Gmailt használsz és nincs telefonod? Hát vegyél egyet! Kötelező!
2021. május 09. írta: Nightfallivy

Gmailt használsz és nincs telefonod? Hát vegyél egyet! Kötelező!

Napokban olvastam a Hvg.hu-n, hogy hamarosan egy új korszak fog elérkezni azon emberek számára, akik gmail-t használnak. A cikk erre a linkre kattintva olvasható. 

okostelefon_20210508.png

Mit is jelent majd ez a gyakorlatban? Röviden annyit, hogy valamelyik naptól kezdve nem lesz elég a jelszó-emailcím párosítás, amikor valaki be akar lépni a gmail-es fiókjába. 
Hvg.hu-n olvasható a következendő mondat: 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki beírta a felhasználó nevét és a jelszavát a belépésnél, akkor a mobilján is meg kell majd erősítenie, hogy a bejelentkezést valóban ő akarja végrehajtani. 

Persze, lehet, hogy ez alól is van valamiféle kibúvó. Viszont, ha valaki ehhez nem ért és nem is nagyon akarja beleásni magát a témába, akkor két választása van:

  • elfelejti a gmail használatát és áttér másra
  • kénytelen lesz telefonját elővenni bejelentkezéskor (meg akár a telefonszámát megadni)

Mi szólt eddig a gmail-es levelezőrendszer mellett?

Mondjuk az, hogy nem kellett belépni 60-90 naponként, hogy a postaláda tartalma megmaradjon. Úgy tudom, hogy a citromail-nál, a freemail-nál, indamail-nál van egy időbeni korlát, ameddig be kell lépni az adott fiókba, ellenben inaktivvá válik a fiók. Ha csak azért hozol létre a gmail-nál egy címet, hogy egy adott oldalra regisztrálj, akkor nem biztos, hogy szeretnél azzal az email címmel a továbbiakban annyira foglalkozni. 
Talán kijelenthető az is, hogy a gmail az, ami manapság nem számít cikinek. A többi talán a "gagyi!" jelzőt is megkapja.

regitelefon_20210508.png

Mi szól innentől kezdve a gmail használata ellen?

Aki eddig nem használta a kétfaktoros azonosítást, az a személy okkal tett így. Például egyszerűbb és gyorsabb beírni az email címet, meg a jelszót, mint elővenni a telefont is.
Mi a helyzet azzal, aki valamilyen okból kifolyólag nem akar telefonja segítségével bejelentkezni, vagy szimplán csak nem akarja a telefonszámát megadni? Nyilván, hogy nem a kétlépcsős belépést választja, hanem marad az egyszerűbb verziónál.
Emellett olyan személy is él (még ha a hozzá hasonlókból kevés is akad), aki nem rendelkezik telefonnal, esetleg csak "butafonnal" büszkélkedhet... egy régi, Nokia 3310-esen elég nehéz lenne netezni.

Fejlődj, vagy kimaradsz!

Ha kénytelen vagy használni a google levelezőrendszerét, akkor nem sok választásod van. Ha eddig még el is tudtad kerülni, egy idő után már nincs menekvés a kétlépcsős belépés elől. Ha irtózol az egésztől, meg az egészet rühelled, akkor le kell erőszakolnod a torkodon.

Ez a legnagyobb probléma? 

Persze, nem ez a legnagyobb baj a világon. Ott van a Covid, a dráguló élelmiszerárak és még lehetne sorolni...
A fiatalok többségének gondolom nem fog problémát okozni, hogy a telefont elő kell készíteni az email-ek megnézéséhez. Sőt, lehet, hogy már be is van állítva ez a kétlépcsős azonosítás. 
Ha az ember tart attól, hogy a fiókját feltörik, akkor nemcsak erre a telefonos azonosításra érdemes egyedül támaszkodni, hanem arra is, hogy a jelszó ne "1234password" és társai legyenek.

okostelefon2_20210508.png

Zárásként

Lehet választani azt az utat is, hogy elfelejted a gmail-t onnantól kezdve, miután kötelezővé teszik a telefonos megerősítést. Viszont lehet, hogy pont azon személyek közé tartozol, akik ezt az opciót nem választhatják, így ha nem is tetszik a kétlépcsős azonosítás, mégis használnod kell majd a jövőben.
Téged mennyire idegesít fel az, hogy a belépéshez már nem lesz elég az email cím és a helyesen beírt jelszó? Ha esetleg ebben nem akarsz részt venni, akkor magyar vagy külföldi levelezőrendszert tervezel használni a későbbiekben? A véleményedet írd le kommentben! 

...és ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Facebook oldalam! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightfallivy.blog.hu/api/trackback/id/tr2816526428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása