Aki nem fancy, az lemarad és ósdivá lesz?
2020. október 18. írta: Nightfallivy

Aki nem fancy, az lemarad és ósdivá lesz?

Bevezető, telefonok

Jó ideje gondolkodtam már a címben jelzett kérdésen.
Viszont először is, mit is jelent számomra a "fancy" szó? Példákkal tudom illusztrálni: okos Tv, Instagram, 8000 ft-os apróbb kézitáska, mandulatej, glutén-szója-laktóz mentes étel (amire több jelzőt aggatnak, tehát ha valami csak gluténmentes, nem feltétlenül tartozik ebbe a körbe), proteinpor-ital, Apple termékek. Így, végignézve a listán, talán három szóban megfogalmazható, mit is jelent számomra a fentebb jelzett fogalom: drágább és/vagy modern, nélkülözhető*. Számomra a műköröm is egy "fancy" dolog, a pedikűröshöz járás nem egészségügyi okból, szoláriumban való barnulás mellett.

(*Kivéve, ha valaki tényleg, pl. tojás-laktóz-glutén érzékeny, sajnos számára az ilyenfajta mentes-termékek nem a luxust jelentik, hanem a kötelezően választandó italokat, élelmiszereket.)

A kép, amit azért teszek be ebbe a posztba, mert ahogy megláttam, hát bizony EZ fejezi ki számomra például a fancy fogalmát.

Nézzük, mit is jelent a címben jelzett fogalom, a Topszótár szerint!

  • "különleges, szokatlan, extra, luxus, díszes, tarka, cifra";
  • "képzeletbeli, képzelt, képzeletszülte, fantáziaszülte";
  • van más jelentése is, ha érdekel, olvasd el erre a linkre kattintva!

A mostani bejegyzés szempontjából az "extra" és a "luxus" szavak kellenek. Tehát, nem elvetemült gondolat az, hogy fancy jelzőt aggatok a modern és/vagy drágább (~luxus, tehát nélkülözhető?) dolgokra. Persze, ezzel az állítás, miszerint mi számít nélkülözhető dolognak, egyéntől függ. Aki számára a repülőzés teljesen megszokott utazási forma (mert mondjuk zenekarban játszik és több országban fellép), az nem feltétlen fogja a "nélkülözhető" címke alá betenni ezt az utazási formát. Viszont az, aki számára télen a fűtés azt jelenti, hogy egyetlen egy szobát fűt fel és több pulovert vesz magára, annak számára nagy eséllyel túlságosan luxus kategóriába esik a padlófűtés, szauna megléte, nemhogy a repülő általános igénybevétele közlekedés céljából.

Ahogy tellik az idő...

Már nem vagyok tizenéves fiatal, így már lassan én is beállhatok a nosztalgiázók közé, mind amellett, hogy szemtanúja voltam annak, hogy a világ hogyan fejlődött akár húsz éven át.
Annó, még a nyomógombos(!!!) mobiltelefont is drágán adták, hiszen az akkor újdonságnak számított a vezetékeshez képest. Egy időben még egyszerű, monokróm képernyővel ellátott mobiltelefonok számítottak átlagosnak és menőzni lehetett a különféle hátlapokkal, fedlapokkal.

Aztán persze megjelentek a színes képernyővel rendelkező telefonok, de ezeken a kijelzőkön  elég nehézkes lenne elképzelni a HD felbontást. Aki idősebb, az emlékezhet egyébként arra, hogy az újságok hátulján vagy esetleg már valamelyik belső oldalon lehetett rendelni képernyőképet, csengőhangot. Csak annyi volt a teendőnk, hogy a csengőhanghoz/képhez/bármihez rendelt kis kódszámot egy megadott telefonszámra el kellett küldeni SMS-ben, természetesen nem díjmentesen.
Egy ilyen újságot tudtam most elővadászni, aminek hátulján tényleg ilyen reklám kapott helyet. "Új csengések" címke alatt futott például Hooligans több zenéje is. 

Persze, ahogy telt-múlt az idő, a telefonok terén már lassan-lassan kezdett kikopni a monokróm kijelző (de ez persze nem azt jelenti, hogy most se kapható ilyen képernyővel ellátott mobiltelefon) és valamikor betört az érintőképernyő is a piacra, ami manapság már teljesen alap, megszokott dolognak számít.

Az, hogy milyen termékek is kerültek a vásárlók szeme elé, könnyebb videóval illusztrálni. Már más gondolt arra, hogy sorrendbe tegye a különféle mobiltelefonokat, így nem kell nekiállni adatokat, képeket gyűjteni.
Itt van például a Nokia, 1982-től kezdve, egészen 2020-ig. Akit érdekelnek a műszaki dolgok, az tanulmányozhatja a felsorakoztatott mobilokat: melyiknél jelent meg a színes képernyő, milyen furcsaságokat dobtak a boltokba, hogyan változott a képernyő mérete. Igaz, pöttyet hosszú a videó, de a Yt lehetőséget ad arra, hogy gyorsítsuk a lejátszást.
(Videó jobb sarkában kerék ikonra kattintva feljön egy menü, azon belül pedig létezik olyan, hogy "lejátszási sebesség".)

Nyilván létezik más márkáról is hasonló összefoglaló. Például a Siemens-ről, 1985-től egészen 2005-ig: 

Időközben, miközben írom ezt a bejegyzést, bizony ráakadtam egy régi reklámra, ami pont a fejlődéssel indít, utána a vége fele bizony látható, hogy annó mit lehetett elvinni előfizetés mellett huszonvalahány ezer forintért:

Nyilván a világ nemcsak telefonok terén fejlődött, hanem másban is. Elég csak a számítógépekre, operációs rendszerekre gondolni.  Azonban, ha hagyni akarjuk az informatikát, akkor is számtalan példát láthatunk arra, hogy milyen fejlődés történt egy adott témakörben akárhány éven belül. 

...és ezzel most itt befejezném a  bejegyzést, mert így is túl hosszúra nyúlt. Várható a folytatás, de az, hogy mikor, nem tudom. 

Addig is, gyertek olvasni majd a következő bejegyzést is! :) 
Ha tetszett, akkor kövesd a Facebook oldalam, hogy megtudd, van-e új bejegyzés!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr3416244790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.10.20. 12:47:22

Mondjuk közben azért a mobil eszközök funkcionalitása is erősen megváltozott. Anno a butafonokat csak telefonálásra / SMS-ezésre használtad. Ma már csak egy mellékes funkciójuk, de közben kiváltották az újságot, sokaknál az asztali számítógépet, az átlagpolgárnál a fényképezőgépet (lehet persze fancy félmilliós profi gépet venni, de valljuk be, az átlagpolgár igényeit messze lefedik a mobilok is), az MP3 lejátszót, a térképet, és kismillió más dolgot. A világ változik.

Nightfallivy 2020.10.22. 00:13:09

@midnight coder: köszönöm a hozzászólást. ...és így igaz, ahogy írod. Annó csak arra használtuk, hogy sms, telefonálás, ma pedig már szinte kötelező kellék.
süti beállítások módosítása