Nemzeti ünnep, kokárda napja, avagy március 15-e
2022. március 15. írta: Nightfallivy

Nemzeti ünnep, kokárda napja, avagy március 15-e

Március tizenötödike. Sokaknak ez egy nap a sok közül. Sokaknak ez csak egy nap, amikor nem kell menni dolgozni, meg zárva vannak a boltok, így nem lehet boltba se elmenni kenyérért.
mgyarzaszlo.png

Szabadságharcról néhány szó

Iskolás koromban találkoztam március 15-ével, amikor történelem órán ehhez a témához értünk, emellett ugye ott voltak az iskolai ünnepségek, amik rendszerint ezen évforduló előtt lettek megtartva.
Emellett, irodalom tankönyvben is találkozhattam (és más is) március 15-ével, hiszen Petőfi Sándor neve előbb-utóbb felmerült. 
Nemzeti dal. Ismerős? Ezt is szavalni kellett, versmondásként. (Meg amúgy jó néhány verset, vagy legalábbis néhány versszakot más műveiből is szükséges volt megtanulni, úgy mint: Egy gondolat bánt engemet; János vitéz; Az alföld; Szeptember végén; Föltámadott a tenger.)

Igazából nemcsak egyetlen egy napról van szó, hiszen igazából a forradalom és szabadságharc 1848 március 15-n vette kezdetét. Emellett ehhez a szabadságharchoz köthető október 6-a is, amikor az aradi vértanúk kivégzése történt meg 1849-ben. 
Ha érdekel a történelem és ezen belül ez az esemény aminek évfordulója a mai nap van, akkor ajánlom a következő oldalakat: 

Március 15-e napjainkban

Ha ma valaki rámegy a google keresőre, mert mondjuk ez a kezdőlapja a böngészőben, akkor a következő lógóval találja szembe magát:

googlemarcius15_2022.png

Aki valamiféle okból kifolyólag nem tudná, hogy ma milyen napot írunk (mert azért ilyen tényleg előfordulhat, pl. egyszerűen még annyira fiatal, hogy nem tanult erről, meg annyira nem is hallott ilyenről), ő is gondolhatja, hogy ez a nap valamiért különleges... mert azért napi szinten magyar zászló nem szokott megjelenni a Google-nál. 
Erre a kis képre rákattintva az ember ezen szavakkal találja szembe magát: 
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója. Ezzel el is kezdődhet a kutakodás, hogy ebben a témában milyen videók, hírek, cikkek léteznek.

Otthon ülve, saját kezűleg...

Kokárda

Ha nincs kokárda, akár saját kezűleg is el lehet készíteni. Lehet venni piros-fehér-zöld szalagot, aztán azt kokárda formájúvá varázsolni.
Aki különlegeset szeretne magának, akkor előveheti a gyöngyöket is (amik magyar zászló színeiben pompáznak) és készíthet gyöngyből kokárdát: 

Konyhában

Ha valaki nem akar kokárdát viselni vagy ezen már túl van, a konyhában is van lehetőség arra, hogy március 15-éről megemlékezzen. Lásd például:

Végezetül

Boldog névnapot a Kristófoknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr2617780948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása