Hamarosan itt a Halloween
2020. szeptember 13. írta: Nightfallivy

Hamarosan itt a Halloween

...és ez miért lehet érdekes?

Tudom, még messze van ez a nap, azonban nem is maga a nap, az este a lényeg, hanem az, ami azzal együtt jár. Mire is gondolok? Arra, hogy a napokban betértem egy üzletbe (nevezetesen a Kik-be) és máris megpillanthattam azokat a tárgyakat, kiegészítőket, amiket ezen alkalom miatt tettek a polcokra.

Ekkortájt jutott eszembe, annó mit is olvastam ez ügyben. Ugye élnek olyan személyek, akik nem a mainstream irányvonalat képviselik ruházkodás terén. Ilyenek például a goth-ok, metalhead-ek. Számukra (de talán leginkább a goth-oknak) lehet jó időszak a Halloween, hiszen a boltokban ilyenkor nagy valószínűséggel előfordulhatnak olyan kiegészítők, amik a stílusukba tartozik.

Hiszen, mint karácsonykor, húsvétkor, most is megtelnek az üzletek olyan tárgyakkal, amik az adott ünnepre jellemzőek. Karácsonykor díszgömbök, húsvétkor csokitojások jelennek meg, ősz közepén pedig a "rémisztő" dolgok, mondjuk: pókháló, pók, koponya. Ha a jól ismert videómegosztó oldalra beírjátok azt, hogy "halloween haul", akkor több videót kidob, amikben képet kaphatunk arról, hogy milyen tárgyakra, ruhákra is kell gondolni.
Személyes példaként a Kik-et tudom felhozni, ahol voltam pár nappal ezelőtt. Ahol én megfordultam, ott többek közt lehetett vásárolni: 
-fekete műhajat színes tincsekkel, 
-koponyás-csipkés choker nyakláncot és hozzá tartozó karkötőt, 
-koponyát formázó tárgyat.

Ha esetleg szereted a koponyás, csipkés, pókos, esetleg macskás témákat, akkor tanácsos ősszel ellátogatnod a különféle üzletekbe (legyen az nagy hipermarket, vagy ruhabolt), mert nem lehet tudni, hol lelsz olyan dologra, ami szívednek kedves. Év közben nem esélyes, hogy mondjuk koponyát idéző poharat vagy műpókkal díszített hajráfot tudsz találni.

Ha már ennyit beszéltünk az ünnepről, akkor pár mondatban legyen szó róla.
Nem összekeverendő a halottak napjával, se Mindenszentek napjával. November elsejét kapta meg a Mindenszentek, ami a katolikus egyházhoz köthető ünnepnap. November másodika jelenti a halottak napját és ez is egy keresztény ünnepnek számít.
Halloweent ezzel szemben október legutolsó estéjén tartják meg, vagyis október harmincegyedikén. Halloween a keltáknak (is) köszönhető, ugyanis a kelta hit szerint ezen az estén térnek vissza a holtak szellemei. Keresztény szempontból viszont ez a töklámpásos, pókhálós esemény okkult gyökerűnek számít és az se vet jó fényt erre az októberi estére, hogy itt bizony szóba kerülhet a halottakkal való kapcsolatteremtés. (Ha valaki keresztény vallást gyakorolja, az bizony kerüli azokat a dolgokat, amik halottidézéshez van közük. Például itt olvashatsz erről, erre a linkre kattintva.)

Jöhet kérdésként, hogy én vajon hogyan viszonyulok ehhez az őszi ünnephez? Arról nem tehetek, hogy mikor árulnak olyan dolgokat "egyszerű" boltokban, amik felkelthetik az érdeklődésemet. Ha találok olyant, ami nekem is tetszik és mindez mellett anyagilag se megterhelő (meg persze, tudom a későbbiekben használni), akkor a kosárba kerül.
A "csokit vagy csalok" része, amikor házról házra mennek a rendszerint fiatal személyek, viszont nem érint. Ez nem olyan ország, ahol ennek olyan nagy hagyománya lenne. Talán pár év múlva mindez változni fog, de ki tudja, mit hoz a jövő.
A beöltözős része viszont érint valamilyen szinten. Ezen a napon nyugodtabb szívvel vehetem fel a kevésbé hétköznapibb felszerelést, kisebb eséllyel fog megszólás érni miatta.
Viszont az almahalászat, tökfaragás is távol áll tőlem, jelenleg. 

Szerintetek van helye a Halloween-nek Magyarországon? Ha valamilyen dark szubkulturában mozogtok, számotokra mi volt a legjobb kiegészítő, amit ezen ünnep alkalmából be tudtatok szerezni? 

Ha tetszett ez a poszt, akkor kövessétek Facebook oldalamat, hogy megtudjátok, milyen új tartalmak kerültek ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr1316200112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása