Miért (csak) a fekete?
2019. július 10. írta: Nightfallivy

Miért (csak) a fekete?

Megfordult a fejemben többször, hogy egy adott ruhadarabot csak feketében lehet(ett) kapni vagy volt más szín is? Az is eszembe jutott már, hogy miért pont a fekete az, amit a metal, dark, goth és egyéb, ide tartozó stílusú emberek előszeretettel viselnek? Mindez mellett, egy tetetőtől talpig az éjszaka színébe öltöző személyt miért illetnek "gyászmadár", "halál" és hasonló szavakkal?

A ruhaboltokban

Amikor az embernek mondjuk új póló kell, akkor könnyebben fog találni fekete színűt, mint mondjuk olyant, ami a nyakánál halvány rózsaszín, de az alja már neonzöld. Menjünk be egy ruhaboltba és álljunk meg egy adott fazonnál, mondjuk kerek nyakkivágású, egyszerű szabású pólónál, aminek az elején valamilyen nagy nyomott minta található. Nagyobb eséllyel állapítjuk meg azt, hogy csak öt árnyalatban kapható, mint azt, hogy harmincháromban. Ha nekem kellene eldönteni, hogy egy felső esetében mi legyen mondjuk az az öt szín, amit meg kell venni a gyártótól és eladni a boltomban(de persze nincs boltom), előbb választanám a fekete, szürke, piros, kék, fehér kombót, mint szürkés zöld, neonrózsaszín, babakék, rozsdabarna, pasztell zöld kombinációt. Azzal számolnék, hogy a fekete, fehér fogy el hamarabb. Lényeg az, hogy egy ruhaboltnál, de mondjuk cipős boltnál is az a jó, ha egy adott termék minél előbb elmegy, nem pedig ráposhad az eladóra (hogy szépen fejezzem ki).
Nyilván nektek is volt olyan helyzetben részetek, hogy szívesen vetettek egy terméket (itt már mondjuk pékségre, szupermarketekre gondolok), de amiért kevesen vették, hát nem rendeltek többet és ezzel megszűnt, esetleg "újítás" áldozata lett és azzal meg is változott az adott termék. 

Maga a szín

Feltehetjük magunkban a kérdést, hogy egyes emberek miért szeretnek beszólni, jelzőkkel illetni azért egy másikat, amiért tetőtől talpig feketében vonul. Tehát mit is jelenthet, jelképezhet a fekete? Mint minden színnél, itt is van pozitív és negatív jelentés. (Fehérnek is van negatív szimbolikája, mondjuk az üresség.)
A legsötétebb szín ünnepekre tökéletes, emlékezzünk csak az iskolai előadásokra, amikor nyilván fehér blúzt, inget kellett viselni, fekete nadrággal vagy szoknyával. Miért nem mondjuk sárga felsőt kértek vagy neon zöld nadrágot, szoknyát? Ha az ember temetésre megy, legalábbis itt Magyarországon, sok feketébe öltözött személyt fog látni. Hol fog látni mondjuk okkersárga, baracksárga ruhájú gyászolót? Ne felejtsük el azt a szokást, amikor egy ember feketét húz magára, azzal kifejezve azt, hogy elvesztette az egyik hozzátartozóját.
Nézzük meg azt, hogy milyen dolgokat illetnek "fekete" jelzővel. Mondjuk fekete piac, fekete munka, fekete mágia, fekete halál. Amiért Magyarországon kereszténység van többségben, mint vallás, egyértelmű, hogy a fekete inkább negatív szín, mint pozitív. Gondoljunk csak az ördögre, az apokalipszis egyik lovagjára (természetesen fekete). Egyes szerzetesek választották a fekete színt, például a bencések. Azonban a köztudatban inkább a rossz oldala van ennek a sötét színnek, tehát a gyász és ördög színe.
Haladjunk is tovább. Ha egyiptomi kultúrára tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy bizony ezt a színt(tudom, eléggé sokszor használom, de mivel helyettesítsem? Árnyalattal?) Anubisz kapta,akihez holtak és alvilág köthető. Keresgélhetünk még tovább, de amiért Európában élünk (nagy eséllyel, mert lehet, aki ezt a bejegyzést olvassa, az mondjuk Amerikában él öt éve), a fekete szimbolikájában előkelő helyet kap a gyász, a rossz és a gonoszság, de mindez mellé még elfér az ünnepélyesség, elegancia is.

Miért a fekete?

Erről eléggé sokáig lehetne írni, beszélni. Nyilván nem jelent új hírt az, hogy a rock, metál, goth stílust képviselő emberek előszeretettel nyúlnak a fekete után és ruhatárukban nagy eséllyel a fekete dominál vagy egyeduralkodó. Összetartozást, divattal szembenállást jelképezhet, na meg persze a lázadást. Talán minden embernél kissé mást jelenthet a legsötétebb szín viselete, az "alap" mellett.

Fekete jövője

Mi várható az elkövetkező években, ami a szín viselést illeti? Nem hiszem, hogy például a goth szubkultúra elvetné a fekete előtérbe helyezését. Persze lehet, hogy megjelennek újabb irányzatok, amik például a rózsa árnyalatát vagy a fű zöldjét érzik magukénak, de a fekete örök lesz több stílusban. Ameddig ehhez a színhez az emberek, a többség a halált, gyászt és a gonoszságot, rosszat fogják kötni, addig mindig lesznek olyan személyek, akik ilyen-olyan szavakkal illetik például a metál szubkultúrába tartozó illető küllemét.
Most jut eszembe, hogy bizony a filmekben, rajzfilmekben előszeretettel nyúlnak az éjszakai szín után, hogy ha gonosz karakterről van szó vagy legalábbis sötétebb árnyalatban ábrázolják. Ez a szokás nagy eséllyel így marad egy darabig.

Összegzés és végszó

Zárásként kijelenthetem, hogy a fekete öltözet többek számára még mindig ellenszenvet szülhet, de mit csináljon az ember, ha úgy érzi, számára ez a helyes, a megfelelő öltözés, ha ezzel tudja önmagát, esetleg világlátását kifejezni? Ha az ember rákényszeríti arra magát, hogy legsötétebb ruhái helyett a rózsaszínt válassza például, mondjuk neon zölddel, egy dolgot biztosan elérhetünk vele: kellemetlenül fogja érezni magát az illető és ezen ne is csodálkozzunk.
Ha ruhaboltba betérünk, könnyebb lesz ilyen színű felsőt, nadrágot találnunk, mintha kizárólag csak okkersárga jöhetne szóba.
Igaz, nem tartozik a kedvenc színeim közé a fekete, mégis megakad a szemem ezen a sötét tónuson, ha sokat visel egy személy magán, tehát például nemcsak a pólója ilyen színű. Egyszerűen vonzza a tekintetemet az összkép és felkelti a figyelmem. Ha szembe találkozok az utcán egy, láthatóan szubkultúrába tartozó személlyel, a stílusa nem a megrökönyödést váltja ki belőlem, hanem a "de jó stílusa van!" érzést. Így, ha velem szemben jön egy tetőtől talpig feketét viselő személy, aki csipkés nyakláncot hord, tőlem elismerő pillantást kaphat, nem pedig megvető nézést. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr7414936024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása