Goth világnap (2020)
2020. május 23. írta: Nightfallivy

Goth világnap (2020)

Valami hiányzik. Mintha valamiről elfeledkeztem volna. Mi is lenne az? Á, az nem lehet, még odébb van, még nincs huszonnyolcadika, de azért nézzük meg, mikor lesz, hisz hamarosan írni kéne róla, nem? Aztán megnéztem. Mégis, milyen huszonnyolcadika? Az bizony huszonkettedike, tehát tegnap. (Mi sem természetesebb. :D)
Blogbejegyzés címéből már kitalálhattátok, miről is van szó. Igen, egy világnapról. 

Nos, így utólag, boldog goth világnapot!

forrás

Egy kis történelem

Persze, kérdezhetnénk, hogy honnan jött ez az egész? 2009 május huszonkettedike: ezen a napon egy rádióadó (BBC 6, Angliánál kell keresni ezt az adót, nem pedig Magyarországon) foglalkozott a goth szubkultúrába tartozó zenék bemutatásával. Ennek köszönhetően született meg, hogy akkor legyen ez a nap a goth világnap.
Ezzel a nevezetes nappal kapcsolatban két linket hoztam: egy videót és egy oldalt. Az előbbi egy olyan személy videója, aki, még ha nem is rendszeresen (és gyakran), de feltölt videókat, goth témakörben. (Nem, semmi közöm jelenleg hozzá, csak annyi, hogy én is meg szoktam nézni azokat, amiket feltölt és érdekel. :D)
Az utóbbi pedig a "worldgothday", amihez angol nyelvtudás szükséges.


Mit adhat ez a nap nekünk?

Kérdezhetjük ezt és azt is, hogy mi értelme ennek az egésznek?  Egyesek minden bizonnyal, ha ránéznek egy ilyen szubkultúrában mozgó személyre, azonnal megállapítják magukban a vallási hovatartozásukat és még a "rendes emberek" kalapból is kiveszik őt. Ezzel a nézettel viszont nemcsak egyetlen egy napon kell számolni, hanem minden egyes nap. Akkor viszont mivel lehet több ez a huszonnégy óra, mint mondjuk február utolsó előtti napja? Ez igazából rajtunk múlik és a lehetőségeinken. 
Lehet, hogy ezen a napon még nem merjük magunkat goth-nak nevezni, csak a gondolat érlelődik bennünk: érdekel, vajon mit is rejt ez a szubkultúra? 
Lehet, hogy ezen a héten rúgtak ki minket állásunkból és időnk sincs arra (és kedvünk se), hogy a goth világnapot megünnepeljük magunk módján. 
Lehet, hogy leülünk egy pohár kávé/tea társaságában és felsoroljuk magunknak, hogy miért jó nekünk ebben a szubkultúrában mozogni, mi fogott meg benne.
Ahány ember, annyi lehet. Az is megtörténhet, hogy elfeledkezünk erről a kitüntetett huszonnégy óráról és csak másnap, esetleg egy hónap elteltével jut eszünkbe. Ez se feltétlenül számít bajnak. 


Új kezdet

Hiába a koronavírus, nem áll meg a világ és eljött május ezen napja. Ennek alkalmából belevághatunk több dologba, több "kihívásba", amit magunk állítunk fel. Például eldöntjük, hogy elkezdünk goth stílusú ékszereket, ruhákat hordani. (Persze, ha eddig nem tettünk volna így.)
Elhatározhatjuk azt is, hogy valamikor elmegyünk a fodrászhoz és új hajat kreáltatunk. 
Persze, a döntéseinket a koronavírus miatti intézkedések, félelem beárnyékolhatja. Ennek köszönhetően lemondhatunk egy-egy találkozóról, búcsút inthetünk egy rendezvénynek, amit goth világnapja alkalmából tartanának meg. Talán most lett volna az első olyan alkalom, amikor ilyenen részt vettünk volna.
Azonban lehet mást is elkezdeni. Például kezünkbe vehetünk egy könyvet Böszörményi Gyulától vagy megismerkedhetünk Edgar Allan Poe munkásságával.


Mérföldkövek


Ez a világnap alkalmat adhat arra is, hogy visszatekintsünk az elmúlt egy évre, hogy miben is fejlődtünk, mivel lettünk jobbak, mint voltunk tavaly ugyanekkor. Ha összegyűjtjük, hogy mivel lettünk többek, úgymond kézzel fogható lesz az eredmény és nem jelenthetjük ki magunknak, hogy eltelt egy év, feleslegesen. Persze amiért a világnap a goth szubkultúráról szól, adja magát a helyzet, hogy mivel kapcsolatban kellene mérföldköveket és új célokat felállítani.


...és ezzel a bejegyzés végéhez értünk. Így csak az elköszönés maradt hátra: legyen szép napotok, "találkozunk" legközelebb! 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr2415713944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása