kedvenc zenék #7
2020. október 25. írta: Nightfallivy

kedvenc zenék #7

Komolyzene világában barangolva

Most öt zenét hoztam nektek, amik bizony nem a rock, metál témakörébe tartoznak, hanem inkább a komolyzene világából integetnek felénk. (Aki esetleg nem szereti például Mozart, Vivaldi zenéit, akkor ez a bejegyzés nem neki szól. :D)

1: Vivaldi - Tél

Nagy eséllyel mindenki hallotta a Négy évszak c. zenedarabot, ha máshol nem, akkor énekórán. Talán megérintett valakit a mű, de lehet, hogy hidegen hagyott és érdekesebbnek bizonyult mással való foglalkozás. Mindenesetre 1-2-3 éve (vagy még több) mentettem el kedvencek közé a Tél c. tételt. Nem szokásom gyakran hallgatni, mégis ott van a kedvelt zenék közt... és nem érdekel, hogy komolyzene világából származik. 

2: Pachelbel - Canon In D Major

Magyarul D-dúr kánon névre hallgat ez a zenemű. Ezt a művet Johann Pachelbel barokk zeneszerzőnek köszönhetjük. Nyilván, ha nem képeket szeretnénk nézni hallgatása közben, akkor a népszerű videómegosztó oldalon erre a címre keresve találunk olyan felvételeket is, ahol látszódik, hogy élő emberek hogyan játsszák el ezt a zenedarabot. (Ha érdekel, katt ide!) 

3: Bach - G Minor

Ez kissé vidámabb, mint a másodikként hozott zenemű és több videó közül válogathatunk, melyik által akarjuk meghallgatni ezt a zenedarabot, ami ebben a listában harmadikként szerepel. Bach nevét nagy eséllyel az is ismeri, aki csak énekórán találkozott komolyzenével. 
Wikipédia pedig a barokk zenével kapcsolatban ezt (is) írja:

A zenei barokkot kb. 1608-tól, az első opera (szerzője: Claudio Monteverdi) megszületésétől 1750-ig, Johann Sebastian Bach haláláig számoljuk. Ez volt az a kor, ahol az ember teljes mértékben hitt a zene boldogító hatásában. 

4: Mozart - Divertimento in D major K. 136 - I: Allegro

Mozart neve is ismerős, ha máshonnan nem, akkor a "Mozart golyó" nevű édesség által. Viszont, ha eltekintünk ettől, akkor általános iskolásként nagy eséllyel találkoztunk már ennek a zeneszerző nevével. Sőt, minden bizonnyal kellett pár dolgot megtanulni az életével kapcsolatban: mikor született, mikor halt meg, milyen műfajban alkotott és lehetne még sorolni tovább.

5: Beethoven - Moonlight Sonata (3.tétel)

Ludwig van Beethoven neve is ismerős sokaknak. Ha öt zeneszerzőt kellene felsorolnia egy átlagembernek, talán ő is benne lenne a felsorolásban. Amit most hoztam nektek, az nem a teljes mű, de számomra ez a kedvenc tétel a Holdfény Szonátából. Amiért ez a harmadik tétel a szonátából, egyértelmű, hogy létezik első és második is.
Az első számomra lassú és kissé szomorkás. A második viszont kevésbé csal könnyet az ember szemébe. 
Ha teljes egészében szeretnénk meghallgatni a szonátát, megtehetjük például egy 1970-es felvételt nézve. 
Ha nemcsak a zongora hangját szeretnénk hallgatni, erre a linkre kattintva eljutunk egy olyan felvételhez, ahol bizony nemcsak ez az egy hangszer kapott szerepet.

Remélem, tetszett nektek ez a kis lista, még hogy ha nem is rock, metál vonatra ültünk fel a segítségével.

Ha érdekes volt ez a poszt és szeretnél értesülni az újdonságokról, kövesd a Facebook oldalam! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr7616257080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása