Jövő héten karácsony
2020. december 20. írta: Nightfallivy

Jövő héten karácsony

Naptárilag ma huszadika van, ami történetesen egy vasárnap és ahogy éjfélt üt az óra, kezdetét veszi az a hét, ami elhozza a karácsonyt.

Nyilván ennek lehet örülni, meg nem is. Ha még gyerek valaki, nagy eséllyel várja a huszonnegyedikét. Aki már felnőtt, számára minden bizonnyal az a bizonyos varázs, ami gyerekkorában létezett, tovaszállt, jobb esetben csak meghalványult.

Az idei ünnepet beárnyékolja a koronavírus. Ahogy kiteszi bárki is a lábát otthonról, egyből szembetalálkozhat a maszkokkal. Utána, ha boltba indul és átlép bármelyik üzlet küszöbén, ismét emlékeztetőt kap arról, hogy miről is szólt (és még szól mindig) a 2020-as év.

Viszont a járvány miatt kihirdetett rendeleteket betartva még mindig lehet karácsonyi hangulatot hozni a ház, lakás falai közé. 

Azok a bizonyos ünnepi fogások...

A hangulatot meghozhatják a főételek, sütemények is. Töltött káposzta, halászlé, rántott hal, rántott hús, mézeskalács, diós bejgli.... és még lehetne sorolni. Persze, lehet, valahol a gyümölcsleves (almából, szilvából, bármiből, ami gyümölcs) számít ünnepi fogásnak, vagy esetleg a gesztenyepüré. Nyilván ezzel sincs semmi gond. 

Ahogy keresgéltem recepteket, nemcsak a jól, megszokott ízvilágot ígérő fogásokat találtam meg, hanem azokat is, amiknek nevét meglátva könnyedén fel lehet tenni a kérdést: ez most komoly?
(Nyilván, a furcsának ható ételek is lehetnek finomak, de ettől függetlenül nem éppen a magyaros ételek közé tartoznak.)

Ha van kedved kísérletezgetni, akkor vess egy pillantást erre a rövidke listára:

A fentebb felsorolt főételek nyilvánvalóan nem a sovány pénztárcának kedveznek. Viszont akár gömbölyded, akár lapos az a pénztárca, a karácsony eljön, vele együtt eljön az a kérdés is, hogy mi kerüljön az asztalra.
Ha az ember jobban belegondol, minden fogás ünnepibb hangulatot kaphat, a tálalásnak köszönhetően. Akár annyi is elég lehet, hogy nem a jól bevált, műanyag tányérba kerül kiszedésre, hanem egy díszes, fehér porcelán tányérba, ami szépen megterített asztalon kap helyet.

Kis lista a karácsonyi, olcsó(bb) ételekről:

Nálatok mi lesz a karácsonyi menü? Kedvet kaptatok valamelyik recepthez? Mennyire árnyékolja be számotokra az ünnepi hangulatot a járvány?
Ha van bármi hozzáfűznivalótok ezen bejegyzéshez, írjátok le!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor gyere a Facebook oldalamra, hogy értesülj a friss bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr9916352316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása