Ha a cukor, a liszt gyakran pótolandó dolog a konyhákban úgy általánosságban, akkor: 

  • nagy eséllyel nem egészséges ételek kerülnek asztalra (még ha nem is állandóan),
  • van esély arra, hogy az adott háztartásban erre telik leginkább.


Étolaj? Az se arról híres, hogy nagyon egészséges lenne. Magyar konyhában sokszor kell, hiszen pörkölthöz szükséges, de a rántott húshoz is. Viszont szerintem nem kell minden héten étolajat venni, mert annyi idő alatt nem fogy el. 

Sertéscomb? Csirkemell? A csirkemell pont az, ami a legdrágább a csirkehús-fajták közt, legalábbis tudtommal. Annál olcsóbb a csirkecomb, a csirkenyak és még lehetne sorolni. Személy szerint én jó ideje nem vettem csirkemellet, mert hát darált húst olcsóbb venni és azt feldúsítani fagyasztott zöldséggel. Aki pedig mondjuk havi 20 ezret költhet élelmiszerre, az eddig se vett csirkemellet gyakran. Továbbra se fog vásárolni, hiszen egy kg-nyi csirkemell árából tud venni mást is, ami tovább elég, mint egy kg-nyi csirkemell. 

Tej? Nem mindenki issza. Igaz, nem mindenki fogyaszt csirkét, sertést, vagy egyáltalán, bármilyen húst. Emellett, ha még iszik is valaki tejet, akkor se biztos, hogy pont a 2,8 %os tejet részesíti előnyben.

bolt_20220109hajnal.png

Végszó

Jó az ötlet, de nagy eséllyel nem az ÁFA lesz érintve. Az érintetlen lesz. Lehet, februártól kezdve néhány hétig pont ezekből lesz hiány a polcokon. Meglátjuk. Annyi biztos, hogy tavasszal választások lesznek.

Frissítés...

Mai nappal pontosítva lett a tegnap kijelentett élelmiszerár csökkentős téma. Ezek pedig ezek: 

  • csirkefarhát is beszáll a buliba;
  • az árstop 3 hónapig lesz érvényben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr5816811528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása