Előre nem hátra, vissza a konyhába?
2022. augusztus 28. írta: Nightfallivy

Előre nem hátra, vissza a konyhába?

Már kis, általános iskolás korban sem értettem, hogy miért merülhet fel az, hogy egy nő ugyanazért a munkáért kevesebbet kap, mint egy férfi.  Annó, általános iskolásként az az állítás se tetszett, hogy valamikor nő megfőzte a kaját, de először a férfi evett és utána a nő csak akkor evett, ha maradt. (Most, így belegondolva, lehet valami hon és népismeret c. tantárgy keretén belül hallottam ezt az állítást.) Az se nyerte el a tetszésem, hogy a gazda volt a családfő, a nő pedig tőle függött. (Itt a függés zavart, mint állapot.)
Már régen felfigyeltem arra, hogy amikor közeledik a karácsonyi időszak, akkor a reklámújságokban megfigyelhető (volt), hogy bizony a fiúknak ez a dolga, lányoknak meg amaz. Lányok kapták a babát, a takarítást, a főzőcskét, míg a fiúk a járműveket, robotokat, kiskatonát. 

orult-vilag-illusztracio-23.jpg

(Netről szedett kép, sajnos nem az én illusztrációm.)

Most 2022 van, augusztus vége és ismételten több minden dolog történt, amire az ember felkaphatja a fejét. Ott a tűzijáték, a rezsiEMELÉS; a bezáró üzletek (pékségek, hotelek, éttermek, stb-k).

A napokban a diplomás nő került "kereszttűzbe". A híroldalak írtak erről, például: 

Több nő a felsőoktatásban?

Nem vagyok szakértő, tehát úgy kell olvasni a véleményem. 
Valóban több lehet a nő a felsőoktatásban. Lehetne kérdezni, hogy miért van így? 

Számtalan hirdetést látok, ahol targoncást keresnek például. Aki jól akar keresni (pénzt, nem mást), annak ajánlják a különféle szakmákat, amiket jellemzően férfiak végeznek el: kamionsofőr, ilyen-olyan szerelő (klíma, gáz, stb). Miért nem ajánlják a tanári, óvópedagógus pályát? Esetleg az egészségügyet? 
(Mielőtt meg lennék kövezve: tudom, hogy pl. a targoncás szakmát nem a főiskolán tanulják az emberek.)

A programozást miért nem választja annyi nő, mint férfi? Volt rálátásom a "programtervező informatikus" szakra, még ha csak kis ideig is. Egy adott évfolyamon alig akadt nő. Talán, azon az évfolyamon egyetlen egy nő volt. Egyetlen egy, nappali képzésen. 
Az ok szerintem a reklámújságokban levő karácsonyi ajándékoknál is keresendő. Hogyan vannak nevelve a gyerekek? Milyen viselkedést kell tanúsítani egy jól nevelt lánynak, és egy fiúnak? Melyikük hangoskodhat? Melyik gyereknek kell szófogadónak lenni? Tehát, a gyerekek már kiskorban megtanulhatják, hogy mi is a szerepük amiatt, mert annak születtek, aminek. Így ez lehet a normális számukra.
Így lesz az, hogy a nő szépen megelégedhet a kevesebb fizetéssel (az is lehet, hogy a férje "eltartja"), míg a férfinak nagyobb eséllyel kell azt néznie, hogy el kell tartania a családot. Így meg egyértelmű, nem a kevesebb pénzt hozó szakmát fogja választani egy családfenttartó, hanem azt, ahol többet lehet keresni. Ehhez meg nem feltétlen kell diplomát szerezni. 

A neveltetéssel beivódhat az emberbe, hogy nőként mi az elvárt, férfiként meg mi az, ami kerülendő. Ennek köszönhetően egy nő nagy eséllyel inkább választja azt a szakot, szakmát, ahol kisgyerekekkel kell foglalkozni. Egy fiú meg azt tanulja meg nagy valószínűséggel, hogy neki erősnek kell lennie és a későbbiekben az ő felelőssége eltartania a családot. 
A tanár, az egészségügyi pálya meg pontosan az, ahol gondoskodni és/vagy nevelni kell... és a gondoskodás, nevelés ugye a jól megszokott sztereotípia szerint a nő dolga leginkább. 

Viszont ezt a kérdéskört, miszerint mivel járhat a sok nő jelenléte a felsőoktatásban, a kevesebb szüléssel kapcsolják össze. Ezzel pedig megérkeztünk oda, hogy mi a nő dolga a kormány szerint?

A politika szerint a nő dolga...

Legnagyszerűbb önmegvalósítás a nők számára

Azt szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás csúcsának azt tartanák, ha unokákat szülnének nekünk 

 -Kövér László, 2015-ben. Erről írt pl. a hvg.hu is, erre a linkre kattintva olvasható a cikk. 

Hozz világra még egy magyart!

Ebben a videóban többek közt szót kap az abortusz, a külföldre való menés. A videóban az van éreztetve, hogy a külföldre menés az rossz, aki magyarnak született, annak kutyakötelessége Magyarországon maradnia és szolgálnia a hazát... és ha nő, akkor minimum 2 gyereket hozni a világra.
Nem hiszem, hogy akik ezt a videót megtekintették, fejükhöz kaptak volna, aztán rohantak volna az ágyba megmutatni, hogy milyen lepedőgyűrők tudnak lenni. Én se rohantam. 

...és még mások

Nemcsak ez a két eset utal arra, hogy mégis, a jelenlegi kormány szerint mi lehet egy nő dolga. Elég csak felütni a keresőt és nézegetni a történéseket.  
Így, ezen kijelentések fényében, nem is csoda, hogy a felsőoktatásban a női hallgatók nagyobb létszámát a születésszámmal kapcsolják össze. Az se meglepő, hogy ha kijelentenék konkrétan, hogy a nőknek középiskola után a szülés a kívánatos és a követendő.

Gender szak? Fúj, nem kell!

Néhány évvel ezelőtt téma volt az, hogy a gender szakot megszüntették. Valamennyire ez a lépés is beleillik abba a kalapba, ahonnan a "nőként szülés a dolgod!" felkiáltás is előhúzható.
Érdemes ott kezdeni, hogy mit is jelent a gender kifejezés?

A társadalmi nem vagy gender (más írásmóddal dzsender) olyan tanult (nem biológiai) tulajdonságok, szerepek, viselkedésmódok halmaza, amelyet a társadalom elvár az egyéntől biológiai neme alapján. 

 -Wikipédia szerint

Több oldalt megnézve, az látható, hogy a gender az egyet jelent a "társadalmi nem" fogalmával. Aki ilyen szakon tanult volna, mivel kellett volna foglalkoznia?

A felvehető tantárgyak: nőirodalom, férfikutatás, testelméletek és szexuális kisebbségek. 

(...)A mesterszakon a többi között olyan szociológiai, szociálpszichológiai, pszichológiai és közgazdasági tantárgyak lesznek, amelyek a nemek közti társadalmi egyenlőtlenséget fogják vizsgálni.

 Ha el akarod olvasni a cikket, akkor erre a linkre kattintva megteheted. 

Hoppá. Szexuális kisebbségek... az anya nő, az apa férfi, nemde? A nő helye egyébként is a konyhában van, miközben a lehető legtöbb gyereket megszüli, nem igaz?
Akkor hát mit is jelent a társadalmi nem? Saját szavaimmal élve azt, hogy ahogy megszületik az ember, akkor máris nyakába kapja azt az elvárás-csomagot, aminek meg KELL felelnie, pusztán csak azért, mert a női vagy férfi nembe tartozik. (Most hagyjuk, hogy van például olyan ember, aki úgy jön a világra, hogy nem eldönthető a neme.)

Miért nem szülnek a nők?

Függetlenül a politikai nézettől, függetlenül attól, hogy a kormánynak mi az álláspontja, a nőnek van méhe, így nyilván, ő fog tudni szülni... már ha nincs olyan betegsége, állapota, ami miatt a születés, teherbeesés sikeressége megkérdőjelezhető. Emellett, azt se szabad elfelejteni, hogy a gyereknemzés nemcsak kizárólag a nőn múlik, hanem a férfin is. A férfi is lehet meddő.

Ide? Ebbe az országba minek, meg miből?

Az egyik válasz ez lehet arra a kérdésre, hogy miért nincs annyi születés, amennyinek elvileg lennie kellene. Többen végiggondolják, hogy mégis, milyen jövője lenne a születendő gyereküknek? Azon is elgondolkodhatnak, hogy mennyire tudnak jó körülményeket biztosítani a gyereknek?
Ott az oktatás. Mennyire van rendben? Mennyire jó az, hogy míg más országokban nem ritka az, hogy 4(mondom négy!) nyelven beszélnek, míg Magyarországon szinte csak magyarul és annyi? Mennyire jó az, hogy ha az ember valami értelmesebb szintet akar elérni a nyelvtanulásban, akkor magántanárhoz, különórához kell fordulnia? (Tisztelet a kivételnek, az olyan tanároknak, akik megfelelő szinten oktatják a nyelvet.)
Ott az egészségügy. Magyarországon természetes, hogy wc-papír nincs a kórházakban, a dolgozók agyonhajszoltak, túlóráznak. Természetes, hogy vacsorára valami felvágott van zsemlével és csőpá.
"Nem hízlalda!" - tartja a mondás, kórházi étkezéssel kapcsolatban. 
Ott a létbiztonság kérdése is. Mennyire biztos az anyagi helyzet? Mennyire van közbiztonság?
Ott az egészséges étkezés. Mennyire megengedhető az, hogy az asztalra lazac, barnarizs kerüljön, a legolcsóbb köret+parizer kombó helyett? Lehet, hogy a gyerekvállalás kérdésében ez is egy döntő indok lesz. 

Milyen jövő lenne a gyereknek, úgy általánosságban?

Mostanság arról is szólnak a hírek, hogy ez a tó is kiszáradt, az is kiszáradt, itt aszály van, meg amott is. 
Emellett az árakat látja az ember, hogy egyszer ennyibe került a kiló rizs/tészta/hús, most meg már ennyibe. 
Máshol pedig hatalmas áradások vannak, tűzvészek.
Vannak, akik az ilyen dolgok miatt jelentik azt ki, hogy ők nem szülnek, mert milyen jövője lenne a születendő gyereknek? Milyen lenne a levegő minősége, az életszínvonal, mikor a gyerek 18 éves lesz, meg 30 éves?

Nő vagyok, akkor már kötelező szülnöm?

Attól, hogy valaki egy bizonyos nembe tartozik, nem feltétlen akar (és/vagy tud) szülni. Léteznek olyan személyek, akiknek nem való a gyerek, esetleg valaki nem érzi arra képesnek magát, hogy egy jó szülő legyen. 
Azt se érdemes elfelejteni, hogy amit, ha ráerőltetnek az emberre, annál kevésbé lesz kedve hozzá, annál jobban utálhatja. 

Mi lehet a következő lépés?

Nyugdíj szempontjából valóban problémás, hogy kevesebb aktívkorú dolgozóra jut nagyobb létszámú nyugdíjas csoport. Minél kevesebb dolgozótól lehet beszedni a nyugdíjra szánt pénzt, annál nehezebb kigazdálkodni a nyugdíjat. 
A jelenlegi kormányt ismerve, nem lenne váratlan lépés az sem, hogy ha a "sok a diplomás nő, kevesebbet szülnek!" kutatás miatt döntéseket hoznának, mondjuk egyik napról a másikra. 
Az is elképzelhető, hogy a nyugdíjas korhatárra rádobnak néhány évecskét, laza mozdulattal. Minél nagyobb a korhatár, annál kevesebb embernek jár a nyugdíj.

...remélhetőleg nem úgy kell majd köszönni néhány év múlva, hogy: Áldassék a gyümölcs, az úr érlelje meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr9617917445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2022.08.28. 12:02:31

Fideszben sok a tálib.

Mérnork 2022.08.28. 13:28:26

"A programozást miért nem választja annyi nő, mint férfi? Volt rálátásom a "programtervező informatikus" szakra, még ha csak kis ideig is. Egy adott évfolyamon alig akadt nő."
Azért kíváncsi lennék, hogy te miért nem az lettél.
Gondolom a gonosz FÉRFIAK (mind egységesen) tartották a pisztolyt a fejedhez, hogy nehogy programozó legyél.
Amúgy a lányom pont programtervező informatikusként végzett 2 éve és programozóként dolgozik azóta is.

Nightfallivy 2022.08.28. 14:28:22

@Mérnork: egyáltalán nem tartom gonosznak a férfiakat. Ha meg itt tartunk, kíváncsi lennék én is arra, hogy ki miért nem választotta inkább a programozást, vagy bármi mást (nő és férfi egyaránt).
Lányodnak meg gratulálok és jó programozást. :)

birkamenet 2022.08.28. 15:44:09

@Nightfallivy:

Egy szellemi fogyatékos fidernyákkal beszélgetsz. Neki se tartottak pisztolyt a fejéhez hogy az legyen, oszt mégis az lett. Aztán itt pattog azon, hogy más meg miért nem lett más, mintz ami.

élhetetlen 2022.08.28. 19:59:01

@Nightfallivy: Nem végeztem kutatást ebben a témában, de más a tapasztalatom. Több, mint huszan voltunk az utolsó munkahelyemen, a programozók zöme nő volt. Nem mondom, hogy mind zseni volt, volt, aki csak elkezdeni tudott egy programot, másnak kellett befejezni, mert sosem működött, de ekkora tömegben ez elfér. Az ov-m nő volt, a központvezetőm nő volt, és mikor az országos project indult, annak a vezetője is nő volt. És felnőttek a gyerekeik.
Más, a barátnőm lánya két diplomával most csinálja a doktorit, emellett van egy két éves lánya, és egy kilenc hónapos fia. Nem igaz, hogy a tanult nők nem szülnek.
Más szempont. „Azt szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás csúcsának azt tartanák, ha unokákat szülnének nekünk”. Ez annyi, mintha lányainkat egy macska sorsára szánnánk. Egy anyamacska (ha nem ivartalanítják), kettőnél több, akár 5-7 kiscicát is világra tud hozni. Ez legyen a lányinknak a minta, a cél? Többre nem is kell, hogy képesek legyenek?
„kíváncsi lennék én is arra, hogy ki miért nem választotta inkább a programozást, ….„”. Ez aranyos. Amiért nem lett a fél ország kirakat rendező, mert nem volt hozzá kedve, vagy tehetsége.

Billy Hill 2022.08.28. 22:15:38

"A neveltetéssel beivódhat az emberbe, hogy nőként mi az elvárt, férfiként meg mi az, ami kerülendő"

Hát akkor itt az origó, lehet otthon a lányokat egyenrangúként elfogadó kisfiúkat meg tökös, önmagukért kiálló kislányokat nevelni!

Az arab világban is vajon miért van annyi úgymond nőgyűlölő férfi, amikor a fiúkat otthon az anyjuk neveli szinte egész nap? De a magyar gyerekeknek is nagy százalékban az anyukájuk nyújtja a neveltetést; eleve a házasságokban is - az 50% zátonyra futott házasság utáni helyzetekben meg pláne (most eltekintve attól a kb. 10%-nyi esettől, amikor kizárólagosan az apukánál helyezik el a gyereket).

Szóval a feladat adott. A XXI. században még a közeg is támogató, tessék modern gyerekeket alakítgatni-terelgetni!

U. i. "Többen végiggondolják, hogy mégis, milyen jövője lenne a születendő gyereküknek? Azon is elgondolkodhatnak, hogy mennyire tudnak jó körülményeket biztosítani a gyereknek?"

Csodálkozom, hogy Afrika nagy részén hogyan tud megszületni bárki is, illetve hogy Bangladesben miért vannak ennyien.

Real_Time 2022.08.29. 05:53:43

@Nightfallivy:
A blogban linkelt kép amelyik "a netről származik" éppen az MGTOW-ok fórumáról származik, ebben a blogban ez igazán megmosolyogtató :D Azt bírom hogy ha ilyen téma felmerül, akkor azonnal jön a rettegés, "vissza a konyhába, női jogok elvétele, elnyomás". Az valakinek esetleg eszébe jutott már, hogy nem csak a nőket kéne támogatni meg lapátolni be a felsőoktatásba, hanem olyan oktatási rendszer kellene mely a fiúk igényeit is figyelembe veszi? Hogy ha már valódi egyenlőséget szeretnék akkor a férfiakat is támogatni kellene, elkerülve ezáltal a diplomás nők párkeresési nehézségeit is? Lehet hogy nem lenne több női programozó, de lehet hogy lenne cserébe elegendő számú a piacon.

Nightfallivy 2022.08.29. 08:57:55

@Real_Time: na ez új infó nekem is. :D Köszi.

...és igen, pontosan. Aki akar, menjen oda, ahova akar tanulni, ne az legyen a mérvadó, hogy mi van a lába közt. (Kivételt képez néhány olyan szakma, ahol pl. nagyfokú erőnlét kell, pl. tűzoltóknál, akik bevetésre mennek.)

Ozsetan 2022.08.29. 09:24:14

Nem. Nem aggódik a Számvevőszék. A tanulmány korrekt, a következtetés helytálló. Arra hívja fel a figyelmet, hogy ezt a társadalmi hatást indokolt ellensúlyozni. Semmilyen negatív megítélésre nem utalnak. A gond azokkal van, akik egy objektív megállapításból értelmetlen következtetéseket vonnak le.

Andy73 2022.08.29. 13:53:02

Lazac vagy gyerek? Gratulálok. Egyébként senkinek sem kötelező szülni, tényleg nem való mindenkinek, ha valaki nem vágyik rá, az már eleve komoly probléma. Nyilván vannak nálunk sokkal gazdagabb országok is, de attól még mindig a világ gazdagabb feléhez, vagy inkább negyedéhez tartozunk. A világ nagy része sokkal szegényebb, de ott nincs gond a nepszaporulattal, az csak a gazdagabb országokra jellemző. A németek se szülnek elég gyereket, csak a migráció pótolja a hiányt. Itt is az lesz, ha maradunk az EU-ban.

Ekrü 2022.08.29. 13:58:58

"hogy egy nő ugyanazért a munkáért kevesebbet kap, mint egy férfi."- Manapság egyáltalán nem kap kevesebbet, mert meg is büntetnék azt a munkáltatót aki azonos körülményekre (pld. munkában eltöltött idő, szakmai tapasztalat stb.) kevesebbet fizet.
"az az állítás se tetszett, hogy valamikor nő megfőzte a kaját, de először a férfi evett és utána a nő csak akkor evett, ha maradt. "- Furcsa helyen nőhettél fel. Én elmúltam 50 éves de sehol a környezetemben sem hallottam, hogy így ettek volna az emberek. Ilyet legfeljebb regényekben , régi leírásokban olvastam, de azon meg nem akadt ki senki, hisz senki nem volt olyan ostoba, hogy ne tudja, anno ennek is megvolt a maga magyarázata szerte a világon (mert ugye minden országban így volt). Nevezetesen a férfi volt akkor a kenyérkereső, ahhoz pedig, hogy dolgozni tudjon (nehéz fizikai munkát végeztek) neki mindenképp jól kellett laknia.
"Most hagyjuk, hogy van például olyan ember, aki úgy jön a világra, hogy nem eldönthető a neme."- Ehhez nem kell különböző "genderideológiát " gyártani, megvolt neki régen is ma is a becsületes neve. Úgy hívják őket, hogy hermafroditák. Mint ahogy a nővé alakított férfinak is. Nekik eunuch a nevük. Az pedig aki himbilimbivel nőnek képzeli magát, az semmiben sem különbözik attól , mint aki Napóleonnak vagy kutyának.
"Ebbe az országba minek, meg miből?"- Na, ez pedig nem más, mint önigazolás. Azt senki sem fogja bevallani, hogy önző, fontosabb számára a "haverok, buli, fanta". Éppen úgy nem fog szülni ,ha másik országba kerül, mert mindig lesz egy mondvacsinált ok, indok, hogy miért is ne.
"Milyen jövő lenne a gyereknek, úgy általánosságban?"- Pont olyan amilyet Te magad létrehozol neki. Persze ahhoz le is kéne mondani egy-két dologról és áldozatokat hozni.
"Nő vagyok, akkor már kötelező szülnöm?"- Amennyiben ez a kérdés felmerül benned, akkor inkább ne...
"Az is elképzelhető, hogy a nyugdíjas korhatárra rádobnak néhány évecskét, laza mozdulattal."- Ahogy tették ezt az előző (MSZP-SZDSZ) kormányok és teszik ezt szerte Nyugat-Európában mindenütt. Az elöregedő társadalom ugyanis nem csak nálunk probléma. Szerencsére engem ez már nem igen érint, ti pedig majd oldjátok meg magatok ha odajuttok.

Andy73 2022.08.29. 14:23:41

A nyugdíjkorhatáron már többször is emeltek, régen a nőknek 55 év volt, most 65,; de lehet ez még 70 is. Most azonban nem ez a legnagyobb problémánk, sajnos a gazdasági összeomlás fenyegeti nemcsak Magyarországot, hanem Európát is a többszörösére emelkedett energiaárak miatt. Lehet, hogy eddig sem voltak ideálisak a körülmények, de ezután sajnos biztosan rosszabbak lesznek, legalábbis a közeljövőben.

0x29a 2022.08.29. 15:56:27

Ez a "nő ugyanazért a munkáért kevesebb fizetést kap" dolog egy mítosz amit millió+1 kutatás megcáfolt már. Amúgy az eredete egy amerikai női magazin volt, ők állították azt, hogy egy "tényfeltáró kutatás" alapján jutottak erre a következtetésre. Azóta persze már nyilvánosan beismerték, hogy az egészet csak kitalálták, semmi alapja nincs. A súlyos munkahelyi nemi diszkrimináció létét akarták bebizonyítani, de a kutatásaik semmi kézzelfogható konkrétumot nem találtak. Ők viszont "hittek benne", hogy ez akkor is létezik, mert hát patriarchátus van meg a férfiak soviniszták, már az egyetemi oktatóik is ezt mondták nekik, így "a cél szentesíti az eszközt" elv alapján egyszerűen összehazudtak egy nem létező kutatási eredményt és lehozták az újságban mint egy hatalmas felfedezést. A média meg a lobbi csoportok meg azóta is ezt a hazugságot nyomják mert sokkal jobb clickbait (meg ennek internet előtti megfelelője), mint a valóság, hogy semmi ilyesmi nem létezik.

Azt a "nő csak a férfi után eszik" dolgot meg nem tudom, hogy honnan a fenéből vetted. Afrika és a közel kelet legelmaradottabb részeiben esetleg valaha igaz lehetett, de manapság még szerintem ott is nagyon erősen keresni kellene, hogy ilyet találjunk.

Az, hogy meg a fiúknak és lányoknak nagy általánosságban eltérő az érdeklődési köre és az egyik inkább a kisautóval játszik míg a másik babázik, nem valami társadalmilag kitalált dolog, hanem konkrét biológiai alapja is van és ráadásul nem csak az embereknél, hanem a főemlősöknél általában. Csináltak kísérleteket újszülött majmokkal, hogy adtak nekik egy nagy rakás különböző játékot, majd figyelték, hogy melyik majom milyen játékokkal játszott. Ott is újra és újra kijött a minta, hogy a nőstény majmok nagy része inkább babázott, míg a hím majmok nagy része a fiús játékokat választotta.

A nemek eloszlása a szakmák közt: lásd a fenti majmos bekezdést.
Amúgy programozóként elárulhatom: normális fizetés meg trendiség ide vagy oda, rohadtul hálátlan egy munka tud lenni. Mondok egy példát: adott egy fejlesztési projekt, fix határidővel, a (felső) vezetőség árgus szemmel figyeli a dolgok menetét és a határidők tartását. Mi fejlesztők konzultálunk az érintett szakterületért felelős (amúgy teljes mértékben nőkből álló) adminisztratív csoporttal (akik a vezetőségnél kijárták a program fejlesztését, mert, hogy arra nekik szükségük van), hogy mik az igények, követelmények és a megvalósítás során is folyamatosan ellenőriztetjük, hogy igen, tényleg erre, így gondoltak. És rendre, csak azért is az utolsó utáni pillanatban dobnak be olyan követelményeket és igényeket ami szerintük "élet-halál kérdése", hogy meglegyen, és persze eredeti határidőre. Szerinted ők fognak ezek után 16 órás munkanapokat lehúzni, szombat-vasárnapot is beleértve, hogy meglegyen a projekt határidőre? Vagy ők egyszerűen leteszik a munkát minden hétköznap 17:30-kor (pénteken 15:00-kor), mondván, hogy ők csak egyszerű adminisztrátorok, nem értenek ők ehhez, majd a fejlesztők/férfiak megoldják?

Etniez 2022.08.29. 16:05:49

@Ozsetan: Nem, a jelentés butaságokat állapít meg és tudományosan cáfolt sztereotípiákat állít.

Ezért kár volt megírni a 33.-ik kommented a 9 éves profiloddal.

0x29a 2022.08.29. 16:16:17

Amúgy meg a gazdasági helyzettel kapcsolatban:

ha tényleg annyira aggódsz amiatt, hogy anyagilag milyen jövő vár rád, akkor kezdj el dolgozni azon, hogy miként szülsz meg (legalább) 3 gyereket. Mert ahhoz, hogy hosszútávon nemhogy jó, de egyáltalán bármilyen anyagi kilátásaid lehessenek, a gazdaságnak emberi utánpótlásra van szüksége.
És nem, a még saját nyelvén is analfabéta Mohamed és Kunda Kende erre nem alkalmas. Rájuk nem lehet modern nyugati gazdaságot és társadalmat építeni. Ellenben, ha kellően nagy számban jönnek be, simán eljöhet az általad említett, "a nő csak a férfi után eszik" világ. A gyerekvállalás indokai nem merülnek ki a szeretetben és a magasztos társadalom/nemzet/kultúra építő/védő eszmékben, ott van bizony az egyének kőkemény magánérdeke is. Beleértve azokét is, akik amiatt nyavajognak, hogy hát ez felelősség, meg annyi pénz, meg olyan jó lenne inkább bulikázni meg utazgatni. Nekik is ugyanolyan kőkemény érdekük az egészséges születési szám, csak ők inkább szeretnék az ezzel járó munka rájuk eső részét áthárítani másra és csak a hasznot élvezni.

Etniez 2022.08.29. 17:45:10

@Billy Hill: "Csodálkozom, hogy Afrika nagy részén hogyan tud megszületni bárki is, illetve hogy Bangladesben miért vannak ennyien."

100 évvel le vannak maradva a nyugathoz képest.

Etniez 2022.08.29. 17:46:14

@0x29a: köszönjük a migránsellenes pamfletet. Nyugaton elég sok a migráns, mégis elvannak. Tudom, haldoklanak már 70 éve.

Ekrü 2022.08.29. 18:16:40

@Etniez:
"100 évvel le vannak maradva a nyugathoz képest."- És sok ezer évvel túl fogják élni azt. Az ókori Rómát sem egy nála fejlettebb állam pusztította el hanem a barbárok.

Zelenszkij védi egész Európát! 2022.08.29. 19:16:32

@0x29a:

Hazudsz mint mninden fideszes. Szerte Európában tény, hogy a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál. Meg mindenhol a világon.

Azt persze elhiszem, hogy nálatok a nyugdíjas, kényszerből még mindig melózó anyád többet keres nálas fideszes trollnál.

Zelenszkij védi egész Európát! 2022.08.29. 19:20:57

@0x29a: "Mohamed és Kunda Kende erre nem alkalmas. Rájuk nem lehet modern nyugati gazdaságot és társadalmat építeni. "

Majd akkor rád épitik a magyar birkára, gondolod?

Te mélybutított fideszes troll, a BionTech-et pl. egy török migri alapitotta, köszönd meg neki, ha ezzel oltottak és épp ezért vagy még életben. Nem úgy mint ki Orbán hatástalan kínai löttyeit kapta 38 dolláros áron.

sírjatok 2022.08.29. 19:28:22

"egy nő ugyanazért a munkáért kevesebbet kap, mint egy férfi."

Érthetetlen, hogy akkor miért nem jön egy olyan cég, aki csak nőket alkalmaz, és az így nyert árelőnyével letarolja a piacot. Bármelyik nő is csinálhatna egy villanyszerelő céget csak női alkalmazottakkal, 20%-kal alámennének a férfiaknak és degeszre keresnék magukat. Ilyen miért nincs?

sírjatok 2022.08.29. 19:33:09

@Zelenszkij védi egész Európát!: "Szerte Európában tény, hogy a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál."

az lehet, de hogy ugyanazon beosztásban ugyanazon munkáért kevesebbet keressenek, az nem túl valószínű. Az meg hogy a nők jelentős része inkább óvónő meg általános iskolai tanár meg nővér, a férfiak jelentős része meg olyan munkákat vállal ami jobban fizet illetve rámenősebb a bértárgyalásokon, hát ez van.

Munkanélküliből, öngyilkosból meg csövesből is több a pasi mint a nő, mert ez így működik, nagyobb kockázatvállalással nagyobb a siker is meg a kudarc is. Az úgy nem megy, hogy a vezérigazgatók közt ugyanannyi legyen a nő mint a férfi, de a kukások, bányászok, halászok meg a segédmunkások közt meg nem.

Billy Hill 2022.08.29. 21:56:04

@sírjatok: "hogy ugyanazon beosztásban ugyanazon munkáért kevesebbet keressenek, az nem túl valószínű" - lásd közigazgatás, igazságszolgáltatás, oktatás, ott azért vannak meghatározott kategóriák. Ahol gáz lehet, az a piaci szféra, de azt meg nem szabad regulázni, mert John Smith láthatatlan keze mindent megold magától...

Zelenszkij védi egész Európát! 2022.08.29. 23:58:55

@sírjatok:

A Fidesz vezérkarában hány nő van pajtás? És most a homokos fideszesek nem számítanak nőnek!

Zelenszkij védi egész Európát! 2022.08.30. 00:01:22

@sírjatok:

Okoska, az lehet, hogy Matolcsy meg Matolcsyné ugyanúgy keresnek, mindegyikük 5-5 milliót havonta, de ez a kivétel.

Ha meg minden cég csak nőt venne fel, akkor hol melóznának a férfiak?

Real_Time 2022.08.30. 05:59:49

@Zelenszkij védi egész Európát!: Maga a jelentés feltárja hogy több nő szerez felsőfokú végzettséget mint férfi, szóval akkor honnan a "kevesebbet keresünk" sirám alapja. A nők az alaptörvény alapján már eleve több joggal rendelkeznek születésüktől fogva. Egy multinál is megvan mindig az arány, hogy megfelelő mennyiségben alkalmazzon nőket, férfiakat, átmenetieket, és külföldieket is. Kvóták léteznek, a nők javára. Ideje lenne ezt a rinyálást befejezni. Eddig csak multinál dolgoztam, egy kivételével a főnök mindenhol nő volt. Na de aki korrupt ukrán színész-politikusoktól várja Európa megmentését ahhoz nincs is több kérdésem.

Ekrü 2022.08.30. 08:35:06

@Zelenszkij védi egész Európát!:
"A Fidesz vezérkarában hány nő van pajtás?"- Gondolom még mindig több, mint a kőművesek között. Pedig ha komolyan veszitek ezt a fene nagy egyenlősdit, akkor annak a bizonyos kvótának mindenhol, minden szakmában érvényesülnie kéne. Ellenkező esetben éppen ti magatok teszitek világossá , hogy hazudtok, mert bizony igazak a sztereotípiák.

birkamenet 2022.08.30. 08:53:24

@Real_Time:

Én is utálom ezt a korrupt Zelenszkijt. Képzeld el fidernyákom, ez vagonokban lopja az EU milliárdokat a gázszerelője közbeiktatásával!

Aztán a pénzből meg magánstadiont épit 5000 férőhellyel az1000 fős zsákfalujába! A vejét szintén multimilliárdossá tette pár év alatt! Hú hogy pusztulnának el ezek a korrupt politikusok, igazad van!

birkamenet 2022.08.30. 08:57:42

@Ekrü:

Jaj de jó hogy itt vagy Fidernyák Edina, a malter keverés közben beugrottál egy trollmunkára is?

Real_Time 2022.08.30. 09:29:48

@birkamenet: Na ez az, hogy itt is ez megy látod, naiv dolog azt hinni hogy pont Ukrajnában egyébként másképpen lenne, ahogy az oroszokat sem kell félteni korrupció terén.
süti beállítások módosítása