Schobert Norbert típusú hype-vonat
2020. január 22. írta: Nightfallivy

Schobert Norbert típusú hype-vonat

Ma reggel még minden csendes volt. Ez a hétköznap is egy átlagos napnak ígérkezett.

Aztán értesültem arról, hogy bizony, valaki, valahol, élő videóban olyan állításokat tett, ami sokaknak nem tetszett  és ezzel lavinát indított el. Ő lenne Schobert Norbi és a megidézett hype-vonata. Cikkek jelentek meg a kijelentéseinek köszönhetően, amellett, hogy különféle youtuber-ek fejtették ki véleményüket.
Megnéztem a három "híres" videóját, ezzel én is beállhattam a sorba. Nem akartam úgy véleményt formálni a témáról, hogy meg se nézem az alapanyagot. Nos, akkor vágjunk is bele! 

1: Légy éhes és vedd meg a terméket!

Egyből szembeötlött, hogy narancssárga pólót visel és egyébként ennek a színnek étvágyfokozó tulajdonságot tulajdonítanak. Talán direkt választotta ki ezt a felsőt? Habár, ez a pont lényegtelen és nem ez a legfontosabb.

2: Érték a családnak, de a szexualitás hol marad?

Az ember először (talán) csak magáért hajt a munkahelyen. Aztán egy másik személy kerül a látóterébe, aki felkelti az érdeklődését. Néhány hét, néhány hónap múlva már kézen fogva sétálnak és valamikor, talán évek elteltével jön a gondolat: kéne egy új családtag és nem egy háziállat személyében. A nő terhes lesz, jó esetben kilenc hónap után egy új élet jön a világra. Amikor egy taggal bővül a család létszáma, akkor mi és ki lesz a legfontosabb? Nyilván van olyan család, ahol az ágyjelenetek nem válnak múlt képeivé, de máshol a gyerek születése után bizony kihuny az a bizonyos láng. Azonban mindkét szülő számára minden bizonnyal szemük fénye lesz a nemrég született családtag.
Majd egyszer, a boltban állva, miközben rájövünk, hogy csak egy ötszázas van nálunk, kire gondolunk elsőként?

3: Szép akarsz lenni? Foggyá' má' le!

Azt mondják, hogy addig, ameddig az egészség (szinte) tökéletesen létezik az ember életében, észre se vesszük a jelenlétét, de amikor beüt a baj, foggal-körömmel ragaszkodnánk hozzá, de már késő. Schobert nem az egészséget hozza fel a fogyás okának, hanem a hiúságot. Pedig az egészség is kézzel fogható valamivé tud válni, testközeli távolságba kerülhet. Elég csak arra gondolni, hogy pl. baráti körben történik valamilyen haláleset és kezdő okként (ahonnan indult az egész baj) a túlsúlyt hozzák fel. Azonban, ne legyünk ennyire drámaiak, hagyjuk az ismerős arcokat.
Sétálunk az utcán, talán buszmegállóba megyünk, talán máshova. Lényegtelen. Szembejön velünk egy ismeretlen személy, aki elég nagy ruhaméretet visel. Egyszer csak megtorpan, szívéhez kap. Összeesik (és legyünk naivak, a járókelők azonnal a segítségére siettek és kijöttek a mentők) és egy órán belül már csak hullaként gondolhatunk rá, hisz elhagyta az élet. Ilyen esetek is tudnak az emberre hatni. Esetleg, ha filmet nézünk és megkedveltünk egy szereplőt, aki a súlya miatt vesz oda.
Viszont, pihentessük az egészséget. Hisz az, ameddig létezik számunkra, talán alapnak vesszük. Lapozzunk hát. Itt van ez a klímakatasztrófa, változás: hagyjuk el a húst; ne vásároljunk új ruhákat, mindegyiket csak turkáljuk; ne együnk sajtot, se más tejterméket. Ugye, ismerősen csengnek ezek a gondolatok? Miért ne dönthetne úgy valaki, hogy azért tér át jobbnak tartott étkezésre, mert félti környezetét és a bolygó épségét? Mondjuk: búcsút int a zsírban tocsogó ételeknek; elhagyja az éttermek asztalait(egyúttal messzire kerüli a gyorséttermeket); elfelejti a cukros üditőket és lázasan ügyel arra, hogy ne vegyen olyan terméket, amiben pálmaolaj, pálmazsír található. Ezen hozzáállás is hozzásegítheti az illetőt ahhoz, hogy bizony, veszítsen a súlyából.

4: Nő egyetlen értéke a szépség?

Házasság felbomlását a nők nyakába varrja Norbi, a terhesség ideje alatt magára szedett kilókat állítja be bűnösnek. Itt viszont egy gondolat támad fel bennem: a nő érték fokmérőjének egyedül a szépség számít? Legyen kerek a hátsója, szépen ringó melle és csodaszépen csillogó, pihe-puha hosszú haja? A médiából ömlik ránk és a végén megtanuljuk: nőktől elvárják, hogy a külsőjükkel foglalkozzanak. Gondoljunk csak a sminkekre, a falatnyi ruhákra és hosszan lehetne sorolni a sort. Férfiakat ezzel szemben mikkel társítják? Ezekkel a fogalmakkal és tettekkel, mondjuk: barkácsolás, autóvezetés, erő, hatalom. Nem hiszem, hogy a "szebbik" (vagy: "gyengébbik") nem csak egyetlen egy értékkel rendelkezne. Mintha nem tudna ügyes lenni, mintha nem tudna figyelni, mintha nem tudna tanítani, mintha nem tudna alkotni és valami újat létrehozni... és még folytatni tudnánk holnap estig is akár. 

Nos, első körben ennyi lenne most. remélhetőleg hamarosan jövök a folytatással. Addig is, legyen szép napotok.

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr4015420204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása