Az rendben van, hogy a sertéscomb, meg a csirkemell fixáras lesz februártól kezdve. Viszont, mi a helyzet akkor, ha az ember ezekre a húsfajtákra nem vevő? Mi a helyzet akkor, ha nem akar húst tenni az asztalra? Mi van akkor, ha esetleg spórolna és úgy gondolja, a húst helyettesíteni kell valamivel?
Ebben a bejegyzésben felsorolok hét alternatívát, amit hús (sertés, pulyka, csirke, stb) helyett szoktam asztalra tenni.
( Saját képek szerepelnek ebben a posztban. )
1: Parizer
Nyilván a parizer nem olyan jó dolog, hogy az ember legfőbb eledelének tegye meg. Viszont, néhányszor azért a szűkösebb napokon jól tud jönni. Hallottam már a rántott párizsiról, de nem szokásom ilyesfélét csinálni, legalábbis mostanság. Szerencsére parizerből nemcsak ezt az egyfajta ételt lehet elkészíteni.
2: Virsli (és az utánzatai)
Virslit sokan a parizerhez hasonlítják, talán nem véletlenül. Viszont, lehet ebből is pörköltöt készíteni, levesbe tenni, esetleg tepsis egytálételbe is kerülhet összetevőként. Szóval, ha nincs otthon hús és boltbamenés se opció, de van otthon virsli, akkor nem kell aggódni.
3: Lencse
Nem túl gyakori vendég nálam, viszont valóban, a lencsét is el lehet képzelni főételként, ami se nem főzelék, se nem leves. Most szilveszterre egyébként valamiféle lencsepörköltöt készítettem magamnak és sokáig elég volt.
Mielőtt megfőzi az ember, be kell áztatni néhány órára és nem árt megnézni, hogy nem-e került valami egyéb is a lencseszemek közé?
4: Bab, mindenféle változatban
Néhány hónappal ezelőtt nálam sokszor bab volt a menü valamilyen körettel, ilyen-olyan fűszerezéssel. Nyilván ez se olyan, mint a csirkehús és nem is olyan, mint a sertéshús. Emellett, hogy ha valakinek a gyomrát bántja a bab, akkor egyértelmű, hogy ő nem fog enni babot. Viszont egynek elmegy és a tárolásához se kell feltétlenül fagyasztó.
5: Gomba
Ahogy létezik virslipörkölt, babpörkölt, létezik gombapörkölt is. Ha nálam gomba kerül felhasználásra, rendszerint gombapörkölt készül belőle, vagy másfajta pörkölt, ahol a gomba csak kiegészítő.
Ha meg nincs semmi ötleted, hogy mit lehetne készíteni gombából, akkor nézd meg, hogy a mindmegette oldalon milyen gombás receptek vannak!
6: Zöldborsó
Zöldborsóból nemcsak finomfőzelék, zöldborsófőzelék készíthető, szóval nem kell megijedni. Lehet belőle szintén pörkölt (hát mi más), meg jó pár más dolog, pl: zöldborsós burgonyakrokett, zöldborsós rizsgolyó, majonézes kukoricasaláta.
7: Máj
Ha csirkemáj, akkor rendszerint fagyasztott verzióban szoktam megvásárolni és van, hogy szívvel együtt árulják. Leginkább mustáros májat szoktam készíteni, valamilyen körettel. Májból is létezik rántott verzió, meg pörkölt verzió is.
Ezekkel szoktam kiváltani a húst. Pénzileg minden bizonnyal olcsóbban jövök ki ezekkel a termékekkel, mintha húst választanék. Ti mikkel szoktátok helyettesíteni a húst és milyen ételeket szoktatok készíteni ezekből? Írjátok le kommentben!
Ha tetszett a bejegyzés, akkor ne felejtsétek el követni a blogot, hogy lássátok, van-e új blogposzt? Emellett köszönöm, hogy elolvastátok ezt a bejegyzést!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.