5 téma, ami novemberhez köthető
2020. november 01. írta: Nightfallivy

5 téma, ami novemberhez köthető

November elseje van, adja magát, hogy a hónappal kapcsolatban írjak egy bejegyzést.

Kezdjük is azzal, hogy magáról a harminc napos hónapról írok pár mondatot. Nyilván az egyértelmű, hogy az évben ez az utolsó előtti, tizenegyedik hónap, de azt már talán kevésbé tudják az emberek, hogy a Gergely-naptárban foglalja el ezen helyét.  
Nevét egy latin szóról kapta, ami latinul a kilencet jelöli. Miért kilenc? Azért, mert más rendszerű naptárban nem a tizenegyedik, hanem kilencedik helyet foglalta el.
Ha érdekel, hogy más nyelveken hogyan is jelzik ezt a hónapot, erre a linkre kattintva megnézheted.

1: Filmek

Ha úgy gondolod, hogy olyan filmeket szeretnél megnézni, amiknek a nevében szerepel a hónap neve, akkor nem kell csalódni, találni fogsz ilyeneket. Talán egyszerűbb, ha szépen felsorolom a filmeket:

  • November (2017-es, angolul is létezik adatlapja, erre a linkre kattintva olvasható el.)
  • November (2004) (Angolul találtam erről valamit, ez a film az USA-ban 2004 január 18-án jelent meg.)
  • Édes november (119 perces, amerikai romantikus dráma, tehát nem a horror rajongói a célcsoport.)

2: Könyvek

Aki szeret olvasni és mondjuk azt a kihívást találta ki magának, hogy olyan regényeket vesz kezébe, amik címében szerepel a most aktuális hónap, szintén nem kell megrémülnie, hiszen a kihívást teljesíteni tudja. 
Talán itt is egyszerűbb a felsorolást választani:

  • Aurora Rose Reynolds - November előtt (Ha valaki rákeres erre a címre, már a borítóról megállapíthatja, hogy milyen lehet a téma. Ugyanis egy izmos férfitest előbb lesz egy erotikus tartalmú regényhez mellékelt kép, mint egy sci-fihez.)
  • Fejős Éva - November lánya (Mint ahogy a szerző nevéből látható, egy magyar írónő tollából látott napvilágot a regény és jelent meg 2014-ben, mindez mellett a moly.hu oldalon például a romantikus és a krimi címkét kapta meg.)
  • Kondor Vilmos - Budapest novemberben (Aki a krimit szereti, ez egy jó történet lehet számára. Ugyanis ez is a krimi világából érkezett.)
  • Goldstein Imre - Novemberi tavasz (Aki nem szívesen vesz kezébe zsidókról, holokausztról szóló könyvet, akkor számára ez nem a megfelelő regény. A könyv leírását-ismertetőjét például a moly-on nézheted meg.)
  • Colleen Hoover - November 9. (Libri.hu oldal besorolása szerint ez egy lektűr. Egy másik blogger, akihez SEMMI közöm sincs, csak a kereső miatt akadtam rá, írt erről a könyvről. Mielőtt megveszed, megrendeled a könyvet, érdemes lehet elolvasni a blogger élménybeszámolóját.)

3: Füstmentes világnap

Mint látható, ez egy világnap és könnyedén rájöhet mindenki, hogy miről is szólhat. Nem a gyárak kéményéről van szó, pedig az is lehetne, de nem is arról, hogy november egyik napján járjon az ember autó, tömegközlekedés helyett gyalog, biciklivel, már ha teheti. Ez a cigiről szól és ezt a napot november harmadik csütörtökjén tartják meg, ami ebben az évben 19-ére esik. 
Az egész 1971-ben indult, amikor Arthur P. Mullaney felhívta az emberek figyelmét, hogy egy napra tegyék le a cigarettát, hogy helyette aznap egy helyi iskolát támogassanak abból a pénzből, amit füstölésre szántak volna.
Ha bővebben érdekel ez a világnap, akkor ide kattintva, vagy erre a linkre kattintva olvashatsz erről a világnapról. Igaz, azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy miközben neten keresgéltem megfelelő cikkeket, többször arról is írtak a cikkekben, hogy miért is érdemes letenni a cigit, miért károsítja az egészséget.
Azonban, ez a harmadik csütörtök nemcsak a cigitől való tartózkodásról szól. Ugyanis ugyanezen a napon tartják meg a filozófia világnapját is.

4: "Ne vásárolj semmit se!" nap

Amiért ezt a hónapot követően december lesz, vele együtt eljön a mikulás, karácsony és a szilveszter ideje. Ehhez köthető valamilyen szinten a négyes pontban jelzett felhívás, ami igazából a Fekete Péntek (Black Friday) ellen jött létre. Most ebben az évben, 27-ére esik ez az esemény. Persze lehetne kérdezni, miről szól ez az egész? Ezen alkalom felhívja a figyelmet arra, hogy talán olyan dolgot is a (képzeletbeli) kosárba tesz az ember, amit nem kellene és ezzel létrejön a túlfogyasztás. Azonban, hiába lesz egy újabb porfogó otthon az adott elektronikai eszközből, ami ezen nap alkalmából lett véve, környezetet illetően az előállítása nagy eséllyel nem éppen környezetkímélő.
Ha bővebben szeretnél a témában olvasgatni, megteheted erre a linkre kattintva, vagy ide kattintva például. 

5: Kutatók éjszakája

Az erről szóló oldalon azt a leírást találhatod, hogy a koronavírusnak köszönhetően szeptember végéről november végére ugrott az egész esemény, egész pontosan 27-ére és 28-ára.
Ha valakit érdekel, hogy milyen programok lesznek 2020-ban, Erre a linkre kattintva megnézheti őket, igaz jelenleg egy programról se írnak. Lehet, hogy a koronavírus miatt nem lesz egy program se megtartva. (Esetleg online formában lesznek megtartva?)
Kissé kutakodtam neten. Azt találtam, hogy ebben az évben a Debreceni Egyetem, a járványra való tekintettel nem csatlakozik ehhez az eseményhez

Amiért ezt a fentebbi képet tettem be ide, rákerestem a "gesztenye" szóra, hátha kiad valami érdekességet. Hallottál arról, hogy létezik gesztenyefőzelék? ...Igaz, ezt az ételt a babáknak szánják, például itt, meg itt is, de itt is

Ezzel a bejegyzés végére értünk.
Nektek mit jelent a november? Valamilyen szempontból különös számotokra, vagy egy a tizenkét hónap közül? Készültök-e a karácsonyra, vagy azt gondoljátok, hogy még rengeteg idő áll rendelkezésre?

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövesd a Facebook oldalam, hogy megtudd, van-e valami fejlemény!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr216268292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása