Miért NEM érdemes letenni a B kategóriás jogsit?
2020. július 20. írta: Nightfallivy

Miért NEM érdemes letenni a B kategóriás jogsit?

Egy, előző bejegyzésben arról írtam nektek, miért szerezzünk jogsit. Nyilván az indokokat elég egyszerű felsorolni, de mi a helyzet a másik oldallal? Milyen ellenérveket lehet felhozni, ha arról van szó, hogy jogosítvány megszerzése?  

1: fiatalság, bolondság

Sokan nem tartják jó ötletnek, hogy egy fiatal volán mögé üljön és beiratkozzon egy autósiskolába. Felelőtlenséget, nagyzolási vágyat hozzák fel indokként például, de nyilván más is előfordulhat. Egy cikk felsorolja, milyen veszélyes dolgokat tesznek a kormány mögött a fiatalok. (Azonban azt meg kell jegyezni, hogy például telefonálni nemcsak ők telefonálhatnak vezetés közben.)
Ford is végzett felmérést ebben a témában mozogva. 

2: környezetvédelem

Manapság előkelő helyet kap a klímaváltozás, bőrünkön tapasztaljuk hatásait és testközelből láthatjuk a környezetvédelem miatt tett erőfeszítéseket. A környezetféltés kérdése megjelenik az autóvezetés terén is. Ugyanis mérgező gázok kerülhetnek a levegőbe az égéstermékeknek hála.

3: Negatív élmények  

Buszon, vagy egyéb közlekedési eszközön ülve (ahol nem mi vagyunk a sofőrök), szinte csak annyi a dolgunk, hogy időben a megállóba sétálunk, várva a tömegközlekedési eszközt; majd miután megérkezik, felszállunk; majd a számunkra megfelelő megállóba való érkezéskor leszállunk. Ilyenkor nem mi idegeskedünk azon, hogy bevágott elénk egy autós, vagy hogy éppen előttünk lép le zebrára egy járókelő.
Azonban, miután mi is bekerülhetünk a forgalomba autóval, bizony jönnek az idegesítő problémák és helyzetek. Jobb esetben csak várakoznunk kell arra, hogy elengedjenek, rosszabb esetben felszólítanak a közeli hozzátartozónkkal való ágybeli jelenet gyakorlására. Még rosszabb esetben valamilyen baleset szemtanúi, esetleg résztvevői leszünk. Mindezek elvehetik kedvünket attól, hogy volán mögé üljünk. 

4: Elsősegély

Aprócska tényezőnek tűnhet az, hogy a jogsi megszerzése során bizony elsősegély tanfolyamot is le kell tennünk. Magyar Vöröskereszt oldalán olvashatjuk el, hogy mikre is kell felkészülnünk a közúti elsősegélynyújtó képzés kapcsán. Akinek problémát jelent az újraélesztés témája (korábban megélt tragédiák, szerencsétlenségek miatt), annak bizony tisztáznia kell magában, mennyire jelent gondot ez számára. Az a kisebbik gond, hogy ha valaki úgy tartja, hogy ez az egész folyamat undorító, esetleg azt hiszi, ő erre nem képes. A nagyobbik gond a már említett, átélt esemény. Ha valaki például szemtanúja volt annak, hogy egy családi hozzátartozója összeesik, majd sikertelenül próbálják újraéleszteni, nem pozitív élményként marad meg benne, hanem az újraélesztés a halálesetre fogja emlékeztetni. 

5: Az a fránya anyagiak 

Nem mehetünk el amellett sem, hogy bizony nem két tízezresbe kerül egy jogsit adó tanfolyam elvégzése, hanem sokkal többe. Számolnunk kell azzal, hogy B kategóriás jogosítványt megcélzó tanfolyam áll KRESZ-ből, fentebb említett elsősegélyből, minimum 30 óra vezetésből. 
Mondjuk, ha egy óra vezetésért 4 ezret kérnek el, könnyedén kiszámolhatjuk, hogy az bizony 120 ezerbe fog fájni, ami simán egy hónapnyi fizetéssel ér fel. 
Azonban, a tanfolyam (és vizsga) forintban mérhető összege még mindig eltörpül egy autó birtoklása miatt keletkező költségek mellett. 

Nos, ezek lettek volna azok az ellenérvek, amik jogsi megszerzése kapcsán felmerülhetnek, szerintem. Nyilván, ha nagyon akar az ember, ezeken kivűl még tud hozni indokot, miért is kerüljük el az autóiskolába való beiratkozást.
Számotokra mi jelentette a legnagyobb gondot a B kategóriás jogosítvány megszerzésénél? Ha nem szeretnétek beiratkozni autóiskolába és elkezdeni ezt a folyamatot, mi az oka? 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr3616037388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása