Hogyan kezdj el olvasni?
2021. január 06. írta: Nightfallivy

Hogyan kezdj el olvasni?

...ha eddig nem voltál könyvmoly

Olvasni jó... szórakozás, kikapcsolódás, elmenekülés a valós életbeli problémák elől, ismeretgyűjtés...

(forrás: pixabay.com)

Amikor eldöntöd, mondjuk újévi fogadalomként, hogy te elkezdesz könyveket olvasni (feltehetőleg novellákat és/vagy regényeket), akkor ezek a lehetőségek állnak fent:

  • régen vettél kezedbe könyvet, mert a munka/iskola/bármi miatt elmaradoztak az olvasással töltött órák, percek;
  • kisebb korodban ki lehetett volna kergetni a világból az írott szöveggel és ezt hoztad tovább felnőttkorodba is, de ezen most változtatnál.

Ha az első csoporthoz tartozol, akkor nagy eséllyel megvan, kinek a művével szeretnél közelebbről is megismerkedni. Talán, már egy-két napon sikerült is teljesítened a magad felé támasztott elvárást. 

Viszont, hogy ha második csoportba tartozol, akkor kissé nehezebb helyzetben vagy és ez a bejegyzés most leginkább neked szól.

Akarod-e vagy csak mások akarják?

Úgy gondolom, az első és legfontosabb kérdés, hogy te akarsz könyvmollyá válni, vagy mások akarják rád erőltetni. Ha mások akarják, hogy könyvfaló legyél, akkor még ha több kötetet is kezedbe fogsz venni, esélyes, hogy utálni fogod az összes percet, amit olvasással töltesz. 

Hiszen az a legjobb mozgató rugó, hogy ha benned születik meg a vágy, az elhatározás, hogy egy adott célt el akarsz érni. Akkor tudsz igazán küzdeni miatta és tenni érte. Ha mások találnak ki számodra teljesítendő feladatot, akkor mennyire fogod magadénak érezni?

(Persze, ha még iskolába jársz és éppen egy kötelező olvasmányon kell átrágnod magad, akkor ott nem sok választásod akad.)

Felkelti-e az érdeklődésedet a könyv?

Rendszerint egy regénynek, novelláskötetnek van leírása, bevezetője, fülszövege, hogy mégis, mit kaphat az ember, hogy ha elolvassa. Hiába ajánlgatják mások neked, hogy az az olvasmány milyen fantasztikus, milyen lehengerlő, ha maga az egész téma nem vonz. 

A tanácsom az, hogy mielőtt elkezdesz egyet, olvasd el a leírást róla. Ha azt megismerve még mindig szimpatikus az adott kötet, akkor érdemes megvenni a saját példányod vagy kikölcsönözni a könyvtárból. 

Adj időt magadnak!

Ne várd el magadtól, hogy az első könyvet, amit önként veszel a kezedbe, egyetlen egy nap alatt "kivégezd". Ha naponta egy oldalnyi szöveggel tudsz haladni, az is rendben van, mert igaz, hogy lassú haladás, de az egy oldal is haladás. 

Legyen-e vastag a könyv?

Talán legelsőnek nem a legideálisabb választás az, hogy ha egy vaskos olvasmányt veszel kézbe azzal a céllal, hogy kiolvasd. Emellett maga a történet is igényelhet nagyfokú koncentrációt (ami fárasztó lehet), mert mondjuk a részletek nagyon is fontosak.

Persze, ha pont egy ilyen szöveget választasz ki, mert az vonz, akkor hajrá. :) 

  (forrás: pixabay.com)

Esetleg, ha félúton rájössz, hogy az általad kiválasztott alkotás mégse tetszik, akkor sincs gond. Lehet választani mást is. :) ...és nyilván nemcsak novellák, regények léteznek a világon, hanem drámák, versek is.

Jó olvasást! :) 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Facebook oldalam!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr316375144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása