Még mindig maszk, még mindig koronavírus
2020. szeptember 09. írta: Nightfallivy

Még mindig maszk, még mindig koronavírus

Szerda. Az a nap, amikor megjelenik ezen a blogon egy bejegyzés. Kissé gondolkodóba estem, mi legyen a téma? Hiszen zenei ajánló nemrég volt például. Aztán felnéztem egy-két híroldalra és ez a kérdés megválaszolásra került.

Koronavírus és a buszozás

Busszal közlekedünk és nem akarunk viselni maszkot? Ezt szeptember tizenötödikéig tehetjük meg nyugodtabb szívvel. 
Ha a településen Volánbusz oldja meg az emberek tömeges szállítását a buszokon, akkor bizony ez lesz érvényes következő hét keddjétől:

büntethetik a buszsofőrt, aki maszk nélküli utast enged fel

- ez áll a Hvg.hu cikkében. Tehát, ha ódzkodunk az orrunk-szánk eltakarásától, ilyen-olyan megfontolásból, szeptember tizennegyedikéig tehetjük meg, annak ellenére, hogy már most se szabadna így cselekednünk. Tizenötödikétől már minden egyes alkalommal azt kockáztatjuk, hogy ott maradunk a buszmegállóban és elgondolkodhatunk azon, menjünk-e gyalog vagy engedelmeskedünk a "maszkra fel!" szólamnak.

Lehet legyinteni, hogy minket ez nem érdekel, eddig is felengedtek a tömegközlekedésben résztvevő járműre az arcot félig eltakaró textildarab viselet nélkül. Viszont nemcsak a pénzbírságról esett szó, hanem egy újabb feladatról, ami a buszvezetőket érinti: nem engedhetik fel a jármú utasterébe azokat, akik nem hajlandóak maszkot viselni. 

Kedden még csak annyiról volt szó, hogy a Fővárosi Kormányzat kijelentette, hogy több, mint 5000 ft lehet annak a bírsága annak, aki mellőzi a maszk használatát vagy nem az elvárt módon viseli, miközben igénybe veszi a tömegközlekedést. Erről itt, erre a linkre kattintva lehet olvasni. 

Furcsa történések a járvány miatt

Ha körbekérdezzük ismerőseinket, hogy ők milyen helyzetekbe csöppentek a koronavírus miatt, nagy eséllyel meglepődünk. Azonban, ha nincs senki, akinek például iskolás korú gyereke lenne, akkor marad az internet ez ügyben, hiszen például a jól ismert közösségi oldalon is megtudhatjuk, hogy bizony nem éppen kellemes esetek válnak valósággá.
Mondjuk, valakinek a gyereke beteg lett, de a koronavírus gyanúja fel se merült, ennek ellenére a szülő munkáltatója nem engedi dolgozni a szülőt mindaddig, ameddig meg nem bizonyosodnak arról, hogy szó sincs Covid-ról.

Máshol egyetlen egy tüsszentés miatt a tanulót hazaküldték. Persze, ennek lehet, hogy a diák örül, de anyuka és apuka már nem biztos, hogy osztozik a boldogságban.

Mindez mellett magunk is észrevehetjük azokat a helyzeteket, amik a koronavírus miatt történnek meg. Hányan merünk tüsszenteni a boltokban? Gondolom nem egy személy inkább visszatartja, nehogy atrocitás érje egy ártatlan tüsszentés miatt. Esetleg, hányszor voltunk annak tanúja, hogy egy olyan ismeretlennek szóltak a többiek, aki nem fogadta el azt, hogy az arcán valamit viselnie kell? 

Amit én tapasztalok

A buszokon, legalábbis azokon a járatokon, amiket én igénybe veszek, azt figyelem meg reggelente, hogy szinte mindenkin ott díszeleg, többnyire világoskék árnyalatban levő szövetdarab. Az már más kérdés, hogy az adott utas orra kikandikál-e vagy sem, esetleg tokatakarónak használja-e. A boltokban? Ott is előfordulnak olyan személyek, akik nem az elvárt módon takarják el az arcuk egy részét. 

Mire tippelek, mi fog következni?

Lehetne kérdezni, hogy milyen rendeleteket, intézkedéseket fognak hozni az elkövetkezendő hetekben, hónapokban? Mindenkinek van ötlete, hogy vajon, milyen elvárásoknak kell majd megfelelni hétköznapi emberként.
Nyilván én is tippelhetek, hogy mi lesz a következő lépések egyike. Arra számítok, hogy szeptember tizenkilencedike környékén ismét hoznak egy nagyobb döntést. 
Ha azt teljesen alapnak vesszük, hogy nem akarják "bezárni" az országot, marad az, hogy sokkal szigorúbban lépnek fel a járvány megfékezése ügyében. Miben nyilvánulhat meg ez szerintem? Többek közt abban, hogy már utcára se lehet lépni maszk nélkül. Miközben írom ezt a bejegyzést, újabb hírt olvashattam el. Szerintem bevezethetik a kültéri maszkhasználatot, erre meg Csehországban már belterületen kötelező

Ti mit gondoltok, mi lesz a helyzet októberben? Hogyan viselnétek, hogy ha a tanítást közoktatásban átállítanák digitális oktatásra? Hogyan vélekedtek a maszkviselésről? Hasznos vagy nem hasznos ennek viselése? 

Ha tetszett ez a poszt, akkor kövessétek Facebook oldalamat, hogy megtudjátok, milyen új tartalmak kerültek ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr3116195684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása