Néhány gondolat a postabezárásokról...

Augusztus elsejével több posta bezárt az országban. Nyilván, aki csak kívülről látja a postát, annak ez nem gond. Igaz, én se járok postára, de hát ugye vannak olyan személyek, akik ilyen-olyan okból kifolyólag a postát részesítik előnyben, vagy számukra csak ott tudnak megoldani bizonyos dolgokat. 

_24huesapostabezaras_2024aug.png

A hír, 24.hu oldalán

Annyi biztos, hogy emberek váltak munkanélkülivé. Attól, hogy valakinek van tartaléka pénzügyileg, nem jelenti azt, hogy pl. a postán dolgozóknak is van tartalék. Attól, hogy valaki szerint teljesen felesleges a postai szolgálat, mert van jobb szolgáltatás is, azért csak embereknek adott munkát a posta. 

Persze az élet megy tovább, a kirúgott dolgozók számára is. Csak ugye az lesz a kérdés, hogy ők hova tudnak menni? Akik eddig egy adott faluban levő posta szolgálatára szorultak, azok hogyan oldják meg a későbbiekben ugyanazt a dolgot? 

Megoldás: mobilposta

Arról lehet olvasni, hogy oké, bezárnak itt-ott postahivatalokat, de ha olyan a helyzet, akkor lesz helyette mobilposta. Szóval, ha a falu egyetlen egy postájának ajtajára került lakat, akkor helyette a megoldást a mobilposta fogja jelenteni. 
Rákerestem erre a szóra és a hírek túlnyomó többsége bizony 2023-ban látta meg a napvilágot.

Tíz perced van csak! (2023. április eleji hír)

24.hu oldalán olvasható a hír, miszerint egy falun csak tíz percet biztosítanak arra, hogy letudják a postai "dolgokat". 

...de hagyjuk is 2023-at, mert ugye 2024 van. Egy mondatot azért kiemelnék a 24.hu oldaláról:

Azóta már azt is lehet tudni, hogy a november 12-étől elrendelt ideiglenes bezárásból végleges lett ott, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával, hogy díjfizetés ellenében újranyithasson a postahivatal. 

További lépések

Nézegetve a híreket, belebotlok több hírbe is, amik a posta bezárásokról szólnak.

Index.hu-n augusztus nyolcadikán megjelent egy cikk, Újabb településeken zárták be a postát, a helyiek háborognak címmel. Egy bekezdést emelnék ki innen:

 Az egykori postahivatal helyét már csak egy hirdetmény jelzi, mely szerint a településen ezentúl csak mobil postai szolgáltatást tudnak igénybe venni minden munkanapon 08:45 és 09:55 között. Korábban napi nyolc órát volt nyitva. Ecseg lakói azonban még szerencsésnek mondhatják magukat, mivel a Komárom-Esztergom vármegyei Únyon naponta mindössze 20 percet lesz elérhető ez a szolgáltatás.

Ahogy telik az idő, nagy eséllyel újabb cikkek fognak megjelenni a témában és úgy lesz a mindennapi élet része az, hogy a postára nem igazán számíthatnak az emberek bizonyos településeken. Marad a mobilposta, esetleg egy környező település postája és marad az idegesség, hogy a megszabott időkeretbe beleférjen az ember.

Az időkerettel az a probléma, hogy van, aki ezt igénybe se tudja venni, hiszen mondjuk 8-16 közt dolgozik és nem engedi el a munkáltatója. De a döntéshozókat nem ez a kérdés mozgatta nagy eséllyel, hanem az, hogy megéri-e fenttartani az adott postahivatalt? Ha nem, akkor be lehet zárni, aztán, hogy a lakók mennyire tudják megoldani a mobilpostánál való megjelenést, az már kevésbé számít. 

...és ez a bejegyzés ennyi lett volna. Köszi, ha eddig elolvastad. Legyen szép napod! 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr3518460931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nightfallivy's world

Friss topikok

süti beállítások módosítása