Koronavírus a mindennapokban
2020. március 09. írta: Nightfallivy

Koronavírus a mindennapokban

Koronavírus. Nyilván senkinek se kell bemutatni, miről is van szó, hiszen képzeletünkben egyből megjelennek: karantén, Kína, kézfertőtlenítő, áruházak üres polcai.
Mindez annak köszönhető, hogy a hírekben (és az emberek életében is?) előkelő helyet kap a téma. Elég csak az index.hu-ra felnézni, máris több cikk fogad minket ebben a témakörben.

forrás

Azonban felvetődik a kérdés: egy, teljesen átlag embert, aki mondjuk ráadásul nem is Budapesten él, (és talán nem is utazik külföldre) mégis, hogyan érinthet ez az egész? Csak az én példámat tudom hozni, hiszen a saját mindennapjaimat ismerem a legjobban, nem pedig egy másik személyét.
Nos, én még be se kapcsolom a tv-t, ebből következően nem nézek se Híradót, se Tények-et. Interneten olvasok híreket, véleményeket. Így szerzek tudomást arról, hogy Kínában karantént vezettek be, majd később Olaszországban is. Talán, itt, Magyarországon is kihirdetik valamikor, de remélhetőleg ez nem fog bekövetkezni..
A valóságban, körülöttem levő személyek is nem egyszer a koronavírusról beszélnek és annak következményeiről. Mire kell itt gondolni? Mondjuk arra, hogy más felteszi a kérdést, hogy mégis, miért kell ennyi lisztet felvásárolni? Miért van most az embereknek pénzük arra, hogy több kilónyi árut megvegyenek, amikor elvileg "nincs miből"?
Egy ideig azzal nyugtatgathattuk magunkat, hogy bizony, itt Magyarországon nincs fertőzött ember. Viszont a napokban felröppent a hír, hogy már van. Nyilvánvaló, hogy a fertőzöttek száma nem fog megállni annyinál, amennyinél jelenleg áll és ezzel esélyt ad a helyzet arra, hogy Olaszország, Kína mellett mi is belépjünk azon országok soraiba, ahol karantént rendeltek-rendelnek el.
Azonban, jelenleg úgy gondolom, hogy a karantén fogalma tőlünk távol áll, főleg, ha vidékiek vagyunk. Mégis, benne lehet az emberben, hogy mi van, ha mégis bevezetnek egy ilyen állapotot?
Más oldalon szereplő törvény szerint vannak járvány esetén megtiltható és korlátozható dolgok. Például:
- rendezvények, intézmények működése; (Tehát erre a részre hivatkozva fújhatják le például a koncertet?)
- személyforgalom, áruszállítás bizonyos területek közt; (Ezek szerint, akár búcsút is lehet inteni mondjuk a tömegközlekedésnek?)
- bizonyos élelmiszerek árusítása, elfogyasztása;
- ivóvíz ivása. (Ennél a pontnál megakadtam. Nyilván ez súlyosabb korlátozás, mintha arról lenne szó, hogy nem lehet a szomszédos városba átugrani.)

Csak abban bízhatunk, hogy nem fordul komolyabbra ez a koronavírusos betegség, ami még tavaly ütötte fel a fejét. Annyi viszont biztos, hogy érdemes az embernek a higiéniás tanácsokat megfogadnia, mint mondjuk a gyakori kézmosás. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr2115511522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása