Mire figyelj, ha elköltözöl a szüleidtől?
2021. február 07. írta: Nightfallivy

Mire figyelj, ha elköltözöl a szüleidtől?

Ha egyedül vágnál bele a történetbe...

Egy ponton szinte mindenki eljut oda, hogy elgondolkodjon: megéri-e elköltözni? Igaz, sokaknak már lesz tapasztalatuk arról, hogy milyen a családi fészektől távol lenni, mire munkába kellene állniuk, köszönhetően a koliknak.
Viszont vannak, akiknek ez a lehetőség valamiért nem adatott meg, így az első költözés ideje már a munkanapok mellett köszönt be.

Te is ebben a cipőben jársz és csak magadra számíthatsz, mert nem a pároddal költöznél össze? Jobb esetben ismerősökkel együtt tervezel kibérelni egy lakást, házat? Emellett bútorok nélkül költöznél, esetleg csak a tömegközlekedést tudod igénybe venni? Akkor ez a poszt neked szól! :)

havasfaag_20200106_278897u.png

1: Lehetőleg ne haragban válj el a családtól

Tudom, vannak olyan helyzetek, ahol már alaphangon mérges a viszony a szülők és a "gyerek" státuszban levő személy közt. Van, ahol csak egy szülő jutott, van ahol nevelőszülő... és lehetne hosszan sorolni a sort. 
Nyilván az ideális állapot az, amikor mindkét fél sértődés nélkül búcsúzik el egymástól. 
Szóval, ha lehet, akkor próbálj meg békében távozni a családi házból. Ugyanis nem tudhatod, mikor kényszerülsz arra, hogy visszaköltözz, mert elfogyott a pénzed, felmondtak neked, stb...
Viszont, ha úgy érzed, haragszanak rád a döntésed miatt (esetleg azt mondják, hogy hálátlan vagy), készülj fel már előre a pénz nélküli időszakra. 

2: Mérlegelj, mit engedhetsz meg magadnak 

Nyilván, sokkal jobb egyedül egy lakást, vagy egy házat kibérelni, de nem biztos, hogy anyagilag ezt megengedheted magadnak. Így kerül képbe az, hogy egy szobát bérelj. Ez viszont azzal jár, hogy nem egyedül fogsz az ingatlanban lakni, hanem lesz valaki más is, igaz a másik szobában. Itt el kell döntened, hogy mennyire fér bele az, hogy egy random személlyel osztozkodj az albérleti díjon és a rezsin. Nyilván, ha van ismerősöd, akivel közösen együtt próbálnátok szerencsét, előnyben vagy. 

Mielőtt rábólintanál egy adott lehetőségre, gondold át, havonta mennyi lesz a kiadásod várhatóan. Albérletben élve így fog kinézni alaphangon a költekezésed:

  • albérleti díj (ami lehet mondjuk csak 30 ezer, de lehet, hogy 120 ezer ft)
  • rezsi (a víz, a gáz, közös költség, net, stb)
  • utazási költség (pl tömegközlekedés)
  • étkezés és különféle szomjoltók
  • egyéb költekezés (wcpapír, tusfürdő, fogkrém, stb)

Ezek a kiadások várnak rád alsó hangon. 

Emellett, első hónapban nagy eséllyel kauciót is kell majd fizetned. Így, például 80 ezer forintnyi lakbér két havi kaucióval, az első hónap 240 ezer forintba fog fájni és ugye ez még csak annak a díja, hogy van hol laknod, a családi fészken kivűl.

3: Mindig legyen tartalék

Tegyük fel, hogy már elköltöztél és jól is érzed magad. Viszont hiába felel meg az elvárásaidnak az adott albérlet, a tulajdonos dönthet úgy, hogy kiadja az utadat, mert például szeretné eladni az ingatlant. Ez viszont számodra nyilvánvalóan rossz hírt jelent. Hiszen, ha például közli februárban, hogy áprilisig van időd elhagyni a terepet, akkor neked újabb helyet kell keresni. ...és lehet, ismét lesz kaució. 

Ha minden egyes hónapban elköltöd az utolsó fillérig a pénzedet, akkor ilyen esetben nyilvánvalóan bajban leszel. Legyen egy minimum összeg, amit minden egyes hónapban békén hagysz, vagyis nem költöd el erre, meg arra. Ki tudja, mikor jön jól. Mondjuk tegyél el havonta 20 ezer forintot és mikor a kívánt összeg összegyűlik, akkor azt próbáld nem elkölteni.

Viszont a tartalék nemcsak akkor válik hasznodra, hogy ha költöznöd kell. Hanem akkor is, ha éppen kirúgtak a munkahelyedről, vagy megszűnt a cég és pénz nélkül maradtál. Persze kaphatsz álláskeresési járadékot (ha minden igaz, jelenleg így nevezik), viszont ez legjobb esetben csak három hónapig szól. Utána meg...

4: Mindig nézd meg, hova költöznél

Mielőtt döntenél egy adott hely mellett, érdemes megnézni, hogy mennyire biztonságos a környék? Hiszen, ha például este 10-ig vagy kénytelen dolgozni (ugye, gyári munka főleg), akkor is haza kell érned biztonságban.

Emellett, maga az ingatlan is megvizsgálandó. Azt tanácsolják, hogy az ember mindig vigyen magával valakit, aki ért a lakásokhoz, házakhoz. Viszont mit lehet tenni, ha te egy ilyen ismerőssel se rendelkezel? A vízcsapokat még így is meg tudod nézni és a konnektorokat is. (Konnektor megnézéséhez vigyél valamit, amit lehet árammal tölteni, vagy pl. hajszárítót.)

Mindez mellett egyértelmű, hogy nézd meg, milyen boltok vannak az albérlet közelében vagy egy adott helyre hogyan tudsz eljutni. Ne az első napon érjen meglepetésként, hogy a munkahelyedre oda se tudsz érni időben. 

5: Pakolj össze még a költözés előtt

Nézd meg, hogy az albérletbe mégis, mit kell vinned magaddal. Emellett fontos tényező az, hogy mivel viszed el a cuccaidat. Nyilván, ha rendelkezel autóval, akkor sokkal több cuccot fogsz tudni magaddal vinni, mintha csak sétálva (és tömegközlekedést használva) tudnál egyik helyről eljutni a másik helyre.

Ha tegyük fel, hogy következő hónap elsejével kezded meg az ottlakást az új otthonodban, ne a legutolsó napon kezdj el összepakolni. Az se gond, ha már előtte egy hónappal megnézed, mit viszel magaddal és mi marad.

6: Válogasd meg, mit viszel magaddal!

Sminkelsz és rengeteg sminkes cuccod van? Mielőtt magaddal vinnéd az összeset, tanácsos leülni és kiválogatni, hogy mi kell, mi nem kell. Ha a körömlakk már be van száradva, akkor jobb megválni tőle. Még használható az adott sminkes cucc, de nem szívesen használod? Ajándékozd másnak, esetleg add el... igaz, utóbbi esetben nem garantálható, hogy 1-2 nap alatt elkél az adott portéka.

Sok a ruhád? Ha kevés ruhadarabot vihetsz magaddal, akkor sajnos el kell gondolkodni azon, hogy melyik az, amit tudsz nélkülözni. "Ezer" éve nem használtad azt a nadrágot? Akkor nem biztos, hogy hasznos lesz a közeljövőben. Ha esetleg úgy adódik, egy későbbi látogatás során magaddal viszed a szülői házból.

Első fordulóban azokat a dolgokat vidd magaddal, amik nélkülözhetetlenek: fogkefe, pohár, telefontöltő, stb... Persze, például öblítőt is lehet venni a későbbiekben. Ha anyagilag megengedheted magadnak, akkor  az elköltözést követő első napokban szerezd be azokat a dolgokat, amik kellenek, de nem vitted magaddal, mondjuk helytakarékoskodás vagy súly szempontjából. (Például takaró, mosópor.) Ez a tanács leginkább azoknak hasznos, akik csak gyalogolva tudják elvinni a használati tárgyaikat az új helyre. 
jegeshatter34e542_20210119.png

Nemcsak ennyi tanács létezik ebben a témában. Érdemes más oldalt, blogot is felkeresned, ahol szintén arról írnak, hogy mire ügyelj, ha (először) költözöl. Persze, ha videókat néznél szívesen a témában, a jól ismert videómegosztó oldalon jó néhányat találsz. 

Ha pont elköltözés előtt állsz, számodra mi jelenti a legnagyobb nehézséget? Ha már túl vagy az első ilyen alkalmon, hogyan teltek az első napok? Írd le kommentben! :) 

...és, ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Facebook oldalam, hogy értesülhess az újdonságokról! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr6116418712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása