SZÉP kártya: rendelek vagy inkább vásárlok?
2022. január 24. írta: Nightfallivy

SZÉP kártya: rendelek vagy inkább vásárlok?

Jelenleg a munkahelyen adnak SZÉP kártyás juttatást, de nem olyan nagy összeget. Szóval, nem 50 ezer forintra kell gondolni, de még 25 ezer forintra se. Igaz, a mostani poszt szempontjából ez a tény mindegy. 
(A bejegyzésben az OTP-SZÉP kártyáról lesz szó, a többivel nem tudom, mi a helyzet.)pizza1_20210501.png

Rendelni vagy vásárolni? 

Ha az ember vendéglátás zsebre kéri a juttatását, felmerülhet a kérdés, hogy rendelni érdemes-e ebből az összegből vagy boltban vásárolni? Ez a kérdés még munkahelyen is felmerült, még ha nem is kifejezetten ilyen formában.

Munkahelyre rendelj, mert megérdemled

Amikor a második 12 órát tapostuk, akkor tudtuk meg, hogy másnap van lehetőség túlórát vállalni. Egy munkatársammal beszéltem erről és kijelentettem a nem túl fontos dolgot, miszerint én nem állok úgy kajaügyileg, hogy rendben el tudjam vállalni a túlórát. (Nyilván tudom, ez legyen a legnagyobb gondom.)
A munkatárs az én kijelentésemre azt felelte, hogy lehet néha rendelni a SZÉP kártyán levő összegből és hogy ezt megérdemlem. Ebben igazat adok neki. 
Viszont akárhogyan is állok kaja ügyileg úgy általánosságban, én nagyon nagy eséllyel ritkán fogok rendelni. Az én nézőpontomból nézve, nem nagyon éri meg. Azt az adott összeget, amit kiadnék rendelés címszó miatt, el lehet költeni "értelmesebben" is. 

2000 Ft-ból egytálétel vagy boltban vásárlás?

Ha hozzám vágnának 2 ezret, mit választanék?

Ha azt mondanák, hogy itt van 2000 Ft, most azonnal menj elkölteni, akkor én nagy eséllyel olyan üzletbe mennék, ahol kaját lehet venni... persze, ha nyitva van az adott bolt. Meg se fordulna a fejemben, hogy ugyan már, beülhetnék egy étterembe, vagy rendelhetnék magamnak valamiféle tésztaételt mondjuk.
Úgy gondolom, a választott üzlet a Spar lenne és az ajándékba kapott két ezresből vennék:

  • 3 db S-budget szeletelt toast kenyeret (darabja 209 Ft jelenleg, 3 db esetén 627 Ft);
  • 6 db sajtos pogácsát (darabja 129 Ft, összesen 774 Ft);
  • 1 kg gyorsfagyasztott zöldborsót (saját márkás, most akciósan 429 Ft);
  • Apenta bodza szénsavas üditőitalt (1,5 l, akciósan 179 Ft).

(Jó, ezek a termékek nem jönnének ki pont egy kétezresből, mert hát 9 forinttal több lenne a végösszeg.)

Ha meg nem lenne muszáj elkölteni a 2000 Ft-ot, akkor nagyon egyszerű lenne a sorsa ennek a papírpénznek: tenném el későbbre.

Mi lenne a sorsa 2 ezer forintnyi összegnek a SZÉP kártyán? 

Lehetne azt kérdezni, hogy a SZÉP kártyán levő összeget mire költöm el. A városban, ahol lakom, van olyan bolt, ahol sok mindenre elfogadják a szép kártyát a kaján kívül. Esetleg alkoholra nem fogadják el, de nem szokásom alkoholt venni. (Amit vettem Sparban, szilveszterre, azóta se ittam meg és nem tudom, mikor fog az elfogyasztására sor kerülni. Szóval, ennyire szokásom alkoholt fogyasztani.)
Szóval, abban a boltban lehet venni, élelmiszeren kívül, a teljesség igénye nélkül: sampont, vattakorongot, kesztyűt, zoknit, gyorsfelmosó fejet, fogkrémet, öblítőt, mosogatószert, légfrissítőt, lefolyószűrőt, A5-ös spirál füzetet, esernyőt, papírzsebkendőt, wc-papírt, szappant. 
Ha SZÉP kártyás fizetésről van szó, én ezt az üzletet szoktam választani.
Nem tudom, más városban akad-e ilyen bolt. Minden bizonnyal akad. 

Kérdésre a válasz

Noha nem jelenthető ki, hogy soha nem ültem be egy étterembe ebédelni, vagy soha nem rendeltem házhoz pizzát, vagy soha nem ettem kínai ételt, mostanság viszont ezeket hanyagolom. Lehet, hogy néhány év múlva inkább beülök egy kifőzdébe és ott fogyasztom el az ebédem, mint hogy a tűzhely mellett töltsek el órákat az ételkészítés miatt. Viszont jelenleg, én inkább a boltban való vásárlást választom, mint azt, hogy 2 ezer forintot érő egytálételt lapátoljak be magamba egyetlen egy alkalom során. Ha így tennék minden egyes munkanap, akkor az közel 30 ezret jelentene havonta. Aztán ott lenne a nap többi étkezése, meg az olyan tételek, mint pl. wc-papír, öblítő, mosogatószer, esetleg nadrág, póló. 

bolt_20220109hajnal_1.png

A különbség az igazi pénz és a SZÉP kártyás pénz közt

Bankszámla és SZÉP kártya segítségével is le lehet tudni a napi bevásárlást, ami az élelmiszereket illeti. Viszont a kettő közt különbség van. Utóbbival nem vehetünk meg bármit és (ha nem avatkozik az egészbe bele a koronavírus miatt a kormány), akkor azt is meg kell nézni, hogy melyik zsebből mire lehet költeni. Utóbbinál mondjuk egy hónapban kapunk 10 ezret, akkor az az összeg egy idő után lejár. Akkor is, ha semmit se költöttünk belőle.
Eredetileg, vendéglátás zsebből ezeken a helyeken fizethetnénk: 

  • étkezés (éttermi vagy mozgó vendéglátás formájában);
  • egyéb vendéglátás, közétkeztetés;
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatások közül gyógyfürdők;
  • máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységből strandszolgáltatás;
  • belföldi szálláshely-szolgáltatás.

Szálláshely alszámlát pedig ezekre lehetne "ellőni", eredetileg: 

  • Szálláshely-szolgáltatás;
  • Belföldi utazásszervezés (belföldi előre összeállított utazási csomagok értékesítése);
  • A szálláshelyen igénybe vehető, és a szálláshelyen, a szálláshely-szolgáltatással együttesen fizethető bármely szolgáltatásra;
  • Fizikai közérzetet javító szolgáltatások közül gyógyfürdőkre;
  • Máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységből strandszolgáltatásra.

Szabadidő alszámla esetében ezekre kell gondolnunk, legalábbis eredetileg, csak néhány példa:

  • előadó-művészet;
  • vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység;
  • testedzési szolgáltatás;
  • belvízi személyszállítás;
  • sportegyesületi tevékenység;
  • egyéb sporttevékenységből verseny- és lovaglóistállók tevékenysége, sporthorgászat és a sportesemények rendezése, szervezése, promóciója tevékenységből a szabadidős sportrendezvények nevezési, regisztrációs díja;
  • keskenynyomközű vasúton történő személyszállítás;
  • sport, szabadidős képzés. 

(A teljes listát, hogy mire lehet elkölteni a zsebeken levő összegeket, elolvasható erre a linkre kattintva.)

 ...amikor "életmentő" a SZÉP kártyán levő összeg

Valamikor, valamilyen fórumon azt olvastam, hogy valakit az "mentett" meg, hogy SZÉP kártyáról vásárolhatott kaját. Ha nem lett volna ilyen lehetősége, akkor nem lett volna mit megennie, ami ételnek nevezhető.
Viszont, nemcsak ilyen helyzetekben nyújthat segítséget az ember számára ez az összeg. Hanem akkor is, amikor otthon hagyta az aznapi kajáját és a munkahelyén csak rendeléssel juthat ételhez, ha nem hozott otthonról magával.
Emellett, ha valaki eldönti, hogy spórolni szeretne, akkor megfontolandó, hogy inkább az efféle összeget költse, ne pedig a bankszámlájára utalt fizetését. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr9916822914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása