Koronavírus mellett élni
2020. szeptember 16. írta: Nightfallivy

Koronavírus mellett élni

Manapság szinte mindenhol a koronavírusról hallani. Ma volt egy videó, Orbán Viktor miniszterelnök szerepel benne. Már ez a kis rövid felvétel is adja a témát több cikknek. 

Ha csak a tényekre szorítkozunk, akkor bizony ismét megállapíthatjuk, hogy folytatódnak a szigorítások: 
- Kórházakban és idősek otthonában továbbra is teljes látogatási tilalom érvényes;
- Október elsejétől pedig kötelező lesz a hőmérőzés az iskolákban;
- Éjfél előtt egy órával kell zárniuk a szórakozóhelyeknek.

Ha felmegyünk híroldalakra, nagy eséllyel a vezető téma a koronavírus lesz. Miért is? Talán az emberek erre kíváncsiak és nem másra. Mindez mellett ha iskolás korú gyerekünk van, esetleg még kisebb, napi szinten találkozhatunk az újabb elvárt viselkedési formákkal: viseljenek maszkot, fertőtlenítsék kezüket, esetleg utolsó óra után a padjukat is.

Az összevissza meghozott intézkedéseknek köszönhetően egyre több embernek(gondolom én) lesz elege az egészből és esetleg már ki is jelentik: az egész csak cirkusz, felhajtás. Hiszen nyáron mi is volt? Úgy szeptemberben lendültek bele abba, hogy bizony itt járvány van. 

A mai intézkedéseknél legalább annyi lehet a többé-kevésbé jó hír, hogy a PCR tesztek ára nem 30 ezer, hanem "csak" közel 20 ezer. Igaz, még ez is sok rengeteg embernek. Vannak olyan országok minden bizonnyal, ahol a koronavírus teszt nem terheli meg a tesztelésre szoruló személy pénztárcáját... de azok más országok.
Szórakozóhelyek üzemeltetői, látogatói se repesnek örömükben, hogy a szórakozóhelyeknek este 11 órakor kell bezárniuk. Egyből felvetődik a kérdés, hogy miért? Talán éjfél előtt egy órával még van vírus, utána meg elmegy ő is aludni? Ha gazdaságilag nézzük a helyzetet, igazából mindig jobb, hogy nyitva lehetnek majdnem éjfélig, nem pedig mondjuk délben teszik ki a "closed" feliratot. Nyilván azokon a helyeken, ahol a nyitvatartás túlnyúlt az éjfélen, vagy akár az este 10 órán, ott egyértelmű, hogy bevételkiesés lesz. 

Mindez mellett központi témakörré vált a maszk is. Hiszen ezen hét keddjétől még inkább szigorítottak azon, hogy mi lehet annak következménye, ha valaki fedetlen szájjal és orral jelenik meg a tömegközlekedésben részt vevő járművön. Nyilván annak, aki eddig is rendeltetésszerűen hordta az arcot, szájat eltakaró textilanyagot, annak nem jelent nehézséget az újabb intézkedés. Viszont az, aki eddig megpróbálta a buszt és társait maszk viselése nélkül igénybe venni, az dilemma elé került: vagy beáll a kívánt magatartási formát követő személyek közé vagy választhat azon közlekedési lehetőségek közt, amikben egyedül vesz részt. 

Vajon meddig fog tartani az egész koronavírusos pandémia? Talán most lendültünk bele a második hullámba, de lehet, csak most kezdődik. Annyi biztos, hogy karácsonykor is bizony fel fog merülni a 2020-as évet végigkísérő jelenség.
Vajon hány ember lesz kénytelen a főtt ételt lecserélni zsíros kenyérre, mert elvesztette a munkáját? Amikor talán egyszer vége lesz ennek az egész helyzetnek, hogyan fogunk visszaemlékezni ezekre a hónapokra?  

Annyi viszont biztos, hogy holnap hidegfront érkezik. Tehát jobb, ha van nálatok esőkabát és/vagy esernyő (de talán inkább esőkabát, azt kevesebb eséllyel teszi tönkre a szél). Mindez mellett érdemes lehet már most elkezdeni a karácsonyi ajándékok beszerzését, még ha korainak is tűnik. 

Ha tetszett ez a poszt, akkor kövessétek Facebook oldalamat, hogy megtudjátok, milyen új tartalmak kerültek ki.  

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr4416203774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása