Nem kell reklám? Akkor fizess!
2023. november 06. írta: Nightfallivy

Nem kell reklám? Akkor fizess!

Ebben a bejegyzésben a Youtube-ról és a kötelező reklámnézésről lesz szó. Eredetileg nem akartam ilyen posztot írni, hiszen itt leginkább arról van szó, hogy eddig az ember reklámblokkolót használt, most meg orrára kopintottak, hogy vége a jó világnak és irány a kötelező reklámnézés vagy a fizetés.

Nem most kezdődött

Lehet, hogy nálam most, októberben jelent meg az egész hercehurca, de amúgy az egész sokkal korábbról indult.
Fél évvel ezelőtt már megjelent egy cikk a témában, a pcforum-on. 
Ahogyan elkezdődött a reklámblokkolók üldözése: 

Forrás: pcforum

Nálam is így jelent meg először, csak magyar nyelven. Talán az elején (az első napokban) még egyből kiikszelhető volt, aztán már egy számláló látszódott a jobb felső sarokban:

Forrás: napidroid

Jó, teljesség kedvéért hozzá kell tennem, hogy én nem ilyen háttérszínnel kaptam meg ezt az ablakot, de ez igazából részletkérdés. 

Fokozódik a nyomás: fizess már!


Emellett valamikor a Youtube bejelentette, hogy bizony átugorhatatlan reklámok érkeznek a platformra. Ez se egy jó hír azoknak, akik csak a videó tartalmára kíváncsiak, nem az ilyen-olyan reklámokra. 
A kis cuki "fizess már!" figyelmeztetés után megjelent az a verzió is, hogy csak három videó megnézése engedélyezett reklámblokkoló használata mellett: 
Kép forrása: beebom.com

Aztán a figyelmeztetés átköltözött a videó lejátszási helyére, hogy a felhasználót még inkább arra buzdítsa, hogy legyen már újabb tétel a számláján, ami havonta levonásra kerül: 

youtubeszigor_2023okt.png

 saját kép

Miért nem nyitod ki a pénztárcád a Youtube felé (is)? 

Sokaknak teljesen alap, hogy online dolgokért is fizetnek, így elkerekedett szemmel kérdezik: miért nem vagy hajlandó fizetni? Másoknak meg az a természetellenes, hogy az ilyenekért pénzt adjanak ki. Mindkét félnek igaza lehet, vagy van is. 
Néhány okot összeszedtem, hogy egyesek miért nem akarnak újabb kiadást havi szintre beütemezni.
(A kommentek egy része hwsw.hu oldalról származnak, és a hwsw-s kommentek ide kattintva tekinthetőek meg eredeti helyükön. A kommentek másik része hvg-ről származik, ide kattintva olvasható el a többi, hvg-n megírt hozzászólás is.)

Kormányzati propaganda nem kell

Én még kimaradtam a miniFeris korszakból, de van, aki nem: 

"az adblockerek használata nem megengedett" Jaja, hianyoznak is a kormanyzati propaganda bullshit hirdetesei. A youtube/google-nek meg a jo k. anyjat! 

Inkább enni kéne!

Meredeken hangzik az, hogy valakinek nincs havi 2000 forintja, amit nyugodt szívvel kiadhat olyan dologra, ami nem létfenntartásra kell. Szerencsére én nem járok ebben a cipőben, de volt hasonló élethelyzet, amikor bizony azon is elgondolkodtam, hogy inkább a mobilnet keretet leviszem havi 4GB-re, pedig én aktív netező voltam akkor is. Csak hát az anyagiak és nem szerettem a gyomorkorgás hosszú jelenlétét.

Azért ha minden közösségi oldalon havonta ki kéne fizetni egy ezrest azért az a magyar jövedelmek mellett nem kevés. Gondolj bele fizetnél a google miatt, fizetnél a Youtube miatt fizetnél még 2-3 egyéb közösségi portál vagy videó megosztó miatt és máris ott lennél havi 5-6000-nél.... Nekem speciel nincsen ilyesmire havonta elbaxandó pénzem.... 

...és erre egy hozzászólás a hwsw.hu oldalán:

Na és ez a nagy gond újra és újra, hogy sokan vannak akiknek nincs 5-6000 forintja erre. vagy sajnálja rá vagy tényleg ételre és rezsire kell. pedig ennek nem így kéne lennie. 

Igazából én is eljátszottam a gondolattal, hogy ilyen erővel az ember itt is, ott is fizethetne, aztán oda lyukad ki, hogy fizetés előtti napokban már ételre se tellik. 

Most csak ennyi, utána meg még több

Az emberben felmerül az a gondolat, hogy oké, most fizet, de mi lesz később? Előhozakodnak azzal, hogy talán a prémiumos felhasználók is kénytelenek lesznek a későbbiekben reklámot nézni. Valahol olvastam ezt fejtegető kommentet, de már nem találom. Szóval, nemcsak nekem jutott eszembe ez a gondolat. 

Sok a reklám

A reklámok mennyisége, témája, erőszakossága már a zaklatás szintjét is túllépi... nem csak a YT-n, hanem általában a netes tattalmak között és a TV csatornákon is. A reklámokhoz kapcsolható hálózati adatforgalom az összes forgalom legaláb 20-25%-a... ez környezetszennyezés (fizikailag is, nemcsak kulturálisan). Ha nem akarsz savazást a pofádba (értsd: reklámot) akkor fizess! Ez lényegében maffia módszer: egyfajta védelmi pénz szedése... 

Azért a reklámoknak is lenne helye/ideje, de a google sajnos teljesen elszállt! A Tv-s alkalmazásban látom, hogy minden egyes videó előtt van 2 reklám! Orbán hazugságait nem lehet 3 mp után továbbléptetni sem, aztán videó közben is simán megakasztja az egészet. Egyszerűen nevetséges, élvezhetetlen a youtube, a kapzsiságuk miatt soha nem fogok előfizetni semmilyen szolgáltatásukra. Majd nem nézek yt-t és akkor mi lesz? Semmi. 

Valóban, idegesítő, amikor az ember nézne egy videót, de nem teheti, helyette az adott reklámot kell végighallgatnia. Emellett, ha valakinek csak korlátozott mobilnete van (pl. 1 GB, 5 GB), annak fogyasztja az adatforgalmát... és igen, még az is nézhet videót, akinek nincs korlátlan nete, de pl. érdekli, hogy egy adott dolgot hogyan kell összeszerelni. 

Zárszóként

Nektek mi a véleményetek erről? Írjátok le kommentben! Nyilván, nem ez az élet legégetőbb kérdése-gondja, csak azért mégis, az ember életében ez is megjelenhet és meg is jelenik, ha Youtube-t néz-hallgat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr218248619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása