Augusztus 20... ami miatt hosszú hétvégénk lesz
2020. augusztus 17. írta: Nightfallivy

Augusztus 20... ami miatt hosszú hétvégénk lesz

Most egy ünnepről fog szólni a bejegyzés. Noha még mindig 2020-at írunk (és fogunk is egy ideig) és még mindig nem tehettük le a maszkot, közeleg augusztus vége és az iskolakezdés, meg persze a címben jelzett ünnep.

Mit is jelent manapság számunkra ez a nap? Ha dolgozó emberek vagyunk, nagy eséllyel azt, hogy hosszú hétvégét kapunk. Azonban ennek ára az, hogy a nyár utolsó heti szombatján munkahelyre kell menni, ledolgozás címszóval. Egész pontosan huszonegyedikét megkapjuk, ellenben huszonkilencedikét "elveszik" tőlünk. 

Ha viszont még iskolába járunk nappali képzésre, akkor bizony számunkra azt jelenti, hogy bizony közeleg a nyári szünet vége. Persze, aki felnőttként jelentkezik egy esti/hétvégi tanfolyamra, ami szeptemberben indul, talán alig várja, hogy végre beköszöntsön az ősz.

Sokan talán nem is tudják, mit is hordoz magában ez a nap. Kenyér ünnepe és Szent István. Talán ennyit tudnak azok mondani, akiket megkérdeznénk. Pedig, hogy ha szorgalmi házinak kapjuk történelem órán, akkor jó néhány percig regélhetünk.

Mit is ünneplünk ilyenkor? Az államalapítást és Szent Istvánról emlékezünk. 

Ha nem akarunk szóismétlésbe bonyolódni, akkor másként is utalhatunk erre az ünnepre. Például: új kenyér ünnepe, államalapítás ünnepe. 

Talán a leglátványosabb esemény ezen a napon a tűzijáték. Azonban ez műsorként csak este kerülhet megrendezésre - hiszen napközben, fényes nappal mégis hogyan látnánk? Persze, most, ebben az évben, köszönhetően a koronavírus járványnak, van, ahol elmarad. (Nem merem azt állítani, hogy mindenhol lemondanak erről, hiszen lehetnek olyan települések, ahol úgy gondolják, az esti fényjáték legyen megtartva.)

Aki kíváncsi a Szent Jobbra, annak szomorú hírem van: ebben az évben ez is elmarad. Misére ennek ellenére lehet menni, de ez csak annak érdekes és fontos, aki hívő keresztény személy. Mindez mellett, amiért a körmenet ezen a napon most nem lesz megtartva, más programot hirdettek ki.
Aki szeretné látni mégis a Szent Jobbot, az megteheti 10 és 13 óra közt, a bazilikában. 

Nos, ennyi lett volna a bejegyzés. Ha tetszett, akkor nyomj a "követés" gombra (gépről jobb felső sarok) és gyere a Facebook oldalra. :)

Forrás: wikipédia (mi más :D)

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr3916165644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása