Vége a karácsonynak és újévnek
2022. január 07. írta: Nightfallivy

Vége a karácsonynak és újévnek

Január hatodika elérkezett. Ezzel pedig el is lehetett búcsúzni a decemberi ünnepektől. Szilveszter? Karácsony? Hol van már? 
Visszatért a jól ismert, szürke mókuskerék, amibe mindenkinek be kellett szállni. A mókuskerék ott zörög mindenkinél, hiszen úgyis eljön minden ember életében az, mikor ezzel a képzeletbeli szerkezettel megismerkedik. Van, aki ki tud a későbbiekben szállni, más meg nem is lát több lehetőséget, mint a jól megszokott, monoton menetelést... de ez már igazából másik téma.

osszetortdiszekkaracsony_220220107hajnal.png

Január hatodikán a karácsonyfa fénye megfakul, hisz a díszek dobozba kerülnek bedobozolva, a fenyőfa sorsa pedig attól függ, hogy milyen fenyőfáról van szó. Műfenyőről? Ez esetben ez is visszamegy a dobozba. Ha vágott, élő fenyőfáról van szó, a kukában köt ki (vagy amellett, valahol).

Január hatodikán egyébként a vízkeresztet tartják, már aki. Vallást nem gyakorlók számára mindez csak annyit jelent, hogy a karácsonyfát ebben a huszonnégy órában szokás lebontani, ezáltal a lakást-házat megfosztják ünnepi fényétől.

Mi is a vízkereszt?

Egy vallásos ember számára ez a nap nemcsak arról szólhat, hogy a vágott fenyőtől megszabadul ezen a napon. Ugyanis ez az egyik legfontosabb ünnep a katolikus életben... és nyilván másként is lehet erre az alkalomra hivatkozni: napkeleti bölcsek ünnepe. Egerben egy katolikus élete ezen a napon úgy is eltelhetett, hogy elment szentmisére. 
Ha kicsit bővebben akarsz olvasni erről az egész vízkeresztről, akkor:

Karácsonynak ekkor szakad vége, de elkezdődik egy újabb időszak: a farsang.

farsang_20220107.png

Karácsony után érkezik a farsang

Karácsony után a vízkereszt, vízkereszttel együtt a farsang kezdődik el, ami az úgynevezett húshagyókeddig tart. Ebben az évben a húshagyókedd március elsején van.

Farok? Milyen farok? 

Farsanghoz köthető a "farsang farka" elnevezés, ami a karnevál magyar elnevezése. Karnevál pedig talán nem a semmiért került kiemelésre, nem a semmiért a farsang fénypontja. 

Karnevál, ami valahol elmarad

Maga a szó, hogy karnevál, latin eredetű: a carne és a levare szavakból keletkezett. Az előbbi a húst, az utóbbi pedig az elhagyást, csökkentést jelenti.  
Nem vagyok nagy farsang-fan, de tudom, hogy vannak híres karneválok. Pl. ott a velencei karnevál.
A napokban olvastam, hogy az egyik elmarad ebben az évben is. Ez pedig a riói karnevál. 

Mohács és ami hozzá köthető

Mohácsi busójárás sokaknak ismerős. A busójárás tavaszvárást, télbúcsúztatást megjelenítő néphagyomány. Szóval, ha belegondol az ember, akkor a télnek hamarosan vége lesz, aztán elkezdődik a tavasz, legalábbis naptárilag.

Végszóként

Ez a bejegyzés ennyi lett volna és tudom jól, naptárilag már nem is hatodika, hanem hetedike van. Ha így vesszük, akkor a mai nap még várható még egy bejegyzés. Jó néhány nappal ezelőtt kitaláltam, hogy a január szólhatna arról, hogy januárban minden egyes napra jusson poszt. Ehhez tartanám magam. 
Szóval, "találkozunk" a következőnél! Addig is, legyen szép napotok!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr7916805944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása