Mit tehetsz, ha nem akarsz maszkot viselni?
2020. június 21. írta: Nightfallivy

Mit tehetsz, ha nem akarsz maszkot viselni?

... és mivel jár(hat) a maszk-ellenesség?

Sokat gondolkodtam azon, hogyan lehetne erről a témáról írni.
Ugyanis a maszk-ellenesség nem mainstream álláspont, hanem megvetett, közutált, kerülendő nézet.

 Idegesítő maszk

 forrás

Napokban lépett hatályba az a rendelet, mely a száj-orr eltakarását írja le, mint betartandó elem, ellenben az idősávot egyetlen szóval se említi. Ez egyet jelent azzal, hogy az előbbi megmaradt, az utóbbit viszont el lehet felejteni. A többség ennek örült. Az én környezetemben is azok alkották a többséget, akik számára az idősáv jelentett több bosszúságot, nem pedig a szájkosárnak csúfolt tárgy. Azonban hogyan viseli el a helyzetet egy olyan személy, aki nem hajlandó szájmaszkot húzni az arcára?

Mit élhet át az, aki ellenkezik a maszkviseléssel? 

Nyilván azok, akik könnyedén beadták a derekukat az új, követendő magatartásnak, talán egyáltalán nem értik, miért lehet valaki a másik táborban? 
Fóliasapkás, konteó-hívő, talán ezt gondolják azokról, akiknek szájuk, orruk látszik... kivéve persze, ha még láthatólag óvodás korú gyerekről van szó. 
Úgy gondolom, élnek olyan személyek, akik valamilyen egészségügyi, lelki ok miatt tartózkodnak a maszkviseléstől, nem pedig háttérhatalmat, gyíkembereket kiáltanak vagy a divatos megjelenésüket féltik. Ők azok, akik mondjuk pánikrohamot kapnak, ha eltakarják szájukat, orrukat. Pedig a rendelet erre kötelezi őket. Ha nem viselnek szájmaszkot, vagy sálat, esetleg kendőt, akkor a gyomor koroghat tovább. Hiszen, ahány embert beengednek szabadon hagyott arccal egy üzletbe, annál több kockázatot vállalnak a bolti eladók, hiszen ez szabálysértésnek minősül.
Persze nemcsak kitalálom a büntetés veszélyét, hanem konkrét rendelet szól erről (is). Ez a 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet. (Záró rendelkezéseknél keresd a büntetésről szóló részt!)

Tehát, aki továbbra se akar hordani maszkot (se egyéb arceltakaró tárgyat), az bizony bajban érezheti magát. Nemcsak a közvélemény veti meg és emlegeti a lélegeztetőgépet, hogy az biztos kényelmesebb lesz, hanem hátrányból is indul. 

Ha kitart álláspontja mellett, elfelejtheti a boltbajárást. Láthatja, hogy kollégái/ismerősei/családtagjai milyen könnyedén mennek különféle boltokba (legyenek azok élelmiszert vagy ruhát áruló üzletek), míg ő azon gondolkodik, hogy vajon az adott gyümölcs/zöldség/pékáru meddig lesz elég. Míg más észrevételezi, hogy kilyukadt a cipője, így másnap elmegy az egyik közeli cipős üzletbe, ő addig eltűri, hogy például nincs táskája, mert leszakadt a pántja. Ez esetben inkább otthon kutakodik tovább, hátha talál valami táskát vagy hordja tovább a leszakadt pántút vagy elővesz bevásárláshoz használt zacskót. 

Mindez mellett, hogy az életét megnehezíti a rendelet be nem tartása, szégyelli is az álláspontját. Hiszen míg mások kifejezik, hogy igen, utálják a szájmaszkot, a következő pillanatban az egyik fülükön van a gumiszalag, következő pillanatban már a másikon is és voálá, kész is a kórházakban megszokott látvány. Mégis, miért merje elmondani álláspontját olyan személyeknek, akiknek nem okoz gondot ez a rendelet? Miért mondja el a szüleinek, akik nyíltan hirdetik a maszkviselés jóságát? Miért mondja el olyanok számára a problémáját, akik negatív véleménnyel vannak a fél arcukat el nem takaró személyekről? Ha olyan környezetben él, ahol valóban, ő alkotja a kisebbséget, akkor a nézőpontjával egyedül maradt és ha nem akar konfliktust, akkor csendben marad. 

Míg mások ujjongásban törtek ki a hír hallatán, hogy az idősávos vásárlást lehet temetni, ő csendben figyelte a vélemények szárnyalását. Ő nem tudja repeső boldogságban ünnepelni a szigorítás eltörlését, hiszen a háttérben mindig ott van az, amit ő nem akar viselni. Hiába mehetne be délelőtt 10 órakor a közeli pékségbe, számára a helyzet nem változott. Ameddig még június első felében tartott az idő, addig vagy a maszkviselés, vagy az idősáv miatt nem léphetett át nyugodt szívvel egy bolt küszöbén. Miután eljött június tizennyolcadika, azt követően se léphet át nyugodt lelkiismerettel a fotocellás ajtón, hisz két tiltásból elvettek egyet, de meghagyták a másikat. Így számára a helyzet változatlan. Körülötte viszont boldogan suhannak az emberek délelőtt 9-kor, 65 évnél idősebben reggel 7-kor a különféle élelmiszerekért. 

Mit tehetsz, ha maszkviselés ellen vagy? 

Legkönnyebb azt tanácsolni, hogy változtass a hozzáállásodon. Tehát, erőltesd meg magad, hordd a maszkot, mint mások. Ez a mainstream nézőpont. Ezt tolerálhatják leginkább az emberek. Ez esetben megszűnik a fennakadás, miszerint nem engednek be különféle boltokba. 

Azonban, gondolkodjunk csak! Mi értelme ennek a tanácsnak, ha egyszer valaki eddig nem lépett rá erre az útra? Ha eddig ellenszegült a közakaratnak, akkor miért pont most történne pálfordulás az életében? Lehet azt is megoldásnak "kínálni", hogy vegyen egy kis merészséget, bátorságot, menjen csak szabad orral és szájjal az abc-be és a többi helyre, hátha nem küldik ki. Viszont érezzük, hogy ez bizony nem a legjárhatóbb út, hiszen még mindig van esélye annak, hogy kiküldi a biztonságiőr, esetleg szabálysértésről lehet elmélkedni a következőekben.

Jó, de akkor hogy legyen kenyér az asztalon? Ha otthoni készítésben gondolkodsz, ahhoz is a boltból kell megvenni az élesztőt, a lisztet. Tehát, ugyanott tartasz. Vedd fel a maszkot, de csak a szádat takard el vele, vagy használd áll-toka fogónak. Viszont ez se a legjobb megoldás. Hiszen, így a maszk nem véd... ha úgy adódik, kötelezhetnek rá, hogy rendeltetésszerűen használd a maszkot. Pedig ezt nem akarod? Akkor ez se jó tanács neked. 

A rendeletben szerencsére nem az szerepel, hogy maszkot KELL hordani. Csak annyi szerepel, hogy "az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt". Így jön képbe a sál, a kendő. Ha esetleg csak a maszkkal van bajod, elég egy kendőt előkeríteni és azt hordani... és ezzel meg is szűnt a nyűg.

Ha valamilyen csoda folytán rászántad magadat a fizikai vásárlásra, akkor ne egy-két napra elég ételt vásárolj, hanem minél többet, amennyit ki tudsz fizetni és haza tudsz cipelni. Ne fél kilós kenyérkéért menj el kosarat tologatni, hanem vegyél mondjuk öt kiló rizst. Ha otthon van fagyasztód, ne félj használni! Még kenyér is mehet be oda nyugodtan, annak ellenére, hogy nem ajánlják.

Viszont, ha semmiképpen se akarsz boltba menni akkor már komolyabb a helyzet. Persze megkérheted a családtagodat/barátodat, hogy menjen helyetted vásárolni.

Azonban, ha egyedül vagy és a maszk-nélkülöző nézőpontoddal nem akarsz másnak kitárulkozni, egyedül kell megoldani a helyzetet. Eldöntheted, hogy beállsz-e a sorba vagy kitartasz az álláspontod mellett. Ha beállsz a sorba, akkor lelki baj esetén felkereshetsz lélekgyógyászt. Ha viszont kivűl állsz a soron, még nincs minden veszve. 

Talán, de nem biztosan, ha egészségügyi gond miatt nem akarod akadályozni közvetve a légzésed, lehet orvosi papírod arról, hogy mentesülsz a kötelezettség alól. Azonban, nem tudom, ez mennyire igaz. A 285/2020-es rendeletben csak a 6 évnél fiatalabbakat említi, a maszkot nem viselők táborában, nincs szó semmilyen egészségügyi felmentő papírról... és ha valóban lehet mentesülni a maszk-kötelezőség alól, szerintem nem elég indok az, hogy például nem akarsz összeesni a boltban az oxigénhiány miatt.

Érdemes a kamrád, fagyasztód tartalmával megismerkedni és az ott található dolgokból készíteni ételt. Ha nem tartod magadat finnyásnak, "hiányos" főtt-sült étkek is kerülhetnek asztalra, mint például húsleves hús nélkül, csak tésztával és húsleves kockával. Nyilván az ilyesfajta táplálék nem a legoptimálisabb egészség szempontjából, de ha nem akarsz boltba menni, utolsó mentsvárként ez is megteszi.

Jó opció lehet az online rendelés. Kérheted házhoz a kiszállítást, vagy esetleg postapontra (már ha van ilyen lehetőség). Viszont ez esetben számolnod kell minden bizonnyal postaköltséggel és azzal, hogy nem biztos, hogy érdemes így rendelni romlandó árut. Van drogéria, ami szintén kiszállít, nemcsak fizikai boltokban lehet náluk vásárolni. Így, ha esetleg körömlakk, fogkrém kell az egyik drogériából, nem feltétlen kell kétségbe esned.

Ha pénztárcád engedi, különféle kifőzdék, (gyors)éttermek, ételbárok várják betértedet. Ha szerencséd van, akkor olyan adagot adnak, ami több, mint egy étkezésre elég. Ezeken a helyeken nem kell aggódnod amiatt, hogy beengednek-e maszk nélkül vagy sem. Ha nem akarsz elmenni étterembe, rendelhetsz pizzát, házhoz. Igaz, ez sem a legjobb, legegészségesebb opció, de egy megoldás, hogy ha nem akarsz maszkot viselni. 

Lehet, hogy számodra fontos, a véleményeddel ne érezd egyedül magad. Jó szolgálatot tehetnek a különféle közösségi felületek. Még ha csak olvasgatod is a kommenteket különféle hírek, kérdések alatt, megnyugtathat a tudat, hogy nemcsak te hanyagolod a maszk hordását.  

...és végezetül

Ez a poszt ennyi lett volna. Remélem, tudtam segíteni nektek, hogy ha valóban gondot okoz számotokra a maszkviselés miatti következmények. Talán az lenne a legjobb, hogy aki akarja, hordja, de szabályosan; míg aki nem akarja, az nyugodtan megvehesse az aznapi kenyerét.  

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr8515904984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása