Csak 490 nap... ennyire kelendő a dolgozó
2022. január 09. írta: Nightfallivy

Csak 490 nap... ennyire kelendő a dolgozó

Január hatodikán találtam egy cikket. Elolvasva a hvg.hu cikkének címét, egyből az jutott eszembe, hogy ennyire kell a magyar. A cím pedig:

Átlagosan 490 nap alatt találnak munkát a magyar álláskeresők 

szomoru_20211113.png

Néhány komment, a Hvg-komment szekcióból

 

Ezért épp elég a 3 hónap munkanélküli. Köszönjük a magyar állam gondoskodását. Szép jó reggelt kívánok minden kedves komment társnak 

És amit gondolok, egy komment részében visszaköszön. A komment második része viszont valaki másnak való válasz. Lásd:

Gondolom az meg sem fordul a fejedben, hogy egy ember lehet olyan kényszerhelyzetben pl. a családja, hitele miatt, hogy bármi szart elvállal, csak legyen jövedelme. Vagy az, hogy valaki ugyanezért marad egy adott szar helyen, mert még mindig jobb neki a béka segge alatt keresni, mint bevállalni a bizonytalant és felmondani, új helyre menni, több hónap próbaidőt végigrettegni, miközben otthon éhes szájak várják. Rengeteg ember dolgozik úgy a munkahelyén, hogy hányingere van, ha reggel be kell menni, sőt már vasárnap feszült a hétfő miatt, de felveszi a mosolyálarcot és bemegy. Szóval az, ha valaki nem megy el, közel sem jelenti azt, hogy elégedett és boldog. A mostani árszínvonal és albérletárak mellett kötve hiszem, hogy a dolgozóid olyan rohadt boldogok és elégedettek lennének a minimálbérükkel. Gondolom "áldanak" bőven a hátad mögött, miközben mosolyognak rád, te meg elhiszed, hogy hú de boldog mindenki. Szerintem az a munkáltató, akinek ilyen árak mellett van képe minimálbért fizetni, az nettó rabszolgatartó, kizsákmányoló. 

 

60 éven felüli személy talál munkát?:

Anyám egy éve nem talál munkát 61 évesen mert az hogy KKV-nál dolgozott 10+ évet kb könyvelői munkát végezve, de papír nélkül, nem számít szakmai gyakorlatnak így ilyen témakörben nem is igazán talál meghirdetett állást. Ami van ott meg minimum diploma a beugró. Már pénztárosnak is elmenne vagy árufeltöltőnek, de egyszerűen mindenhol visszadobják az önéletrajzát indoklás nélkül. Ő szerinte azért mert senki nem akar 60 fölöttit alkalmazni tudva hogy 4-5 év és nyugdíjba megy.  

50 a határ?:

Te sem voltál munkanélküli mert akkor nem írkálnál baromságokat. 50 felett ebben az országban kb lehetetlen küldetés munkát találni 3 hónap alatt de 50 alatt sem egyszerű. Vagy menjen mindenki szalagmunkásnak vagy ételfutárnak? A f@sz kivan a magadfajta megmondóemberekkel. Egyszer próbáld majd ki. A 60 körüli ismerősömet konkrétan kiröhögték a telefonba majd rátették a telefont, pedig egy drogériába jelentkezett eladónak  

Beszélő szerszám:

Maradjunk abban, hogy abban az országban, ahol nagy a generatio fasizmus, már 50 felett sem számítasz embernek, de még csak beszélő szerszámnak sem. Fölösleges is életrajzokat küldözgetni. Senkit sem érdekel, hogy miből és hogyan élsz ezután meg. Ráadásul tök mindegy, hogy mihez értesz. Ha nincs valami kapcsolatod, lehúzhatod magad a klotyón. 

Legelső lehetőség:

A 3 hónapos álláskeresési JÁRadék - Európában a legrövidebb! - azért is embertelen, mert arra ösztönzi az embereket, hogy ne képességeiknek, képzettségüknek megfelelő állásokat keressenek, vagy átképezzék magukat, hanem fogadják el az első útjukba akadó lehetőséget, pl. menjenek krampácsolni ménszaros építkezéseire. 

Az átlag, az átlag

490 nap. Több, mint egy év. Az a szerencse, hogy ez egy átlag, tehát nem feltétlen lesz az a valóság, hogy ennyi napot fog valaki munka nélkül tölteni. Lehet, hogy elég egy nap, mire a másik munkahelyet megtalálja az ember, ahol dolgozhat. 
Viszont azért egy irányvonalat, vagy valamit ad, hogy mégis, menyire kelendő az ember, legalábbis Magyarországon. Persze, ezt a képet több minden árnyalja, mint például az, hogy arra a sokat emlegetett asztalra az illető mégis mit tud letenni, vagy mit nem tud letenni. 

gyar2_20220109hajnal.png

Aki dolgozni akar, az már másnap munkába áll

Sokat emlegetett mondat az, hogy ha valaki munkanélküli, akkor ezt az állapotot könnyedén megszüntetheti, hiszen csak akarni kell. Ebben az esetben az is megoldásnak számít, hogy a munkakereső a legelső munkát elvállalja, ami útjába esik. Ha az szalagmunka 4 műszakban (meg néhány túlórával megtoldva), akkor azt. Ha az egy minimálbérért valamilyen munka, akkor azt. Ha az 50 kilométerrel arrébb van és busszal, vonattal kell bejárni és munkakezdés előtt laza 4-5 órával el kell indulni, hát akkor azt. 
Falra lehet mászni attól a kijelentéstől, hogy csak akarat kérdése az egész és a mondat hátterében lusta dögnek van kiállítva az, akire a mondat nem érvényes.
Ez a mondat azt is jelenti, hogy az a jó, ha az ember nem azt nézi, hogy milyen dologra is vállalkozik, hanem azt nézi, hogy minél előbb dolgos órákat vigyen a hétköznapjaiba, esetlegesen a hétvégi napjaiba.
Ebben a mondatban a jobbra való törekvés, a jobbra való vágyakozás is elhalványul és semmisé válik. Egyetlen egy számít: csak legyen végre munka.
Nyilván, ha az embernek nincsenek elvárásai a munkahellyel és a munka milyenségével kapcsolatban, sokkal könnyebb találni egy helyet, ahol foglalkoztatják 8-12 órában.  

Folytatás következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr8916805962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása